Nejlepší programy pro zálohování ve Windows

  • Zálohovat by měl každý - minimálně nejdůležitější data
  • Často mohou stačit pouze funkce ve Windows
  • Specializované aplikace zálohování i obnovu dat značně usnadní
Kapitoly článku

Pokud nechcete přijít o data – zálohujte. Tohle jednoduché pravidlo nedodržuje spousta uživatelů, kteří si škubou vlasy až při selhání disku nebo nechtěném smazání dat. Přitom je pro zálohování připravena nejedna funkce přímo v systému, ale také velké množství zálohovacích aplikací. Některé z nich hrají především na jednoduchost a zálohovací úlohy v nich nakliká i naprostý začátečník, jiné nabízí i pokročilé nastavení.

Ve Windows 10 je možné použít především funkci Historie souborů. Pokud některou z jednotek – typicky systémový disk C: zařadíte do této zálohy, bude její obsah zálohován třeba na síťový disk. V případě, že dojde ke ztrátě, poškození nebo nechtěnému smazání dat, lze je díky této funkci snadno obnovit. OS X již několik verzí umí něco podobného s povedeným nástrojem Time Machine.

obrázek 020.jpg
Ve Windows 10 a 8.1 lze zálohovat díky Historii souborů

Možností pro zálohu kompletního systému je vytvoření jeho bitové kopie. Microsoft sice v novém systému tuto funkci skryl do původních Ovládacích panelů z Windows 7, stále ji však lze použít. Bitovou kopii lze ukládat na externí disk, ale i domácí NAS.

A pokud vám nebudou systémové nástroje stačit, potom můžete zvolit některou z vybraných aplikací.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,