Nejlepší virtualizační programy podle uživatelů Živě.cz

Jaký je nejlepší program pro kompletní simulaci hardwarového prostředí, v němž spustíte klidně celý operační systém a otestujete funkčnost či bezpečnost softwaru i počítače?

Na fóru Živě.cz jsme zjišťovali tipy našich čtenářů na to, který program pro virtualizaci je podle nich ten nejlepší. Došlo k častému doporučování několika nejproslulejších nástrojů, které si nyní v následujícím přehledu představíme a nabídneme ke stažení. Vy zde pak můžete v přiložené anketě hlasovat o to, který z uvedených programů je ten nejlepší.

VirtualBox

VirtualBox je dlouhodobě jedním z nejpopulárnějších programů pro tvorbu virtuálního počítače, který vděčí za svou rozšířenost nejen bohaté funkčnosti, stabilitě a dobrému ovládání, ale především bezplatné licenci. Je oblíbencem jak uživatelů Windows, tak uživatelů Linuxu, Mac OS X a dalších. Přes počáteční handicap začíná funkčně dohánět původně vyspělejší konkurenci.

virtualbox.png

VirtualBox bez problému ovládá práci s USB a jeho virtuální BIOS umožňuje z USB dokonce i zavádět systém. Diskutující suk doporučuje VirtualBox na domácí testování operačního systému, i když podle něj formát virtuálního disku není ideální.

Diskutující s přezdívkou Ares952 označuje tento program za jednoduchý na nastavení a ovládání, dále za spolehlivý, multiplatformní a ovladatelný i z konzole. Vůbec mnoho čtenářů se vyjadřovalo v tom smyslu, že na domácí počítače je VirtualBox ideální, zatímco na servery a do firemního prostředí je to lehký kalibr.

VMware

Ať už bezplatný a omezenější VMware Player, nebo placený a pokročilý VMware Workstation, oba patří ke špičce nástrojů pro tvorbu a práci s virtuálním prostředím. Výhodou VMware je totiž kapitál a know-how mateřské firmy, protože VMware vydělává na korporátních řešeních a produktech pro virtualizaci serverů. Jedná se tedy o profesionální nástroj.

vmware.jpg

Díky tomu je tak VMware stále ještě tahounem inovací a nových technologií, přičemž populární je sada nástrojů a ovladačů pro virtuální stroje. Právě jako vedoucího trhu pro firmy a servery ho charakterizuje čtenář s přezdívkou Pety. Diskutující tc vyzdvihuje navíc funkce jako emulování hardwarové akcelerace grafické karty.

Hyper-V

Pokročilý (nejen) virtualizační nástroj od Microsoftu, kterému se občas přezdívá Viridian, je určen primárně pro serverové záležitosti. Tento nástroj začíná být často artikulován v souvislosti s nově příchozími Windows 8, kdy se zatím ve vývojové verzi počítá s tím, že Hyper-V bude sloužit k práci s více virtuálními procesory, cloudem a zvládne i síťovou virtualizaci.

hyperv1.jpg

Právě ve Windows 8 Pro jako integrovaný nástroj jej doporučuje Dr.ZUBR. Přestože se vyskytly příspěvky o tom, že Hyper-V není ideálním nástrojem pro práci (tím méně pro domácí užití), čtenář Fire-man to považuje za předsudek. Podle něj funguje na jedničku, spolu se System Center nabízí pokročilé funkce a ve verzi Core je zdarma.

Stahuj Hyper-V

Virtual PC

Microsoft Virtual PC, resp. Windows Virtual PC je další nástroj od Microsoftu, který umožňuje v počítačích s Windows vytvářet nezávislé virtuální počítače. Hlavním účelem produktu je práce se staršími verzemi Windows a softwarem s nimi kompatibilním na Windows 7.

virtualpc.jpg

Program do diskuze přinesl čtenář s přezdívkou Abox, který jej používá již léta, ovšem doporučuje právě MS Virtual PC, nikoli aktuální Windows Virtual PC. Asida, který podporuje VirtualBox, považuje Virtual PC za rychlý, ale funkčně nevybavený.

Stahuj. Windows Virtual PC

Parallels

Na závěr se ještě podíváme na alternativu, která je velice populární a rozšířená na operačních systémech Mac OS X. Jak píše čtenář Faramir, kdo má Mac, tak jedině Parallels, který je podle něj tím nejlepším programem pro virtuální stroje na této platformě. Vyzdvihuje přitom především koherenci a dobrý výkon.

parallels_leopard.jpg

Program se cíleně zaměřuje na spouštění Windows na počítačích Mac tak, že není nutný žádný restart, lze přetahovat data mezi jednotlivými systémy a díky dobrému výkonu i spouštět náročné grafické aplikace. To vše je ještě podpořeno příjemným ovládáním a jednoduchým nastavením.

Stahuj Parallels

Diskuze (23) Další článek: Intel: až 80 % uživatelů preferuje dotykové ovládání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,