Nejlepší technologie nemají šanci uspět

Na tuhle možná tvrdou pravdu přijdou propagátoři FireWire (IEEE 1394) a variant SCSI při jejich prosazování do stolních počítačů.
Na tuhle možná tvrdou pravdu přijdou propagátoři FireWire (IEEE 1394) a variant SCSI při jejich prosazování do stolních počítačů. Místo FireWire bude nová verze USB 2.0 zřejmě s rychlostí, která konkuruje právě FireWire, a místo SCSI najdeme ve stolních počítačích UltraDMA/66.

Živě komentuje: Podíváme-li se do minulosti počítačového světa, ještě snad nikdy nezvítězilo nejlepší řešení. Začněme v síťovém světě. Token Ring se svou rychlostí 16 Mbps (v rychlejší variantě) ani Arcnet při své odolnosti (ani ve variantě Arcnet Plus s 20 Mb/s) nezvítězily. Nejvíce se naopak rozšířil Ethernet. Při hledání rychlejší cesty to nebylo ATM, FDDI ani 100VG AnyLAN s nespornými výhodami, ale Fast Ethernet, což řečeno kolem a kolem je jen urychlená varianta desetkrát pomalejšího Ethernetu. V discích se u pevných disků neprosadila pro stolní počítače (o serverech nemluvím) žádná z variant SCSI, ale IDE. Když jsme již u disků, magnetooptické disky (MO) měly všechny trumfy i levné médium, přesnou a vtipnou kampaní a levnější mechanikou zvítězily ZIP disky, a nejen nad MO, ale zároveň zmizely i SyQuest a Bernoulli disky. Vytlačen byl i LS120 disk, který kromě vyšší kapacity nabízí i kompatibilitu s 1,44 MB 3,5" disketami. Zde nepočítám 3,5" 2,88 MB diskety a tzv. Floptical, což byla opět kompatibilní mechanika s FDD, jen mohla používat i vlastní formát o kapacitě 21 MB. Ani jedno řešení se neujalo.

Počítače jako celek jsou vůbec kapitola sama pro sebe. Například u superpočítačů všichni znají firmu Cray a dodnes používají její technické zázraky. Přes to všechno již Cray neexistuje a místo těchto počítačů se staví počítače například s tisíci procesory Intel. Procesory Intel x86 vítězí nad Motorolou (a následně PowerPC) a dokonce vytlačují procesory z pracovních stanic (SUN Sparc, DEC Alpha, MIPS). Do příchodu MMX instrukcí nikdo nevěděl, že instrukce tohoto typu mohou existovat. Přitom je již nějakou dobu používaly ony vytlačované procesory.

Jeden společný prvek pro tyto případy by se našel. Zákazník si vybral levnou nebo méně náročnou variantu a tu postupem času jejich výrobci vylepšovali (někde lepili záplaty) o vlastnosti původně jednoznačně lepších a dražších variant. UltraDMA/66 je toho příkladem. SCSI měl například chráněný přenos na rozdíl od IDE, UltraDMA/66 přenos již ochranu před chybami přenosu zahrnuje. SCSI dosahovala rychlejšího přenosu (5 či 10 MB/s) a nízkou účastí procesoru na přenosu, UltraDMA/66 již dociluje rychlosti až 66 MB/s a při dnešních výkonech procesorů se u stolních počítačů jejich vytížením při přenosu nikdo nezajímá.

Diskuze (13) Další článek: Vytvořte si své vlastní ikony a kurzory: Cursor Maker 3.0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,