Nejlepší programy pro počítání s počítačem

I když kalkulačka ve Windows prošla vývojem a nabízí vědecké, programátorské a statistické funkce, někdy to pořád nestačí. Najdou se potřeby i úkoly, kdy je zapotřebí něčeho výkonnějšího či specializovanějšího.

V uplynulém týdnu debatovali čtenáři Živě.cz o nejlepším programu pro práci s matematickými příkazy, složitými rovnicemi i náročnými operacemi. Velmi často byly zmiňovány velice užitečné aplikace i služby, které z licenčních, technických či jiných důvodů nelze nabízet ke stažení na GigaManii.cz. Mezi často zmiňované patří komerční produkt Matlab, což je v podstatě sofistikovaný programovací jazyk určený pro náročné numerické výpočty.

Dalším často zmiňovaným pomocníkem je WolframAlpha, což je v podstatě webová služba, pro kterou si můžete stáhnout pouze nástrojovou lištu do vašeho prohlížeče. WolframAlpha primárně slouží jako vyhledávač, přesto zvládá i převody jednotek a složité matematické výpočty. Více se o WolframAlpha dozvíte zde a o jeho početních schopnostech zase zde. Kromě těchto dvou nástrojů dodávali čtenáři i další tipy pro ostatní uživatele. Některé navíc přidává i redakce Živě.cz

SpeQ

SpeQ je malý freewarový program pro obsáhlé matematické výpočty s jednoduchým a intuitivním uživatelským rozhraním. Všechny kalkulace se vkládají na jeden list, v němž je můžete pohodlně upravovat, vkládat i nechat provádět. SpeQ obsahuje všechny běžné funkce, konstanty i jednotky. Můžete si také definovat své vlastní proměnné i funkce a vytvářet z nich grafy. Aplikace je malá a lze ji spouštět i z přenosných zařízení. Podporuje všechna Windows již od 95. Čtenář hekrhy jej charakterizuje jako jednodušší, ale naprosto dostačující Matlab.

speq.png speq2.png

stáhnout program SpeQ 3.3 (540 kB)


QtOctave

Jedná se o grafický front-end pro aplikaci Octave/un. Jeho hlavním úkolem je provádění převážně číselných výpočtů, přestože se v něm dá dělat celá řada různých jiných věcí. Jedná se totiž v podstatě o programovací jazyk, který řada matematiků používá pro nejnáročnější kalkulace. Náročnost programu na zkušenosti a dovednosti uživatele jsou vyšší, takže začátečníkům jej doporučit nelze. Kromě Windows je aplikace dostupná i pro Linux. QtOctave bývá často využívána jako alternativa zdarma vůči rozšířenému programu Matlab, jak podotýká čtenář Tubler.

qtoctave.png qtoctave2.png

stáhnout program QtOctave 0.8.2 (47 MB)


Calculatorium

Užitečný gadget do vašich Windows Vista či Windows 7, který začíná tam, kde klasická windowsová kalkulačka končí. Umožňuje vytváření vlastních proměnných i funkcí. Jeho hlavní výhodou je rychlá dostupnost přímo na ploše či v postranním panelu. Mem_ doporučuje Calculatorium v situacích, kdy člověk potřebuje mít po ruce rychlou a jednodušší kalkulačku, která zvládá i vyhodnocování výrazů.

calculatorium.jpg

stáhnout program Calculatorium 1.5.1 (96 kB)


SpeedCrunch

Kalkulačka, která působí jako širší alternativa k standardní kalkulačce Windows. Obsahuje historii i širokou škálu funkcí. Lze ji pohodlně ovládat pomocí klávesnice i myši. Pro větší přehlednost graficky zvýrazňuje syntaxe a ke zvýšení rychlosti zvládá i automatické doplňování používaných funkcí. Opravuje dokonce jednoduché chyby, které může uživatel při zadávání udělat. Program je dostupný i pro Linux a Mac OS X. Ke vší spokojenosti jej již několik let používá např. čtenář ms.press.

speedcrunch.png

stáhnout program SpeedCrunch 0.10.1 (2,5 MB)


HEXelon MAX

Freewarová kalkulačka polské provenience, která zvládá i spolupráci v českém jazyce. Slouží k práci s matematickými výrazy a funkcemi, zvládá binární, oktalový, decimální i hexadecimální číselný systém, vytváření uživatelských proměnných, historii a další. Jako bonus je zde umístěný i jednodušší konvertor jednotek, který dokáže pracovat se čtrnácti kategoriemi - délka, teplota, tlak atd. Přispěvatel xtraxtra vřele doporučuje tento program kvůli zobrazování celého příkladu, přítomnosti historie i příjemného vzhledu jako náhradu za klasickou kalkulačku.

hexelon.gif

stáhnout program HEXelon MAX 6.07 (1,9 MB)


Deskcalc

Nyní se již dostáváme k redakčním tipům, které se v diskuzi ve fóru neobjevily. Deskcalc je elektronický kalkulátor pro profesionální počtáře. Plně nahrazuje klasické papírové účtařské kalkulátory. Program obsahuje všechny potřebné funkce a samozřejmě umožňuje i vytvořenou pásku vytisknout, uložit či exportovat data do Excelu. Obsahuje rovněž tlačítko pro výpočet daní a pracuje i s různými měnami. Deskcalc nabízí i přepnutí do klasické kalkulačky. Navíc můžete pracovat s obchodními výpočty (MU/MD) a cizími měnami.

deskcalc.png

stáhnout program Deskcalc 5.1.8 (4,3 MB)


IgCalc

Freewarová vědecká kalkulačka. Veškeré funkce jsou přístupné přes pravé myšítko. Při přepnutí módu umí kalkulačka vykreslit grafy dle stanoveného vzorce. Matematické výrazy se zadávají podobně, jak u ručních vědeckých kalkulaček nebo v tabulkových procesorech (MS Excel, OO Calc, apod.). Operátory a funkce mají standardní prioritu, kterou lze upravit použitím závorek (není-li závorka zprava ukončena, automaticky končí na konci výrazu). Kalkulačka zná důležité matematické/fyzikální konstanty a umí počítat v různých číselných soustavách (dvojkové, osmičkové, desítkové, šestnáctkové).

igcalc.png

stáhnout program IgCalc 1.22 (120 kB)


Zlomek kalkulátor

Kalkulačka, která provádí jednoduché operace se zlomky, jako jsou sčítání, odčítání, násobení a dělení. Obsahuje také tlačítko na zkrácení zlomku a také má tahle kalkulačka vlastní paměť, kde můžete ukládat výsledky vašich výpočtů. Kalkulačka také pozná ve složitějším výrazu, že má první násobit a dělit a poté sčítat a odčítat. Kalkulátor má 3 displeje - jeden pro zobrazení zlomků, ve druhém se výpočty zobrazují jako desetinné čísla a ve třetím vidíte pouze výsledky. Mezi displeji lze libovolně přepínat. Program pracuje v Javě.

zlomek.png

stáhnout program Zlomek kalkulátor 1.2 (429 kB)


Celý příští týden budeme hledat nejlepší program pro přehrávání internetových rádií. Masovým rozšířením vysokorychlostního internetu se do popředí dostává i jeho multimediální dimenze. Sledování televize a poslech rádií on-line je nyní samozřejmostí. Jaký software používáte k poslechu streamovaného rádiového vysílání? Diskutujte na fóru Živě.cz

fsc.jpg

Diskuze (34) Další článek: Týden Živě: Čínský Google na rozcestí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,