Nejrychlejší webové prohlížeče nemusí být user-friendly

Nejrychlejší a nejjednodušší prohlížeč na světě není ani Opera, ani Firefox, ani Safari, ani Internet Explorer, ani Konqueror, ani Netscape, ani Galeon, ani K-Melon, ani Flock ani...

V tematickém týdnu, který věnujeme webovým prohlížečům, nesmí chybět ani zástupci pro běžného uživatele naprosto okrajové kategorie prohlížečů.

Většina uživatelů počítače má celkem jasné představy o dokonalém webovém prohlížeči. Měl by být bezpečný, rychlý a neměla by pro něj být překážkou žádná moderní webová technologie od AJAXu po Flash. Jak se čím dál tím více komplikuje podoba běžné webové stránky, zvyšují se i hardwarové nároky. Na slabším počítači tak už nehraje roli pouze rychlost připojení, ale také procesorový výkon a dostatek operační paměti. I když se totiž obsah stránky stáhne během několika sekund, další pořádný kus času strávíte čekáním na to, než se počítač vypořádá se stovkami řádků Javascriptu nebo spuštěním doplňku pro Adobe Flash.

Nerychlejší jsou zpravidla ti nejjednodušší

Na úplném pozadí práce s webem stojí tak trochu podivná kategorie webových prohlížečů. Obejdou se bez Flashe i bez obrázků, Javascript je pro ně povětšinou španělská vesnice a s nějakým konstruováním podoby stránky podle složité CSS definice si nelámou hlavu. Na druhou stranu je lze bez nadsázky považovat za nejrychlejší a nejuniverzálnější webové prohlížeče. Seznamte se s programy, které jsou určitým oknem do hluboké minulosti brouzdání na webu, jelikož svou podobou a mnohdy i stářím připomínají vyhynulé „dinosaury“ z počátku devadesátých let. Seznamte se s textovými prohlížeči.

firefox.png w3b.png
Grafický prohlížeč Mozilla Firefox a textová alternativa w3m v SSH klientu – jisté rozdíly jsou patrné na první pohled

Kdekdo si může položit otázku, k čemu je vlastně na sklonku prvního desetiletí třetího milénia dobrý takový textový prohlížeč, své opodstatnění však opravdu mají. Některé z nich po dlouhou dobu sloužily pro nevidomé surfaře, jelikož snadno převedly získaný text na syntetizovanou řeč, jiné zase celkem dobře slouží tam, kde operační systém nenabízí grafické prostředí. Cílovou skupinou je tak především DOS a unixové systémy se vzdálenou správou, kde je zbytečné používat grafické prostředí, tedy třeba vzdálenou plochu.

Screenshoty v tomto článku pochází z SSH klientu PuTTY připojeného na linuxový server Fedora 8. V jiných linuxových terminálech mohou prohlížeče vypadat jinak podle odlišného nastavení aj. To platí i o sestaveních textových prohlížečů pro jiné operační systémy.

graphics.png text.png 
Tabulka v grafickém prohlížeči a ten stejný výřez webové stránky v textovém prohlížeči w3m

Nabídka textových prohlížečů je posledních pár let víceméně beze změny a stejně tak kreativita autorů je poněkud omezená, všichni totiž své prohlížeče pojmenovali téměř stejně. K těm nejpoužitelnějším tedy patří Links, ELinks a Lynx. Za zmínku stojí ještě textové surfování ve w3m, Emacs/w3 a stařičkém a v dnes již pohřbeném českém prohlížeči Arachne pro DOS a později i Linux.

forum.png superforum2.png arachne.png
Velmi rychlý textový webový prohlížeč w3m s otevřeným Superfórem a český Arachne

Arachne byl sice grafický prohlížeč, už jen podle svého velmi svérázného uživatelského rozhraní jej však nelze zařadit mezi typické prohlížeče jako Internet Explorer nebo Firefox. K vrcholu své slávy se Arachne dostal kdysi na přelomu století, což si velmi dobře pamatuji, jelikož jím byla vybavena celá internetová učebna jistých univerzitních kolejí, kde jsem svého času brigádničil. Zároveň je to také připomenutí toho, jak rychle se dnes svět technologií mění a jak rychle na to zapomínáme.

Lynx – v jednoduchosti je síla

Ačkoliv by se mohlo zdát, že textové prohlížeče jsou vlastně jen velmi jednoduché programy a srovnávat je přeci nemá smysl, pravý opak je pravdou. Liší se v mnohém a i zde občas najdete nějaký ten „flame“, ve kterém se hádají skalní příznivci Lynxu s fanoušky ELinksu.

Textová navigace v praxi

lynx1.png koments.png searching.png google.png keys.png
Titulní strana Živě.cz, komentáře, vyhledávání textu, Google.cz, bohatý seznam klávesových zkratek
ftpclient.png setup.pngcharset.png history.png alllinks.png
FTP klient, nastavení, výběr znakové sady, přehled historie, seznam všech odkazů na stránce pro snadnou navigaci

I když je Lynx opravdu mnohem jednodušší než ELinks, osobně mi k srdci přirostl více. Lynx je rychlý, jednoduchý, ovládáte ho skrze klávesové zkratky – nutno podotknout, že se na ně spotřebovaly prakticky všechny znaky klávesnice, zároveň si ale poradí i se základním formátováním a zdaleka nepodporuje pouze brouzdání na webu, stejně dobře zvládne i FTP a další protokoly.

Webové stránky textového prohlížeče Lynx

ELinks – ve slušivém kabátku

ELinks je následovník staršího a jednoduššího prohlížeče Links. Plný název lze interpretovat jako „Enhanced Links“. Mnohem zajímavější je ale skutečnost, že oba prohlížeče mají na svědomí Češi. Zatímco na Linksu zpočátku pracoval Mikuláš Patočka, s ELinksem je spjatý Petr Baudiš. Aby to bylo ještě složitější, variací na Links existuje velké množství včetně Links Hacked a Links2, který původní prohlížeč obohacuje o JavaScript a možnost surfování v grafickém prostředí.

elinks.png
Google Reader vypadá v ELinksu velmi dobře

ELinks nabízí především hezčí ovládání, k dispozici je totiž přehledné hlavní menu. Lépe si také poradí s formátováním kódu. Zatímco Lynx nezobrazí rámec okolo tabulek a buňky pouze zarovná, ELinks umí zvýraznit tabulky skutečným ohraničením a správně zařadí obsah buněk. Silnou zbraní ELinksu je také podpora surfování v panelech a podpora rámců, které však beztak z webových stránek postupně mizí. Nakonec nechybí ani jednoduché formátování pomocí CSS a experimentální podpora JavaScriptu, který Lynx nenabízí. ELinks zvládá práci s myší, rozumí protokolu IPv6 a experimentálně si poradí i s BitTorrentem.

Webové stránky textového prohlížeče ELinks

Textové prohlížeče ze světa internetu jen tak nezmizí. Komunita jejich uživatelů je sice nevelká, zato ale věrná. Textový (terminálový) webový prohlížeč je pak také jedinou možností, jak surfovat i tam, kde chybí grafické prostředí. Typickým příkladem budiž nejrůznější servery od specializovaných strojů po běžný serverhousing a virtuální servery.

 

fsc.jpg

 

 

Diskuze (12) Další článek: Video: crash test USB disků Kingston a Pretec

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,