Nejlepší programy pro vaši USB klíčenku

Proč používat klíčenku pouze na dokumenty, když z ní můžete bezpečně spouštět své oblíbené programy v práci i na cestách.

Většina programů se neobjede bez instalace, která zanechá své stopy v systémovém registru a adresářích s uživatelským nastavením. Programy pro flash disk se chovají odlišně. Nastavení si ukládají přímo na USB klíčenku a na vašem počítači se pouze spouštějí. To má hned několik výhod. Takový program spustíte prakticky na každém podporovaném systému, program po sobě v systému nic nezanechá a ke všemu je zpravidla optimalizovaný tak, aby na disku zabíral co nejméně místa.

Vzhledem k tomu, že USB port je dnes naprostou samozřejmostí a zpravidla jej mají přístupný i počítače v internetových kavárnách, můžete v kapse nosit celý miniaturní počítač. Přenosných „portable“ aplikací je totiž celá řada – zdaleka to už není pouze prohlížeč Firefox, jehož přenosná verze patřila ve své době k průkopníkům „portable apps“.

Programy na USB klíčenkách však mohou být tímto řešením i limitovány. Pokud je totiž váš flash disk pomalý a ke všemu nedisponujete rychlejším USB portem, zvláště start aplikace bude mnohem pomalejší než na běžném počítači, ta se totiž musí celá načíst z externího úložiště do operační paměti. Klíčenky jsou dnes ale poměrně rychlé, což si ostatně můžete ověřit v našem velkém srovnávacím testu flash disků.

Jaké jsou tedy přenosné aplikace? Splní vaše požadavky a vlezou se vůbec všechny i na starší flash disk s menší kapacitou? Přinášíme přehled těch nejdůležitějších pro Windows.

Webové prohlížeče

V čele webových prohlížečů pro USB klíčenku jednoznačně stojí Portable Firefox. Jedná se o upravenou verzi běžného programu, který všechny informace včetně cache paměti ukládá na flash disk. Jedná se tedy o velmi bezpečné řešení, jakmile totiž klíčenku odpojíte z USB portu, nic po vašem surfování nezůstane.

operator.png
OperaTor je bezpečný, ale pomalý prohlížeč

Přenosná je dnes už i Opera ve verzi Opera@USB a OperaTor. Zatímco první verze je klasický prohlížeč, OperaTor využívá pro komunikaci anonymní TOR sítě. Ta funguje jako složitá struktura proxy serverů, které si předávají váš dotaz na webovou stránku. Skutečný webový server pak nezná vaši IP adresu, ale adresu posledního článku v řetězci. Cenou za bezpečnost je ale poměrně malá rychlost komunikace.

Svého zástupce má mezi „portable“ aplikacemi i Internet Explorer (resp. jeho vykreslovací jádro Trident) a to v podobě velmi kvalitní nadstavby Maxthon a Avant Browser.

Poštovní správci a IM komunikace

Podobně jako u webových prohlížečů, i v případě poštovních klientů vede na USB klíčence produkt Mozilly, Thunderbird. Ten nabízí stejné rozhraní jako běžný desktopový pošťák, opět ale vše ukládá na flash disk. Z hlediska synchronizace se tedy hodí spíše pro použití s IMAP účty.

Kompletního poštovního klienta pro flash disk nabízí i Ritlabs, autor kdysi velmi rozšířeného The Bat!Jmenuje se The Bat! Voyager a stejně jako jeho desktopovou verzi si ho musíte koupit, jedná se totiž o shareware.

voyager.png
The Bat! Voyager pouze za peníze

Z USB klíčenky můžete i diskutovat s přáteli. Pokud vám tedy v cizím prostředí nevyhovuje třeba webové rozhraní multiplatformního Meeba, vyzkoušejte Portable Miranda IM. Mirandu netřeba představovat, jedná se o miniaturní IM komunikátor s podporou spousty komunikačních protokolů.

Přenositelný je ale i Portable Trillian, Portable Pidgin a VoIP komunikátor Portable Skype. Pokud dáváte přednost Windows Live Messengeru, můžete na USB klíčence vyzkoušet jeho miniaturního klienta PixaMSN.

Kancelář

Kancelářský balík je nedílnou součástí práce na počítači. Z USB klíčenky sice zatím nespustíte Microsoft Office, existuje však „portable“ varianta pro OpenOffice.org. Jmenuje se Portable OpenOffice.org, je optimalizována pro spouštění z flash disku, nabízí ale všechny základní programy včetně textového a tabulkového procesoru. Na rozdíl od předchozích programů však už z kapacity klíčenky ukousne celých 82 MB.

abiword.png 
Portable AbiWord umí pracovat s formátem DOC i ODT

Pokud vlastníte menší USB klíčenku, možná se spokojíte s textovým procesorem Portable AbiWord. Ten sice nedosahuje kvalit OpenOffice.org Writer, na druhou stranu ale na flash disku zabere pouhých necelých 17 MB.

Multimédia a grafika

„Portable“ jsou i programy pro přehrávání hudby a videa. Na klíčenku si tak můžete zkopírovat již tak miniaturní foobar, nechybí ale ani Portable Winamp 5.5. Z přehrávačů videa stojí za zmínku Portable VLC Media Player, MPlayer Portable a Zoom Player Mobile.

portablewinamp.png
Portable WinAmp

Na klíčenku dostanete i grafiku. Velmi dobrý je třeba prohlížeč obrázků Portable FastStone MaxView, existuje ale i přenositelná verze dnes již legendárního programu IrfanView. Pokud budete chtít z klíčenky upravovat fotografie, vyzkoušejte Portable GIMP a na klíčenku dostanete dokonce i vektorový SVG editor Inkscape nebo 3D editor Blender.

Práce se soubory

Pro USB klíčenku se dá optimalizovat i Total Commander. Stačí si nainstalovat nástroj Portable Total Commander Utility. Dalším správcem souborů pro flash disk je FreeCommander Portable. Soubory můžete z flash disku i vypalovat, existuje totiž použitelná verze vypalovacího software pro klíčenky – DeepBurner Free Portable. Pokud nějaké soubory omylem smažete, obnovit si je můžete pomocí nástroje Portable Recuva.

Bezpečnost na prvním místě

Pro USB klíčenky se optimalizují i antivirové programy. Z flash disku tedy můžete kdekoliv spustit Portable ClamWin, Portable Antivirus a majitelé chytřejších U3 disků mají k dispozici Portable avast!

Vše v jednom – balíky přenosných aplikací

Pokud vám výběr programů nevyhovuje, můžete si na klíčenku stáhnout celý balík vybraných programů. Některé zaberou pár desítek MB, pro velké flash disky jsou ale k dispozici i komplexní balíky o velikosti několika set MB. Na druhou stranu ale obsahují všechny dostupné „portable“ aplikace. Na rozdíl od samostatných programů zpravidla obsahují instalátor a jednotnou adresářovou strukturu. Některé mají i svou vlastní „nabídku Start“ s přehledem nainstalovaných programů.

portableapps.png  luposuite.png  winpenpack.png
Nabídka programů v balíku PortalbApps Suite Lite, Lupo PenSuite a winPenPack Flash 

Velmi oblíbený je třeba PortableApps Suite. Patří k těm neaktualizovanějším, najdete tu tedy nejnovější Firefox i OpenOffice.org. K dispozici je ve dvou verzích. Verze Lite je určena pro 256MB klíčenky a obsahuje kancelářský balík AbiWord. Obsáhlejší verze Standard je určena pro 512MB a větší klíčenky a obsahuje komfortnější OpenOffice.org. Z dalších stojí za zmínku winPenPack Flash a Lupo PenSuite.

Přenosné aplikace oceníte tehdy, pokud budete chtít mít po ruce vždy ty stejné programy s nastavením, na které jste zvyklí. Přenosné aplikace zaberou méně místa než na běžném desktopu, mohou být funkčně omezené a v případě balíků mají jednotnou a přehlednou adresářovou strukturu. Nahrát je můžete na libovolnou paměťovou kartu nebo USB klíčenku, počítejte však s tím, že k plynulému chodu budete potřebovat co nejvyšší rychlost čtení a zápisu. Zatímco u drobných programů to nepoznáte, Portable OpenOffice.org zabere více než 80 MB prostoru a pak je pomalá klíčenka velmi znát.

 

fsc.jpg

Diskuze (50) Další článek: Miranda 0.7.5 s vyšší podporou ICQ a Jabberu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,