Nekonečné čekání na čtvrtou ohnivou pandolišku

Firefox 4.0 měl být hotov do konce roku 2009, ale jeho vývoj se táhne doteď. Budoucnost slavného prohlížeče nevypadá dobře.

Internetový prohlížeč Firefox byl ještě před dvěma lety programem s pravidelnou dávkou inovací, který pozvolna ubíral z tržního podílu Internet Exploreru. Byl to právě Firefox, který dokázal narušit dominanci prohlížeče Microsoftu a získal třetinu internetových uživatelů. Ovšem v současné době už působí trochu jinak – jako program, který má oproti stávající konkurenci pomalý vývoj a není příliš atraktivní pro nové uživatele.

Věčné čekání na čtverku

Prokletím Firefoxu jakoby byla jeho čtvrtá verze. Když se podíváte na plán Mozilly z května 2008, měla být čtverka hotová za rok a půl, tedy do konce roku 2009. Teď máme konec roku 2010 a Firefox 4 ještě není hotový.

Firefox 4 screen.jpg
Před rokem jsme Firefox 4.0 znali jen podle několika obrázků s ukázkou nového uživatelského prostředí. To se ale po měsících dalšího vývoje stejně ještě významně změnilo. Například na tomto screenshotu nevidíme vyhledávací pole, které mělo být integrované s adresním řádkem. V současné betaverzi však vyhledávací pole je.

Plánované inovace byly celkem obsáhlé, nicméně očekávané a nutné. Nové vykreslovací a javascriptové jádro, nový vzhled, zkrátka žádná drobná evoluce. Rok a půl však vývojářům brzy přestal stačit, a tak se v Mozille rozhodli pro drobení. Těmi drobky se staly meziverze – na jaře 2009 vyšla 3.5 a začátkem roku 2010 pak 3.6. Přinesly pár nových funkcí, jako podporu HTML5, anonymní mód, běh panelů v samostatných vláknech a další.

Vizuální změny byly jen minimální, ty měly přijít až se čtvrtou verzí. Ovšem opět přišlo na posun a oznámení verze 3.7, která měla přijít s razantní změnou vzhledu. Z vydání verze 3.7 nakonec sešlo a do konce letošního roku jsme se měli dočkat rovnou čtverky.

Ani několikrát odsunuté plány se nedaří plnit a podle toho aktuálního bude finální čtvrtá verze hotova až někdy v průběhu prvního čtvrtletí roku 2011. Zatím je k dispozici jen betaverze. Je trochu zarážející, jak dlouho období bety trvá a kolik betaverzí Mozilla vydává. Aktuálně vyšla osmá a budou ještě dvě. Po desáté betě, která by měla vyjít někdy v lednu 2011, přijde ještě RC a ta také nemusí být jediná.

Firefox 4 beta.jpg
Betaverze Firefoxu 4.0. Dá se očekávát, že z hlediska uživatelského prostředí se už nic měnit nebude.

Co za zdržením stojí? Mozilla tvrdí, že naplánovaných inovací je velké množství a navíc to nejsou žádné maličkosti. Ladění vývojářům proto trvá déle než se očekávalo a vývoj se natahuje.

V ohrožení Googlu

Vývoj se nepříjemně protahuje, což uživatele motivuje pokukovat po jiném prohlížeči. Konkrétně po Google Chrome, který zaznamenává stále silný růst. Google chrlí jednu verzi za druhou a přestože ta poslední byla v zásadě jen aktualizací s opravou chyb, zjevně to na správné naladění uživatelů stačí. Ti dostanou moderní prohlížeč s intenzivním vývojem a povýšením na novou verzi několikrát do roka.

Atraktivní alternativou také bude finální Internet Explorer 9, který přináší inovace v uživatelském prostředí a především v jádru. Je to velmi rychlý a bezpečný prohlížeč, který si najde řadu příznivců. Dost možná z řad uživatelů Firefoxu. Kupodivu zůstává stranou Opera, která má sice slušný vývoj, ale nedaří se jí oslovit nové uživatele.

Stávající trend vývoje podílu internetových prohlížečů nevypadá pro Mozillu vůbec dobře (více tady). Za rok touto dobou by mohl být druhým nejrozšířenějším prohlížečem Chrome a Firefox by byl až na třetím místě.

trzni podil.png
Tohle nevypadá pro Firefox dobře. Ale jsou to jen odhady, příchod verze 4, nebo Internet Exploreru 9 může s křivkami razantně pohnout.

Pro Mozillu je budoucnost trochu nejistá. Nových uživatelů moc nepřibývá a finančně je závislá na Googlu, který Firefox dříve aktivně podporoval a pro Mozillu byl klíčovým sponzorem. Jenomže teď má svůj Chrome a nemám moc důvod podporovat vývoj konkurenčního prohlížeče.

stáhnout program Firefox 5.0.1 Licence: freeware, 13 MB
Autor: Mozilla Corporation
Web programu: www.mozilla.com


Diskuze (68) Další článek: Evoluce tabletu podle Motoroly: iPad je prý jen obří iPhone (video)

Témata článku: , , , , , , , ,