Nejlepší programy pro automatizaci úkonů na počítači

Vypínání, restartování a uzamykání počítače, automatizace procesů na ploše, naplánované klikání myši, spouštění programů v určitý čas atd. To vše jsou úkoly, o které se může postarat počítač sám.

Na diskuzním fóru Živě.cz jsme se zeptali našich čtenářů, jaké jsou podle nich nejlepší programy pro automatizaci různých úkonů na počítači. Tipů bylo mnoho a my jsme z nich pro vás vybrali ty nejzajímavější a doplnili je o několik vlastních. Jednotlivé programy se od sebe často liší svými dovednostmi, náročností použití i licencí. O to pestřejší je níže nabízený koktejl softwaru.

AutoHotkey

AutoHotkey je notoricky známý program pro tvorbu klávesových zkratek. Ovšem jeho důležité využití také spočívá v zaznamenání a následném automatickém provádění úkonů prostřednictvím klávesnice, myši či joysticku. Tato opensourcová aplikace obsahuje „quick-start" tutoriál pro okamžité přiblížení hlavních funkcí a dovednosti i automatický zapisovač skriptů, který zaznamenává a poté zpětně provádí stisky kláves a tlačítek myši.

autohotkey.png

Obrovským plusem přitom je možnost skriptování vlastních požadavků, takže přesně nadefinujete, co se má kdy a za jakých podmínek provést, jaké kroky budou následovat atd. Čtenář s přezdívkou drag23 si dokonce bez AutoHotkey nedokáže představit efektivní práci ve Windows. Aplikaci také ostatním doporučil benetti.

Stáhnout AutoHotkey, bezplatný (2,5 MB)

RoboTask

Tento program je přímo určený k automatizaci a tvoření kombinace jakýchkoli úkonů na počítači. Zvládá samozřejmě spouštění aplikací, kontrolu e-mailových schránek i odesílání zpráv, přesunování, kopírování a zálohování dat a mnoho dalšího. S programem vytvoříte jak jednoduché úkoly, tak komplexní a složité úlohy včetně zadávání proměnných IF/ELSE, cyklů atd.

robotask.png

To vše zajišťuje v příjemném prostředí s dostatečným zázemím a nápovědou pro začínající programátory. Jestliže často opakujete stejné úkony, můžete si využitím RoboTasku do značné míry ušetřit práci. Leckoho by ale mohla odradit cena licence. Ta se pro nekomerční užití pohybuje na úrovni nemalých 120 dolarů. Lze ale využít bezplatnou verzi Lite, která je ovšem výrazně funkčně osekaná.

Stáhnout RoboTask, placený (9,3 MB)

AutoIt

Program, který je svým zaměřením a funkčností do značné míry podobný výše uvedenému RoboTasku, ale je zdarma a především je uzpůsoben méně náročným a zkušeným uživatelům, kterým nabídne jednoduché ovládání a přehledné prostředí. Lze zde po chvilce zkoušení snadno naprogramovat stisky kláves, kliknutí myši na vytyčené souřadnice, spouštění aplikací a samozřejmě také kombinaci všech těchto úkonů.

autoit.png

Jako doplněk s sebou AutoIt přináší program SciTe a nástroj ScriptWriter, které celý proces ještě zjednodušují, protože uloží provedené úkony uživatele tak, že ten již při práci se skripty nemusí nic programovat. Jako jednoduchý na používání i pro začátečníky program v diskuzi doporučuje Modrooky Miki.

AutoMate

Oproti malým skriptovacím nástrojů je AutoMate na první pohled placeným bumbrlíčkem. Jedná se ale o pokročilý program pro automatizaci aktivit na serveru i na pracovní ploše desktopu. Obsahuje nástroje pro tvorbu nových úkolů, nastavování podmínek, podle nichž dojde k jejich spuštění, můžete s ním vytvářet skripty bez nutnosti psát kód, přesně zaznamená průběh činnosti uživatele atd.

autmate.png

Nově také aplikace dokáže pracovat s virtuálními a cloudovými prostory. Program přitom nabízí přehledné a líbivé prostředí, které umožní přípravu automatizace a její časové naplánování i méně zkušeným uživatelům. Přesto zaměření softwaru je spíše na serverová řešení a byznys.

AutoClick

Tento program se od výše uvedených již odlišuje. Nejedná se o komplexní software pro automatizaci všech možných úkonů, ale pouze o klikání myší. Můžete si takto uložit až 250 míst na ploše, kam bude program klikat levým tlačítkem myši. Dá se zde vytvořit i jednoduché makro, pomocí kterého lze naprogramovat posloupnost klikání a časování.

autoclick.jpg

Program má velkou výhodu v českém prostředí a poskytuje také dobrou nápovědu. Nabízí tak užití širokému okruhu lidí. Aplikaci na fóru doporučil Vadasak, který ji využívá již od Windows XP. Přestože se program již nějakou dobu příliš nevyvíjí, bezplatnost jeho licence a užitá hodnota z něj i tak dělají zajímavý tip.

Stáhnout AutoClick, bezplatný (78 kB)

SCAR Divi

Další z řady prográmků určených pro tvorbu maker, která mají za cíl automatizovat určité úkony na počítači. V aplikaci tvoříte skripty v jazyce Pascal či v jednoduchém grafickém prostředí programu, skripty můžete spouštět pomocí nastavitelných klávesových zkratek a SCAR Divi má také výhodu ve své bezplatnosti a přenositelnosti.

scar-divi.png

Program doporučil na fóru Espire, podle nějž se jedná o jednoznačně nejlepší aplikaci pro automatické zpracovávání opakujících se úloh. Doplňuje, že aplikaci lze nastavit na vyhledávání barvy či textu na obrazovce a ovládat jejím prostřednictvím lze samozřejmě myš i klávesnici.

Stáhnout SCAR Divi, bezplatný (7 MB)

PhraseExpress

PhraseExpress už podle názvu naznačuje, že bude nabízet trochu jinou službu. Jedná se sice o aplikaci určenou k nahrávání a používání klávesových maker, nicméně jeho účelem je spíše pomoci při psaní textu. Činí tak rychlým doplňováním častých frází, zkratek či obsahu systémové schránky.

phrase.gif

K nim se dostanete buď prostřednictvím klávesových zkratek, nebo skrze ikonku v oznamovací oblasti. Díky kombinaci s makry lze vytvořit zajímavý nástroj pro otevírání pošty, automatické odpovědi, vkládání příloh, tvorbu dokumentů atd.

Vypínač PC

Na závěr si zmíníme jen takovou malou, jednoduchou, bezplatnou, českou utilitku, která slouží k plánování vypnutí, restartování, uzamknutí, uspání a hibernaci počítače a k odhlášení uživatele. Vybranou akci lze provést jednorázově v zadaný čas, nebo je možné nastavit automatické provedení vždy podle časového harmonogramu či periody.

vypnoutPC.png

Navíc se dá zaškrtnout vynucení provedené akce, tedy nehledě na požadavky ostatních programů, zobrazení upozornění v systémové liště a přehrání zvukového signálu ve chvíli spuštění procedury. Program navíc není nutné instalovat. To je vše, co tento miniaturní a funkčně minimalistický program nabízí. Jako doplněk jiných automatizačních programů ale svou úlohu zvládne dobře.

Diskuze (15) Další článek: Mobil pod stromeček: jaký letos vybrat?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,