Nejlepší programy pro komprimaci dat

Přestože kapacity pevných disků, přenosných zařízení i datových linek rychle rostou, náročnost aplikací i formátů na datový prostor rovněž. Komprimace je tak téma stále aktuální.

Oblíbené diskusní téma přinášející spoustu názorů, rozohněné argumentace i vyhraněných pozic. To je otázka nejlepšího programu pro komprimaci dat. Položili jsme ji čtenářům Živě.cz a návštěvníkům diskuzního fóra, kde došlo k rozsáhlé i bouřlivé diskuzi, z níž pro vás vybíráme nejčastěji zmiňované adepty na nejlepší program pro tzv. zabalování, ale také hlavní argumenty jejich obhajovatelů.

Segment komprimačních programů je oproti jiným odvětvím poměrně rigidní, takže nikoho jistě nepřekvapí, že mezi ty nejpopulárnější aplikace patří produkty, které se na počítačích uživatelů objevují hojně po mnoho let, přičemž konkurence mezi nimi i jejich tradiční vyspělost značně omezují možnost příchodu nějakého dalšího hráče na trh. Své preference zde můžete projevit v přiložené anketě, diskuzi pod článkem i na fóru Živě.cz.

7-Zip

V diskuzi mnohokrát zmiňovaný a vychvalovaný program 7-Zip je bezkonkurenčně nejčastěji stahovanou aplikací v příslušeném oddělení GigaMania.cz, a to hned z několika důvodů. Předně je pro většinu uživatelů přívětivý svou opensourcovou licencí, která dovoluje použití produktu zdarma. Dále je třeba zmínit širokou podporu komprimačních formátů, nabídku svého vlastního 7z, který dosahuje výtečných kompresních výsledků, a možnost zabezpečení archivu. Našince potěší i česká lokalizace programu.

7.png

Diskutér s přezdívkou yosi vyzdvihuje program především v jeho 64-bitové variantě, v níž je podle něj nepřekonatelný. Yosi si rovněž pochvaluje i jeho dobrou spolupráci s Total Commanderem a šetrnost vůči kontextovému menu, které podle něj např. od WinRARu dostává zbytečně zabrat. Jako nevýhody bývají zmiňovány nehezké uživatelské rozhraní, jak popisuje miroslavh85, a nepraktičnost při rozdělování archivů, na což si stěžuje _pao_.

stáhnout program 7-Zip 9.20 Final (1,1 MB)


WinRAR

Klasika i ikona mezi programy pro komprimaci dat. WinRAR si již po mnoho let drží čelní pozici na tomto softwarovém poli. Toho dosáhl především svými špičkovými komprimačními výsledky (úroveň komprimace, rychlost, univerzálnost). Výrazný podíl na tom mají ovšem i hojné inovace, vysoká podpora mnoha formátů či účinné šifrování dat. WinRAR také výborně využívá moderních víceprocesorových počítačů, kdy nenechá ležet ladem nevyužitou kapacitu ostatních procesorů, zatímco jeden by vytížil naplno.

winrar.png

 

V poslední době ovšem pozice WinRARu dostává zabrat od alternativních projektů, které nabízejí rovněž mnoho funkcí i skvělé výsledky práce, ale zdarma. WinRAR je totiž placeným programem, přičemž právě jeho licence dává šanci např. 7-Zipu. Přesto např. uživatel evlo, se od 7-Zipu vrátil opět k WinRARu, protože toho podle jeho slov umí při rozbalování formátu .rar mnohem více.

Svého zastánce má aplikace i u Faramira, který kromě vychvalování rychlosti, míry komprese a hojné podpory formátů vypichuje možnost opravit poškozený archiv a schopnost WinRARu ohlásit, kde se chyba nachází, což mu právě u zmíněného 7-Zipu chybí.

stáhnout program WinRAR 4.00 (1,4 MB)


ZipGenius

Nejen 7-Zip a WinRAR vládnou světu komprimace. Své zastánce má i ZipGenius, který představuje vhodnou alternativu zdarma. Jakkoli by k tomu mohl název svádět, program zvládá dobře pracovat i s mnoha jinými formáty, než jen s rozšířenými archivy .zip. Kromě vysoké podpory disponuje rovněž příjemným uživatelským prostředím, propracovanou možností zálohování dat z různých aplikací a v případě nainstalování doplňkových aplikací i práci s FTP.

zipgenius.png

Program se stal svého času nepostradatelným např. pro uživatele s přezdívkou kamajkl, který před tím používal stálice WinRAR a WinZip. Od programu ZipGenius ovšem po čase přeběhl k výše zmíněnému 7-Zipu.

stáhnout program ZipGenius 6.3.2.3000 (8,8 MB)


PeaZip

Jednoduchý, ale o to efektivnější komprimační program. Tak by se dala charakterizovat aplikace PeaZip, která svou funkčností i opensourcovou licencí může směle konkurovat zavedeným gigantům. Kromě povinné široké podpory nejznámějších a nejpoužívanějších kompresních formátů nabízí i určení míry komprese a její metody (deflate, BZip2, LZMA), možnost přiřazení čerstvě vytvořeného archivu k příloze e-mailu či volbu algoritmu pro šifrování (AES256, ZipCrypto).

peazip.png

Vytvořené archivy lze samozřejmě procházet a v případě pochybností i otestovat, zdali jsou v něm všechny položky v pořádku, jestli je čitelný atd. V případě, že jste změnili názor, a hodláte mít archiv v jiném formátu, můžete jej v PeaZipu bez problémů překonvertovat. Ke své spokojenosti jej užívá např. přispěvatel Pety a za svého oblíbence jej považuje i ms.press.

stáhnout program PeaZip 3.7.0 (6,6 MB)


ALZip

Méně rozšířený (především kvůli nutnosti platit za jeho používání), přesto kvalitní komprimační program, který se nedávno dostal až k verzi 8. Jeho výhodou je možnost práce s až 40 různými formáty, přičemž k použití nabízí i vlastní .egg, který nabízí výtečný poměr míry komprese a rychlosti jejího vytváření. Tuzemské uživatele potěší přítomnost české lokalizace a čtenáře Živě.cz zase fakt, že jej používá a doporučuje šéfredaktor David Polesný.

alzip.png

stáhnout program ALZip 8.0.6.3 (9,6 MB)


IZArc

IZArc je kvalitní komprimační nástroj, jehož hlavní předností je to, že je zcela zdarma (i pro komerční účely). Tento program dokáže pracovat s obrovským množstvím typů archivů, což z něj činní univerzální nástroj. Program umožňuje i otevírání obrazů CD či DVD ve formátech ISO, BIN a dalších, můžete jej sladit s antivirovým programem a nabízí i zabezpečení pomocí šifrování 256-bitovým AES.

izarc.png

Právě jeho licence nahrává rozmachu programu v podnikových sítích a ve firemních počítačích, jak potvrzuje uživatel Adanos. K naprosté spokojenosti s IZArcem pracují např. diskutéři Jacobs007, Slondo či Scapino.

stáhnout program IZArc 4.1.6 (4,6 MB)


PowerArchiver

Archivační program čistě pro operační systémy Windows. Bez problémů si poradí se všemi běžnými kompresními formáty (zvládá i práci s diskovými obrazy) a chlubí se účinnou a rychlou prací s 7z. Oproti konkurenci navíc disponuje skinovatelností uživatelského prostředí. V této verzi bylo vylepšeno uživatelské prostředí a zdokonaleno ukládání prázdných složek v TAR, LHA a BH archivech. Ostatním uživatelům jej v diskuzi doporučuje např. čtenář NwT17.

powerarchiver.png

stáhnout program PowerArchiver 2011 12.00.59 (10,0 MB)


WinZip

Dříve jeden ze dvou nejznámějších, nejpoužívanějších a nejvýkonnějších programů pro komprimaci dat. Nyní se na něj v diskuzi na fóru téměř zapomnělo. Svůj podíl na tom jistě má placená licence i fakt, že práce s formátem .zip bývá integrována v řadě souborových manažerů i ostatních programech. Přesto aplikace nabízí především velice líbivé uživatelské rozhraní i podporu jiných komprimačních formátů. Ovšem pouze na práci s osvědčeným formátem .zip ho tak používá např. diskutér s jednoduchou přezdívkou X.

winzip.jpg

stáhnout program WinZip 15.5.9468 (16 MB)


 

Diskuze (36) Další článek: Hrátky s HTML5: vyberte si z katalogu her

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,