Nejlepší programy pro ladění a optimalizaci Windows 7

Nová Windows, nové funkce, nové dovednosti i nové skryté vlastnosti. Poznat a obsluhovat vše k vaší maximální spokojenosti můžete pomocí několika tweakovacích aplikací.

Co si představit pod pojmem tweakování? Nejčastější asociace se týkají optimalizace, zrychlení, přizpůsobení vzhledu a otevření skrytých nastavení. Toto vše a mnohdy i něco navíc přinášejí programy níže uvedené. O nich měli čtenáři Živě.cz možnost minulý týden diskutovat a podporovat svého favorita. Několik aplikací dodala i redakce, abyste měli co největší výběr.

Rozhodovat se o tom nejlepším programu, když ty v nabízené sbírce umožňují ve velké většině obdobné funkce a možnosti nastavení, je složitý úkol. Do značné míry se jedná o subjektivní pohled jednotlivých uživatelů, kterým vyhovuje různě graficky zpracované prostředí či rozdělení nabídky. Jaký je váš oblíbený tweakovací program pro Windows 7, můžete demonstrovat na přiložené anketě.

Ultimate Windows Tweaker

Jednoduchý tweakovací program pro Windows Vista a Windows 7. Freewarová utilitka, která slouží k optimalizaci Windows, které pak mohou být svižnější, stabilnější, zabezpečenější a také vzhledově i ovládáním přijatelnější. Činí tak skrze přístup k nejrůznějším skrytým vlastnostem systému. Ty jsou rozděleny do jednotlivých a přehledných kategorií. V případě nepovedeného zásahu je možné vrátit nastavení do pozice, kterou si před tím uložíte.

ultimate.jpg

Pokud si tak nejste jisti, že právě tento zásah je ten, který více přiblíží vzhled i chování systému k vašim ideálním představám, je možné upravit vše zpět, aniž by došlo k nějaké újmě. Program podporuje 32 i 64-bitové verze systému. Spokojený je s ním uživatel Abox, který si pochvaluje především absenci nutnosti instalace. Jednoduše spustí příslušný soubor, nastaví, co potřebuje, a je hotov.

stáhnout program Ultimate Windows Tweaker 2.1 (139 kB)


EnhanceMySe7en

Tweakovací program se zvláštně vytvořeným názvem, který je zaměřený čistě na nové Windows 7. Kromě přístupu do skrytých nastavení systému získáte i detailní informace o něm, o spuštěných procesech i službách a také o aplikacích spouštěných se startem Windows. Dále zde máte sadu nástrojů pro čištění registru, disků i celkovou optimalizaci výkonu. Prostředí programu je líbivé, jednoduché a přehledné a licence freewarová.

enhance.png

S licencí se pojí informace, že je možné si zakoupit pokročilejší mutaci programu s přídomkem Pro. Aplikaci si chválí čtenář Haluskaaa, podle nějž program obsahuje vše, co využije jak začátečník, tak i pokročilý uživatel. Velkým plus je podle něj i přehlednost a orientace v aplikaci. Kromě EnhanceMySe7en používá Haluskaaa i program TuneUp Utilities.

stáhnout program EnhanceMySe7en 2.14.1 (9,7 MB)


TuneUp Utilities

Sada nástrojů pro optimalizaci výkonu vašeho operačního systému. Nabízí také speciální funkce pro Firefox, zrychlení internetového připojení nebo defragmentaci registrů. Obsahuje i několik sad funkcí pro určité příležitosti. Např. Turbo Mode zavře nepoužívané programy v pozadí, Live Optimization zrychlí start systému a odezvu programů, oprava problémů spraví nejrůznější poškození, obnoví smazané soubory atd. Pomocí všech těchto nástrojů získáte maximální přehled a výkon Windows.

tuneup.png

Program doporučují také čtenáři t85m a capek.filip. Naopak Petr_S podotýká, že TuneUp Utilities se často vyskytuje v diskuzích na fóru Živě.cz jako jedna z příčin mnoha potíží. Ty si může neznalý uživatel nevhodnými zásahy do systému skrze tento program sám způsobit. Z trochu jiného pohledu by jako jisté mínus mohl pro někoho znamenat fakt, že za aplikaci je třeba jejím tvůrcům zaplatit. To může často, i vzhledem k zde uvedené freewarové konkurenci, leckoho od užívání TuneUp Utilities odradit.

stáhnout program TuneUp Utilities 2011 10.0.3000.105 (20 MB)


Advanced SystemCare

Poslední dobou stále populárnější a rozšířený produkt, který lze ve Windows použít snad úplně na vše. Advanced SystemCare vychází ze známého programu Advanced WindowsCare. To je program určený pro údržbu a ochranu vašeho systému. Odstraňuje spyware a adware, slouží také k prevenci hrozeb, opravuje chyby v registru, zrychluje chod celého systému a mnoho dalšího. Samozřejmě zde nechybí ani možnost určitých úprav skrytých nastavení. Pochvaluje si jej jako opravdu obsažný nástroj i uživatel milanlunak, který upřednostňuje placenou verzi Pro.

advanced.jpg

stáhnout program Advanced SystemCare 3.8.0.745 (8,5 MB)


TweakNow PowerPack

Lehce zvládnutelný program obsahuje množství nástrojů pro vylepšení Windows a internetového prohlížeče. Hlavní moduly jsou RAM Idle pro uvolnění volné paměti, AutoShutDown – plánovač vypnutí nebo restartu počítače, CD AutoRun – rozšíření systémové verze, Virtual Desktop – přidá libovolné množství dalších ploch do Windows atd. Program poskytuje také informace o hardwaru počítače a nabízí samozřejmě i přístup ke skrytým možnostem nastavení systému.

tweaknow.jpg

stáhnout program TweakNow PowerPack 2010 2.2 (6,4 MB)


xp-AntiSpy

Přestože název naznačuje něco jiného, i tento program možné použít na nových Windows 7 (samozřejmě zvládá i starší systémy). S tímto programem můžete krom skrytých nastavení např. zamezit odesílání žádostí o aktualizace a omezit další informační vlastnosti systému. Program je možné kvůli jeho „nenásilnosti“ a české lokalizaci doporučit především méně zkušeným uživatelům. K tomu přispívá i freewarová licence.

xp-antispy.png

stáhnout program XP-Antispy 3.97-11 (396 kB)


Během následujícího týdne budete mít vy, čtenáři Živě.cz, možnost podílet se na podobě dalšího nedělního článku. V něm budeme prostřednictvím fóra hledat nejlepší program pro přehrávání televize na počítači. Vlastníci digitálních tunerů budou propagovat své oblíbené aplikace pro přehrávání terestriálního televizního vysílání, zastánci streamovaných videí po internetu budou zase prosazovat své nejoblíbenější přehrávače.

 

fsc.jpg

Diskuze (15) Další článek: Twitter měl výpadek, milovníci krátkých zpráv hodiny nedostávali tweety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,