Nejlepší programy pro virtualizaci OS

S vaší pomocí jsme vybrali pět nejspolehlivějších a nejlepších programů pro virtualizaci operačního systému jak na domácí použití, tak i na server.
Kapitoly článku

Společnost VMware je jednou z nejznámějších v oblasti softwaru pro virtualizaci. Její produkty jsou velmi populární zejména v korporátní sféře jako kvalitní nástroje. Pro domácí uživatele ale mají také co nabídnout. VMware Player je totiž na soukromé využíti zdarma.

Pokud se ale rozhodnete ho využívat ke komerčním účelům, budete muset za licenci zaplatit. Poplatek za takovou licenci činí v přepočtu 2 500 Kč (89,95 euro). Nižší nároky splní Player bez problémů, pokud jste ale náročnější a vyžadujete od virtualizačního softwaru širší možnosti nastavení, oceníte spíše VMware Workstation. Ten je ale dostupný zdarma pouze na 30 dní a pro delší používání bude potřeba zakoupit licenci za v přepočtu přibližně 6 200 Kč (225 euro).

VMware-Player-6-Released-Windows-8-1-Support-Included-Free-Download-381418-2.png
V levé části se zobrazí vytvořené virtuální stroje. Prává část pak slouží jako menu.

Mezi hlavní výhody Playeru patří spolehlivost, podpora 32-bit i 64-bitových systémů, podpora sdílených složek s hostitelským systémem nebo podpora USB 2.0. VMware Player je možno nainstalovat pouze na Windows nebo Linux, Macintosh podporován není. Ve fóru byl VMware Player často zmiňován. Například tofi píše, že ho v práci používají na virtualizaci Windows 7 x64 a funguje skvěle. PiErcEovi na domácí použití nevadí ani VMware ani VirtualBox, líbí se mu oba.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,