Nejlepší programy pro práci s diskovými oddíly

Diskuze čtenářů k článku

24. 08. 2010 22:21

Zdravím Vás neosobní přátelé osobních počítačů.

Se zájmem jsem pročítal hodnocení a zkušenosti práce s jednotlivými diskovými manažery. Dychtivě jsem při tom očekával hodnocení pana kouzelného. Ihned upřesním.

Mluvím o Partition Magic, jmenovitě verze 8.0. Už jen ten název ve mně evokoval cosi tajemného, magie, kouzla, čáry, především však podezření. Ale co, kamarád s ním měl údajně vynikající zkušenosti, naše PC sestavy byly podobné, tak proč to nezkusit? Instalace - pohoda, spuštění - veget, obsluha - lahoda. Pro běžně tupého windowsem deformovaného zneuživatele žádný problém. Ovládá se to fakt dobře, stavové tabulky jsou názorné, se zobrazenými informacemi si i člověk začátečník připadá, jako pán situace. Pozměnil jsem velikosti disků, popřesouval data, a s dobrým pocitem zadostiučinění jsem spustil onen samotný proces provedení zadaných změn.

Už jen vyskočení woken do modré obrazovky mě lechce rozechvělo svěrací svaly kolem vyústění trávicího traktu v spodní části těla. Modrá smrt, zkáza systému, ámen, tenhle pocit dobře znám a není to vůbec nic příjemného. Pak jsem se ale upokojil při pohledu na naskakující procenta. Něco to dělá, no dobře, hlavně že to funguje. Vyměnil jsem si spodky zkouknul zprávy. Psal se rok 2004 a moje 60-ti gigová Seagate barakuda (HDD) chrastila jak o život dobrých 35 minut ne li víc. Proces skončil, a po restartu systému se na monitoru zjevil Checkdisk, že prý nějaký vadný sektor a třeba ho poopravit. Poopravit!!! Netrvalo ani dvě hodiny a byl pooraven. Jelikož woknowský chromý invalid v podobě proslulé modré obrazovky mě ten den opravdu navštívil, hned po skončení Checkdisku a následného restartu. Stačilo jen zformátovat HDD a znovu nainstalovat systém s programy. Jen ty data se jaksi někam poděli.

O tří roky jsem si onen úžasný program Partition Magic (z jiného zdroje) spustil na notebooku. Potřeboval jsem si pohrát s partíciemi, ale upozorňuji, že na systémovou část sem ani nehrábl, ta zůstala netknutá. Fujitsu-Siemens však už modrou obrazovku nerozdýchal, skončil na reklamaci a vrátil se mi se zbrusu novým harddiskem.

A proto mohu-li z vlastní zkušenosti poradit, Partition Magic 8.0 obejděte velkým obloukem s nadmagickou vzdáleností.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 00:00

Pouzil jsem EASEUS, zvetsil jsem C: o 10 GB na ukor D:, celkem se to povedlo, az na to, ze mi "zbylo" 86 MB nealokovanych. Asi jsem spatne pocital! Neni to nic moc, ale pro poradek, nevi nekdo co s tim?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 22:49

jen to k necemu priplacnes xD

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 04. 2010 23:06

Ale cim? Placackou na mouchy? Napis jak plse.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 04. 2010 00:32

Nedávno jsem potřeboval zvětšit NTFS partition. Měl jsem jen 2 podmínky: 1-Za běhu Windows Vsita x64(Bez restartu), 2-Rozumné GUI

- První podmínka vyřadila všechny Linux a Live Boot CD.

- Pak mi zbyly jen Easeus Partition Master, Partition Wizard a Wndows Správce disků (kterému jsem se chtel vyhnout).

1. Easeus nemá ve free verzi podporu x64 systémů.

2. Partition Wizard mi při změně velikosti přesunoval partition doprava o 8MB. Takže pro změtšení by se museli všechny data přeházet

3. Nakonec jsem použil Správce disků Windows (diskmgmt.msc). Změna velikosti partition je hodně neintuitivní. Nakoc jsem, ale našel tutorial a proběhlo to v pořádku. Windows Vista a výše mají dokonce CMD utilitu pro práci s partition.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 04. 2010 07:22

chcete říci, že ve vistách lze v gui změnit velikost systémové partition za běhu a beze ztráty dat? Zajímalo by mne jak jste to provedl, v gui diskmgmt.msc na XP žádná taková možnost není, lze to pouze konzolovým příkazem DISKPART, takže 2 podmínka je nesplněna.

Nechci se nějak extra zastávat linuxových a jiných live nástrojů, ale mám na bootovatelné flashce starého ghosta, který mi udělá takovouto službu v příjemném GUI za zlomek času, po který bych hledal správnou syntaxi DISKPARTu, nehledě na to, že stejně se změna velikosti projeví až po rebootu, což se týká všech metod změn velikosti, takže ten restart v podmínce 1 je stejně nevyhnutelný. Opravte mne pokud se pletu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 04. 2010 09:43

No ono celkem plno komentařu jsou tady kraviny.Systemak ve vistach za behu pochopitelně nejde,misto dd lze doporucit windowsakum dd for windows když chceme být už velmi coool - navic toho umí víc,,zminovaný Acronis samozřejmě nainstalovaný být nemusí,zminovaný skvělý Partition Wizzard je kapku bugový když mu do cesty strčite napřiklad skrytý oodíl a pojedete z prostředí systemu - častý for lidí co mají Seven,no v jejich připadě polovina netuši že ho mají a zbytek neví co to je a k čmu slouží.Z těch levných ůdajně Paragon Partition manager ma X verzí a některe bych jako levné nenazýval ale je to fakt ultimatní nastroj.na druhé straně kolikrat budete dělit disk že jo?Takže je to investice pro ty co se tim nezabývají jenom na svém PC a zbytek by snad měl vědět zakladní věci jak co funguje.

Jenom malý dotaz pro redakci dopr.ele nechcete mně zabanovat nick oooooooooo i na foru?Je neprakticke se přihlašovat tady jinak a tam jinam.Vyřešili by jste za mne dilema jestli se nemám zabanovat sám a pod jiným nickem se nepřihlašovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 04. 2010 23:43
11. 04. 2010 22:13

Disk se dá rozdělit ledacčím ale mně by se hodilo něco jiného a to záloha partition, prolezl jsem to tu a nechce se mi všechno zkoušet. Dlouhé roky jsem používal DriveImage, který mi udělal přesnou kopii diskového oddílu do komprimovaného image a následně to dokázal taky obnovit, klidně i na jiný disk (třeba po havárii pův. disku) Který z nich toto dokáže a spolehlivě chodí ve Win7, případně si ví rady s jeho oddíly? Zmíněný stařičký DriveImage na to už nestačí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 22:58

Drive Snapshot je fakt best. Muzu jen doporucit.

2MB programek, kterej udela 100% otisk oddilu, zkomprimuje (zaloha je podstatne mensi jak u DriveImage) a to bleskurychle. Obnova pak trva 3-5 mintut :)

Acronis potrebuje instalovatelny program 100ky MB, tenhle program dokaze stejne dobre zalohovat a to i pritom, ze je tak mrnavy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 04. 2010 01:49

Ja radim dd ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 18:38

Obrazy do XML? A aspon base64 nebo rovnou ?

Jinak, spoustu z tohodle softwaru jsem zkousel, kdyz jsem potreboval jednoduchej ukon: presunout data na disku o 20GB a upravit nejaky partisny : http://forum.zive.cz/viewtopic.php...

Najit neco klikaciho bylo fakt peklo... a stejne na to nejlepsi je fdisk, bohuzel, spis pro pokrocily a taky dost odvazny uzivatele

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 09:33

To je zas clanek ... no necekal sem od toho, ze tam budou zamichany i programky na zalohovani oddilu ...

Ale kdyz uz, tak proc tam autor zahrnul nejvetsi loosery v tomto odvetvi.

Takze pro praci s oddily by bylo mozne jeste pridat

Paragon Partition Manager - levnejsi varianta

Pro zalohovani

Drive SnapShop - zapomenout na tento programek je hrich. Toto je nejlepsi dostupny zalohovaci program!!! Zabira 2MB (ne jako ostatni Acronis 200MB) a vytvari nejmensi zalohy oprotim ostatnim (oproti DriveImage XML bych tipoval 50%!!)

Norton Ghost - nejstarsi zalohovaci program v oboru, znamy uz od DOSu

Taky zajimave pridani Partiton Magic. Tento program je sice stale funkcni a byl jednickou, ale uz roky neni vyvijen - to asi bude zpusobovat problemy ;)

Autor ma sice hezke vyjadrovaci schopnost, ale mel by si doplnit rozhled v oboru ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 12:52

autor především vycházel z diskuze na fóru. nikdo ti nebránil se jí zúčastnit a doporučit tam své favority. asi jsi úplně nepochopil koncipování a smysl článku. navíc u partition magic jsou zmíněny problémy. takže je to úplně fér.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 21:25

ja sem to pochopil uplne spravne, kdyz uz neco seriozniho publikuju, tak si zjistim detaily ;)

nechci urazet, ale vetsina lidi, co diskutuje na foru, ma jen prumerne znalosti ... ocekaval bych od autora clanku trochu vlastni kreativity :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 09:04

moh by mi nekdo poradit jak udelat, kdyz mam v PC disk a potrebuju ho naklonovat na dalsich 20 disku. k pc naraz pripojim 6 disku (jeden na kterym jedu, pak ten disk origo a 4 prazdny ) jak nejjednoduseji je vsechny naraz naklonuji ?? predstava by byla takova ze bych vybral zdroj a pak disky a ono se to samo nakopirovalo diky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 13:47

dd

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 14:10

Sice nevím kčemu by mohlo být tolik totožných disků (pro domácí použití) užitečné,

.... ale není nic jednoduššího. Udělejte jeden klon a ten pak nakopírujte (nebo vypalte obraz) na ty zbylé.

.... Nezmiňujete se o co přesně vám jde. ... Zda chcete "obraz disku" (např. ISO soubor), nebo kompletní kopii i formátem celého pevného disku (HDClone Free).

.... Podstatný je taky faktor velikosti zmíněného klonu (Zda se vejde na 1 DVD, nebo má třeba 40 GB)

I tyto image lze rozdělit na 8 ks DVD.

.... Každopádně, tento způsob zálohování, zdá se mi nešťastný. Strávíte nad tím půl dne, a až to budete obnovovat, tak vás z toho picne, než budete mít funkční systém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 21:55

delam v jedny firme, kde mame zakazku treba na 30 PC. (pred pul rokem jsme delali 250 PC) Postavime jeden pc a dame jim ho. oni si ho nainstalujou se vsim a todle musime dat do vsech zbylejch. ma to kolem 20 GB +-.

jak nejrychleji to naklonovat.. vyberu jeden disk jako zdroj a chci aby ho komplet naklonoval na ty ostatni... dycky vymenim ty 4 za jiny prazdny 4ry a zase naklonuju. delal jsm to pres arconics ale porad se to naneco pta .. chtel bych aby to vybral nazacatku a pak nakonci az se to naklonuje jen dam novy disky a zase.. cim by to tak mohlo jit ?? diky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 22:07

Nenapadá mě nic rychlejšího, než to na všechny ty disky surově nakopírovat. Snad jedině, kdyby ty data byly na síťovém disku (pro všechny PC sdílený profil).

Spíš si kladu otázku, jak jste to řešili při těch 250 počítačích, a ptáte se až teď (při zlomku počtu).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 04. 2010 02:31

jak bylo receno vyse, dd

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 04. 2010 07:50

co je dd ?

resil jsem to tak, ze jsem porad menil 4 disky.. dal jsem kopirovat jeden, zacal stavet, po10min odklep druhej a pak porad dokola.. jednou po4rech diskach sem je vymenil a porad dokola.. ono postavit 250 pc za mesic ve 2 je docela makacka xD

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 04. 2010 09:31

dd se schovava v kazde slusne distribuci. Melo by stacit pustit:

dd if=/dev/hda of=/dev/hdb

coz je preklopeni z disku hda na hdb nebo

dd if=/dev/hda of=zaloha bs=4096

coz je preklopeni disku hda do image s nazvem zaloha

dd if=zaloha of=/dev/hda bs=4096

a tohle je obnoveni zalohy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 04. 2010 10:13

Linuxovy prikaz. Tusim DiskDump. Kopirovani cehokoli kamkoli. V linuxu to klidne zkopiruje cely disk do jednoho souboru, a pak zas zpatky, pokud pro ten soubor bude dost mista.

Pokud by ty pocitace uz byli sestaveny, tak bych asi venoval energii na to spachat maly linux na minicd a do nej maly skriptik pro kopii po siti. Pokud mate ty disky fyziky dostupne, tak opet maly skriptik s dd pro nacetni bloku do pameti a 4x zapsat na disk (mel by se tim postup zrychlit o cca 40%) Ale znamena to si s tim nejdriv chvili hrat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 04. 2010 11:58

a umi to i prekopirovat partejsny, boot sektor atd ??? proste udelat uplnou kopiii

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 04. 2010 14:00

Prave ze ano. Klidne muzete zkopirovat cely disk i s partisnama na druhy, nebo klidne zkopirovat jen jednu partisnu na druhy disk, nebo partisnu do souboru.... zkratka cokoli kamkoli

parametry napr:

if=/dev/hda of=/dev/hdb ->1. IDE disk na 2. IDE disk

if=/dev/hda1 of=/mnt/zaloha/disk ->1. partisna na prvnim IDE disku do souboru

(chybicky nevylucuji)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 07:43

Ja som 16.10.2009 stahoval EASEUS Partition Master 4.0.1 Home Edition (only 32bit)... Program bol naozaj super, potreboval som riesit HDD, ktory mal cez 1TB dat. Menili sa velkosti particii, presuvali data a nebola usetrena ani particia so systemom. EASEUS nesklamal :) Jedine co sa moze tomuto programu vycitat je to, ze uzivatelia 64bit OS nemaju tento program zadarmo....a tych bude cim dalej len viac.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 03:52

no tak se tak dívám na ten váš EASEUS Partition Master 5.5.1 Home Edition (freeware)

no free možná ale jen pro 32-bit systémy ! jinak za US$ 39.95 profesional edici co podporuje 64 bit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 06:51
15. 04. 2010 19:37

Dnes 15.4 zdarma k registraci do zítřejších 8:00 ráno na http://www.giveawayoftheday.com/easeus-partition-master-5... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 03:23

otázka můžu z těmi programy měnit i zaplněný disk ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 04:31

Easus to umí i za chodu Windows (ozkoušeno).

Gparted také .... rozdělit disk na .... 1) zaplněné místo, a 2) druhou část na zcela čistý další tzv. "logický disk"

Mimo již zmíněného

EASEUS Partition Master Home Edition 5.5.1 Free (EASEUS)

Ještě tento

Partition Wizard Home Edition 5.0 Free (MT Solution Ltd)

podporuje i platformu x86_64

***

Top 10 Windows Partiton Manager Software

http://zkracene.cz/U8Jf...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 13:38

menší problém pomocí Partition Wizard Home Edition sem chtel rozdelit 399 G disk a udelat z volného místa 35G partition vše vypadalo v pořádku ovšem po restartu chybelo primárnímu disku 35G a nový disk nikde co z tím

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 13:41

ještě disk byl z poloviny zaplněn a při vytváření nové partition nebyla možnost nový oddíl pojmenovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 13:45

menší zjištení partition se v programu Partition Wizard Home Edition obevuje jako Unallocated jak z toho udelám NTFS

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 13:57

Nejsem si jistý, zda jsem vás správně pochopil, ... po rozdělení disku a restartování počítače, Windows nový oddíl nenašel ...

Logicky .... prázdné místo v nově vytvořeném oddílu musí být naformátováno na NTFS ( nebo staré FAT32 )

..... jinak je Windows není schopen detekovat (např. vidět ve správci souborů)

= ten oddíl tam je, ale Windows ani uživatel ho nevidí.

Nejlépe je udělat to všechno zároveň = rozdělení na oddíly, pojmenování, naformátování nového oddílu na NTFS)

***

Takže v GParted nebo Easusu naformátovat nový oddíl dodatečně ... pak ho uvidíte

***

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 01:50

Používám Paragon partition magic a případně G parted, ale když jsem si chtěl udělat prostor pro BSD, tak jsem musel použít starší program, který byl součástí System Comanderu. Jinak jsem nebyl schopen UFS vytvořit. Nevíte, který jiný manažer to umí?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 01:43

Umi už některy z tech programu pracovat s exFAT?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 04. 2010 13:10

Většina z nich neumí ani Ext2.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 01:04

odkaz na fórum k tématu je nefunkční

http://forum.zive.cz/viewtopic.php...

General Error

SQL ERROR [ mysqli ]

User usr_prevod already has more than 'max_user_connections' active connections [1203]

An sql error occurred while fetching this page. Please contact an administrator if this problem persists.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 17:23

kazdemu kdo umi cist je jasne ze ten odkaz je normalne funkcni a ze to s nim nema aboslutne zadnou souvislost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 19:51

Samozřejmě ten odkaz nefungoval v době psaní toho příspěvku.

Prostě běžný výpadek Fóra Živě.

Nyní se tam dostanu také v pořádku. Bylo to opakovaně.

.... Tak aspoň víme, že server používá MySQL

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 00:55

EASEUS Partition Master 5.5.1 Home Edition (freeware)

http://www.partition-tool.com/personal.htm...

Rovnou ho můžete zařadit do ankety. (nemá konkurenci)

Easus toho nabízí hodně více než jen práce s disky

http://www.easeus.com/product.htm...

http://www.easeus.com/product.htm...

http://www.easeus.com/product.htm...

http://www.easeus.com/product.htm...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 04. 2010 01:00

Neasi.. Neznám nic co by mohlo Easeusu konkurovat (a to je free) a přitom tady není...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 04. 2010 13:08

Partition Wizzard Home umí přesně totéž a je taky zadarmo. Oba neumějí linuxové oddíly.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 01:51

EASEUS je opravdu dobrý, ale bezkonkurenčním bych ho zase nenazýval, Acronis mi udělal větší službu(ale za jakou cenu).

Partition magic bych sem ani nezařazoval, v současné době je špatně použitelný, vzhledem k tomu, že poslední verze je tuším někdy z roku 2008.

Václav Petržálek: předem se omlouvám, ale nedá mi to a musím si do Vás trochu rýpnout: ad Váš podpis-je to sice pravda a plně s Vámi souhlasím, ale zní to jako "Nemám rád sex, je to riziko..."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 02:40

EASUS je nejlepší, a s dalším souhlasím .... zastaralý software by se neměl ani uvádět .... je to proti zákonu, byť ne psanému ....

***

Není to stejné jako vámi uvedené přirovnání --- Pouhá komunikace ve většině případů nijak riziková není ---

Ale řekněmě, že ano .....

Sex je riziko, zvláště pokud Vy nebo vaše partnerka střídá návštěvníky (aka promiskuitní). Ono stačí jednou udělat chybu (např. v opilosti se s někým cizím vyspat) a máte ho (HIV), v lepším případě jen nějaké ty plísně, ... nechtějte abych posílal fotky jak který virus pak na genitáliích, nebo vevnitř, vypadá. A tohoto se vyhnete za předpokladu, že vám ani vaše partnerka nebude nikdy ! nevěrná .... což samozřejmě nepřizná .... a nemůžete stoprocentně věřit ničemu .... + ( že by znala kompletní lékařské vyšetření toho chlápka, na všechny známe druhů pohlavně přenosných nemocí, předtím, než se s ním vyspí, ... to je samozřejmě nereálné)

.... Hodně OT, ale řekl jste si o to ...

***

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 19:32

Jsem rád, že jsme se všichni příjemně pobavili, i když jde o OT S takovou (nevěrnou) partnerkou bych nebyl, vždy se to dá poznat(pokud vztah nějak vypadá), ale s těmi sociálními sítěmi je to stejné-vždy hrozí nebezpečí od někoho jiného

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2010 20:01

Nechám vás v tom klidném dojmu, že na partnerce to vždycky poznáte. ..... Některé typy mohou podvádět třeba 15 let a nebudete mít sebemeší podezření. Na některých ženách (+mužích) je jakákoliv změna dlouhodobého emotivního rozpoložení znát, ..... ale nejsem naivní, .... ne u všech ....

Celé toto OT se dá brát jako ,ale taky jako

Já bych toto téma uzavřel

CLOSED TOPIC !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor