Nejlepší webové aplikace pro správu a sdílení fotek

  • Google v únoru ukončil fungování Picasy a všechny fotky přesunul na Photos
  • Google Photos je docela specifická služba a nemusí každému vyhovovat
  • Vybrali jsme alternativní služby pro tvorbu galerií i rychlé sdílení

V polovině února Google definitivně pohřbil svoji službu Picasa. Ta umožňovala jednoduché vytváření alb a jejich organizaci stejně jako sdílení. Zároveň s tím přestal Google podporovat přidruženou desktopovou aplikaci Picasa a vše, co se týká fotek přesunul do služby Google Photos.

obrázek 074.jpg
Google Photos zcela nahradily Picasu a jsou mnohem více svázány s dalšími produkty Googlu - Androidem nebo sociální sítí Google Plus

Nastává tedy čas pro řešení problému, jakou službu pro jednoduchou tvorbu fotogalerie zvolit. T aby měly splňovat alespoň několik základních požadavků. Základem by měl být co možná nejpohodlnější způsob nahrávání. Hromadný upload by měl být samozřejmostí, pomohou ale i případné pluginy služeb do fotografických aplikací, které umožní nahrání snímků do webového alba přímo z nich.

Podstatné jsou také možnosti organizace. V případě, že budete album využívat pro pravidelné nahrávání fotek, bude se hodit nejen procházení podle názvů alb, ale třeba také podle případných štítků. Hodí se také časová osa, která fotky seřadí podle data pořízení bez závislosti na zařazení do alba.

Alba by měly umožňovat nastavit úroveň soukromí. Některé mohou být zcela veřejné a dostupné klidně i přes vyhledávač. Jiné by měly být neveřejné a určené pro uživatele, kteří dostanou pozvánku nebo heslo a jiné mohou být zcela soukromé bez jakéhokoliv cizího přístupu.

Webové galerie však můžeme rozdělit do dvou kategorií, které se budou lišit podle účelu. První z nich budou určeny pro dlouhodobé ukládání fotek, jejich organizaci a případné sdílení. Druhou kategorii budou tvořit služby určené především pro rychlé sdílení. Sem stačí nahrát několik fotek, případně popis a poslat vygenerovaný odkaz. Nepočítejte s tříděním do alb, zobrazením EXIF informací nebo mapy.

V tomto výběru jsme se zaměřili především na první typ galerií, nicméně v poslední kapitole najdete i služby pro rychlé sdílení fotek.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,