Nejlepší programy pro vkládání vodoznaku

Máte fotografie, obrázky, dokumenty či videa, které chcete opatřit vodoznakem, abyste ochránili svá autorská práva nebo si tím udělali reklamu? Vyzkoušejte nějaký z nabízených nástrojů.

Vložení vodoznaku nebo loga do nejrůznějších dokumentů, obrázků nebo rovnou audiovizuálních materiálů je něco, co využívají nejen profesionálové, ale i běžní uživatelé disponující určitou značkou. Zeptali jsme se proto na fóru Živě.cz, jaký program je vhodný k této činnosti používat.

Z důvodu, že různé nástroje se využívají na různé formáty značkovaných souborů, nám nyní nejde o nalezení toho úplně nejlepšího univerzálního programu, protože odlišnost mezi aplikacemi pro vkládání loga do videa a těmi pro označování fotek je velká. Vybíráme pro vás tak co nejpestřejší nabídku programů dle jejich zaměření, dovedností i ceny, aby si každý našel nástroj dle vlastních potřeb.

FastStone Photo Resizer

Nástroj pro hromadnou změnu velikosti obrázků či fotek ve formátu JPG, který je zajímavý zejména svým ovládáním. Není třeba žádné instalace, stačí si pouze soubor uložit na disk. Po označení sady souborů obrázky okamžitě převede do nastavených rozměrů, ořízne, změní barevnou hloubku, aplikuje efekty, přidá text a také vloží vodoznak.

faststone.jpg

Ovládání a volba nastavení jsou v programu velice jednoduché, takže si s nimi poradí i začátečník. Pro možnost hromadného vkládání loga jej v diskuzi doporučil čtenář s přezdívkou kohutisko. Program má pro řadu uživatelů výhodu, že je možné jej pro nekomerční účely využívat zdarma.

AviDemux

Avidemux je multiplatformní (Windows, Linux, Mac OS X, BSD) opensourcový konvertor, editor videa určený k převodu mezi formáty a také jednoduchému stříhání, filtrování, vyvažování barev atd. Avidemux nabízí jednoduché a lehce ovladatelné prostředí,v němž je vložení znaku do videa otázkou několika kliknutí.

avidemus.png

Samozřejmě následuje dlouhotrvající proces pro celkovou konverzi videa a zabudování vodoznaku. Ten už ale nevyžaduje vaši pozornost, pouze systémové prostředky. Program na fóru doporučil me vakérav s tím, že využitím filtru Logo dosáhnete kýženého výsledku.

Watermark Magick

Velice jednoduchý a malý nástroj francouzské provenience pro vkládání značek do fotek a obrázků. Potěší jeho snadné ovládání, příjemný grafický vzhled a možnost vytvoření webové galerie. Práci usnadní dávkové operace, u nichž je možné nastavit změny velikosti série fotografií. Vše navíc zcela zdarma.

watermakr-magick.png

Stáhnout Watermark Magick (14,3 MB)

VidLogo

VidLogo, jak už název napovídá, se zaměřuje na vkládání loga do videa. Ovládání je jednoduché a rychlé. Pouze zvolíte zdrojové video a obrázkový soubor, nastavíte pozici, velikost a průhlednost loga a zbytek už necháte na programu. Logo nemusí být nutně pouze obyčejný statistický obrázek. Do videa lze vložit také pohybující se GIF a dokonce video ve formátu AVI.

vidlogo.png

Možné je také přímo v programu vepsat libovolný text do videa, který pak bude přítomný po vybraný úsek stopáže. Pohrát si ještě můžete s výstupním formátem videa, ovšem nečekejte dalekosáhlé možnosti konverze. Vzhledem k tomu, že se jedná o monotematický program, pak nepotěší jeho cena pohybující se na úrovni 40 dolarů.

Stáhnou VidLogo (15,8 MB)

TSR Watermark Image

Další pro osobní užití volně dostupná aplikace na vkládání vodoznaku do obrázků a fotek. Vybrat si můžete mezi pouhým textem a libovolnou grafikou. Pochopitelně můžete nastavovat průhlednost, pozici loga, jeho velikost i úhel svírající vůči horizontu. Zvládá také některé základní dávkové operace na úpravu fotek.

tsr-watermark.jpg

Velice potěší větší počet jazykových lokalizací, mezi nimiž nechybí ani ta česká. Připočteme-li ji ke snadnému ovládání, bezplatné licenci a nemalým možnostem nastavení, vyjde nám, že TSR Watermark Image je hodně zajímavý nástroj.

Image Tuner

Nástroj pro kompletní úpravu fotografií pomocí dávkových operací. Na piplání detailů s Image Tuner můžete zapomenout. Za to s ním ale efektivně upravíte velké množství souborů. Zvládá změnu jejich velikosti, umí je přejmenovávat, převádět mezi jednotlivými formáty, upravovat míru komprese a samozřejmě vkládat vodoznak.

image-tuner.jpg

Program je také typický tím, že podporuje i RAWové formáty, využívá malé množství systémových prostředků a je zcela zdarma pro jakékoli použití.

Image Tuner (1,9 MB)

Batch PDF Watermark

Na závěr ještě dodáme jednu specialitu, která výrazněji vybočuje svým zaměřením z řady výše uvedených programů. Tento miniaturní nástroj slouží k vkládání nesmazatelného vodoznaku do dokumentů PDF. Nabízí nemalé možnosti přizpůsobení, možnost vytvoření vypovídajícího náhledu i rychlé úpravy více souborů. Také tento program je také zdarma.

pdf-watermark.png

Diskuze (32) Další článek: Týden Živě 165: Myš v podobě krabičky od sirek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,