Nejlepší programy pro učení cizích jazyků

Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. Ne pro každého je ale snadné se potřebný cizí jazyk naučit. Lze k tomu pro větší efektivnost využít počítače s vhodnými výukovými programy.

Zvládnout gramatiku, naučit se nazpaměť hromadu slovíček, ze všeho být vyzkoušen a vlastní znalosti si ověřit. To jsou věci, s nimiž pomůže celá řada výukových programů s různým učebním systémem, různou nabídkou jazyků, různě drahými licencemi a různou skupinou cílových uživatelů. Zadali jsme na fórum Živě.cz žádost o poskytnutí doporučení a zkušeností našich čtenářů s těmi opravdu kvalitními programy pro výuku cizích jazyků.

Někteří diskutující kromě klasických programů ke stažení doporučovali některé online služby, které je možné využívat bez nutnosti stahování, instalace a provozu softwaru. Např. čtenář s přezdívkou SoVcz doporučoval jako dostačující bezplatnou webovou aplikaci od LangMaster. Velký počet zastánců má webová služba Help For English, kterou k učení angličtiny doporučili Aminux či Johnny92.

Word Manager

Word Manager je komplexní výukový program, který se bude starat o vaši slovní zásobu, bude ji rozšiřovat a upevňovat. Program nabízí zkoušení slovíček různými uživatelsky nastavitelnými způsoby, pamatuje (i dlouhodobě) slova, ve kterých chybujete a která už znáte, a dle potřeby jezařazuje do zkoušení. Samozřejmostí je podpora synonym, nepravidelná slovesa, možnost vytváření vlastních okruhů a zadávání svých slovíček.

Word Manager.png

Součástí systému Word Manager je multimediální překladový a výkladovýslovník obsahující již přes 15 000 hesel, 3 000 ilustrací, tisíce nahrávek výslovnosti slovní zásoby.Aplikace obsahuje dokonce i několik her pro lepší učení. Cena základní licence se pohybuje na úrovni lehce pod 600 Kč. Velkým zastáncem tohoto programu byl Johnny92, který jej považuje za nejlepší program k učení cizích jazyků. Stejně tak jej doporučuje SoVcz.

Smart Tests

Z dílny autorů výše uvedeného Word Manageru je rovněž program Smart Tests, který byl čtenáři na fóru doporučován do dvojice právě s Word Managerem. Zatímco Word Manager slouží primárně k výuce slovíček, Smart Tests je určen k jejich procvičování a zkoušení. Ověříte si tak své znalosti získané ze sesterského programu. Ovšem i zde obsažené testy dokážou učit svého uživatele. Tento program získáte za cenu 390 Kč.

smartests.png

jP vocabulary

Jednoduchý nástroj určený ke zkoušení (a tím pádem i k učení a procvičování) slovíček cizích jazyků. Nabízí algoritmus, který monitoruje uživatelovy chyby a problémová slovíčka opakuje častěji a častěji. V programu můžete využívat jak dlouhé řady již hotových slovníků nejrůznějších jazyků, tak lze vytvořit svou vlastní databázi. Ovládání je snadné, prostředí české, efektivita velká, takže se velice dobře hodí také pro méně zkušené uživatele.

jp-vocabulary.png

Program doporučil Iacobus, kterému se líbí, že aplikace umožňuje poslech slovíček, nabízí slušný výběr slovníků ke stažení, zvládá rozeznávání synonym a především, že program je česky a zdarma.

Memostation

Program s velkým množstvím různých slovíčkových i jiných databází, z nichž si uživatel vybere tu, která ho zajímá. Aplikace mu pak podle nastavení vytvoří učební plán a pak už se jen pročítá, opakuje a procvičuje. To zahrnuje i poslech, nacvičování správné výslovnosti i psaní slov. Memostation pak s odpověďmi a učebním vývojem pracuje, takže se žák více věnuje tomu, co nezná.

memostation.png

Jsou zde nabídnuty tři různé odpovídající položky – kartičky (pro slovní zásobu jazyků), formátovaný text (např. pro chemii či biologii) a klasické testové otázky. Na webu programu naleznete velké množství jazykových a jiných databází pro zkoušení a učení. Memostation v diskuzi doporučil jiri.motejlek, který jako hlavní výhodu vyzdvihuje schopnost aplikace sledovat vývoj a výstupy uživatele a přizpůsobovat tomu výuku.

Anki

Volně šiřitelný program pro učení cizojazyčných slovíček, frází a obratů. Také tato aplikace pracuje s postupným vývojem studenta a uzpůsobuje zkoušení jeho potřebám a nedostatkům. Slovíčkové databáze si ale uživatel musí vytvořit sám. Program je navíc v anglickém rozhraní, přestože celkem přehledném. Anki má tu výhodu, že je možné jej užívat na celé řadě operačních systémů včetně Windows, Linux a Mac OS X. Program doporučil PCDaemon.

anki.png

Mnemosyne Project

Software Mnemosyne je klasický kartičkový program, který díky této metodě uživatele učí cizí jazyky, ale také celou řadu dalších věcí. Na webu projektu je nabízena dlouhá řada jazykových kartiček, stejně jako těch přírodovědeckých, technických a humanitních. Podporovány jsou zvuky, obrázky a HTML stránky pro výuku. Výhodou programu je snadné ovládání, přenositelnost na USB flashce, bezplatná licence a multiplatformita. Také tento program doporučil PCDaemon.

mnemosyne.png

Stáhnout Mnemosyne Project (6,1 MB)

Diskuze (81) Další článek: Occupy main square: Češi protestují proti ACTA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,