Nejlepší programy pro práci s mobilem

Moderní mobilní telefony nabízejí velkou řadu funkcí, pro jejichž maximální využití je ideální jejich propojení s počítačem. Používáte k tomu oficiální software nebo alternativní?

Práce se soubory i adresáři, úprava a synchronizace kontaktů, obsluha kalendáře a upomínek, nahrávání pořízených fotografií, správa hudební kolekce, zálohování veškerých údajů a nastavení. To vše a mnohem více zpravidla nabízejí moderní mobilní telefony, pokud je pomocí kabelu či bezdrátovou technologií připojíte k počítači. Že se jedná o dovednost velice užitečnou a také používanou nemůže být sporu.

Jaký program ale k správě telefonu použít? Někdo se spokojí s pouhým ovládáním dat skrze klasického správce souborů, v němž telefon představuje samostatnou diskovou jednotku. Jiný ovšem hodlá využít i náročnější funkce, kde Total Commander prostě nestačí. Často tento uživatel sáhne po oficiálním produktu konkrétního výrobce daného telefonu. Existují ale i alternativy.

MyPhoneExplorer

Na úvod si hned představíme zmíněnou alternativu. MyPhoneExplorer je volně dostupný správce mobilních telefonů značky Sony Ericsson. Telefon můžete přes program spojit s počítačem pomocí kabelu, bluetooth i infračerveného senzoru. V programu můžete samozřejmě spravovat soubory, zprávy i kontakty v telefonu, které pro případ poruchy můžete zálohovat. Dále lze skrze rozhraní aplikace odesílat SMS a rovněž i telefonovat.

myphone1.jpg

MyPhoneExplorer bývá pro svou stabilitu a funkčnost velkým množstvím uživatelů preferován před oficiálním Sony Ericsson PC Suite (SEPCS viz níže). Čtenář MartinezZ doporučuje právě MyPhoneExplorer, protože se SEPCS nemá dobré zkušenosti. Fatman dokonce i přes licenci programu, která je zdarma, poslal autorům finanční příspěvek, protože si jejich práce cení.

myphone2.jpg

stáhnout program MyPhoneExplorer 1.8.1 (4,1 MB)


Sony Ericsson PC Suite

Toto je již zmíněná oficiální možnost pro práci s telefony Sony Ericsson. Software umožňuje základní synchronizaci mezi telefonem a počítačem a především pak přenos souborů (hudby, videí, fotek a dalších). Vše se provádí v grafickém i funkčně jednoduchém prostředí, přesto je tyto operace pro řadu uživatelů pohodlnější provádět třeba přes Total Commander, protože po nainstalování programu se pak telefon chová jako flashdisk.

sony.png

SEPCS navzdory své propagaci výrobcem telefonů nebývá uživateli příliš doporučován. Mnohem více tak ustupuje především výše uvedené alternativě v podobě MyPhoneExploreru. Pro uživatele DanHena představuje SEPCS zlou zkušenost, kdy se mu s tímto programem dokonce vůbec nepovedlo připojit telefon k počítači. Doporučuje místo něj program MOBILedit!, který naleznete níže, s nímž se mu vždy všechny operace s jakýmkoli telefonem povedly.

stáhnout program Sony Ericsson PC Suite 6.011.00 (18 MB)


MOBILedit!

MOBILedit! představuje možnost spravovat univerzálně mobilní telefon z počítače. Po připojení telefonu pomocí kabelu, IrDA nebo Bluetoothu můžete prohlížet obsah telefonu na počítači, provádět fulltextové vyhledávání, vytáčet a posílat SMS. Jedním kliknutím zálohujete veškerá data, zkopírujete do jiných mobilních telefonů a upravíte své kontakty, aniž byste se dotkli přístroje.

mobiledit!.jpg

Když obdržíte SMS, bude vám na počítači zobrazena podobně jako email, kde ji můžete pohodlně zpracovat. Obrovskou výhodou programu je skutečně široká podpora značek i typů mobilních telefonů. Na webu autora naleznete velice dlouhý seznam spolupracujících mobilů, kde nenajít ten váš je opravdu umění. Tato obsáhlost všemožných standardů je nutně vykompenzována licencí programu, která zde výjimečně není zadarmo.

mobiledit1.jpg

stáhnout program MOBILedit! 5.0.1.985 (30 MB)


Nokia PC Suite

Z názvu je patrné, že tento produkt se zaměřuje na telefony značky Nokia. Jedná se o zdarma distribuovaného mobilového bumbrlíčka (vyžaduje téměř 300 MB místa na disku), který nabízí graficky líbivé, funkčně přehledné a česky lokalizované prostředí. Nejdůležitější funkcí Nokia PC Suite (NPCS) je jistě synchronizování a zálohování dat mezi počítačem a mobilem. Synchronizujete tak kontakty, položky kalendáře, zprávy, poznámky atd.

nokia1.png

Program dokáže spolupracovat s programy Microsoft Outlook, Microsoft Express, Lotus Notes nebo Lotus Organizer, umožňuje správu hudby i videí, posílání SMS, práci s kalendářem i instalaci aplikací. Přesto je aplikace velkou řadou uživatelů kritizována. Jgeo píše, že má s ním jen ty nejhorší zkušenosti. Často se mu vůbec nepodaří otevřít prohlížecí okno telefonu přes Bluetooth, aby mohl zkopírovat fotky. Někdy nepomůže ani restartování mobilu či PC.

nokia2.png

stáhnout program Nokia PC Suite 7.1.60.0 (35 MB)


Samsung PC Studio

Správa telefonů značky Samsung je s tímto programem na vysoké úrovni. Obsahuje prakticky všechny očekávatelné funkce, které jsou zmíněny u produktů výše. Zvládá i práci mobilního telefonu coby modemu pro připojení počítače k internetu či vytváření MMS. Zajímavým přídavkem Samsungu je ale multimediální manažer a přehrávač. Díky manažeru můžete měnit, uspořádávat a spravovat různé soubory s médii importované z mobilu, počítače, CD a dalších záznamových zařízení.

samsung1.png samsung2.png

stáhnout program Samsung PC Studio 3.2 (62 MB)


iTunes

Pro ty, kteří používají telefon od firmy Apple, zde nabízíme dobře známý program pro správu a přehrávání multimédií. Vytvoří vlastní knihovnu vaší sbírky hudby, podporuje funkci „drag and drop“ pro snadnou správu, automaticky synchronizuje data s iPod i iPhone zařízeními, generuje „chytré“ playlisty, které vyhovují vašemu výběru hudby, a další. Pro uživatele jablíčkových produktů je tento program v podstatě nutností.

itunes.png

stáhnout program iTunes 10.4.0.80 (77 MB)


Windows Mobile Device Center

Tato aplikace umožňuje vytvářet nová partnerství, synchronizovat obsah a spravovat hudbu, obrázky a video pomocí libovolného zařízení se systémem Windows Mobile (verze Windows Mobile 2003 nebo novější). Obdobně jako ostatní programy výše. Windows Mobile Device Center využije uživatel především při instalaci a správě aplikací pro přenosné zařízení. Co se synchronizace týče, tak tu můžete provádět s programy Microsoft Outlook a Exchange.

windows.jpg

stáhnout program Windows Mobile Device Center 6.1 (12 MB)


Příští týden budeme hledat nejlepší program pro zahlazování stop v počítači. Ten automaticky zaznamenává spoustu informací o vaší činnosti v něm. Aby nedošlo k zneužití těchto údajů, je vhodně je v případě potřeby smazat. Který program použijete k vyčištění Windows? Po kterém zase sáhnete při odstranění kompromitujících údajů v nějaké aplikaci? Diskutujte na fóru Živě.cz.

fsc.jpg

Diskuze (30) Další článek: Týden Živě: Na co se těšíme v roce 2010

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,