Nejlepší programy na outdoorové aktivity pro Windows

Léto se blíží, stejně tak pěkné počasí a doba venkovních aktivit. Jaké programy lze využít k plánování a vylepšování výletů, zájezdů, sportování či poznávání? Připravte se na outdoor.

Existuje pestrá škála softwaru, který má za cíl usnadnit svému uživateli pohyb, sportování a výlety po venku. Jezdíte rádi na kole? Pak se vám hodí plánovač tras. Jste nadšencigeocachingu? Pak využijete specializovaného pomocníka pro evidenci navštívených bodů. Propojení s mobilními smartphony je také velice časté a populární.

Vytvořili jsme pro vás přehled několika zajímavých programů, které vám mohou svými dovednostmi zjednodušit a zpříjemnit léto. Na pomoc jsme si vzali několik tipů z diskuze na fóru Živě.cz, něco jsme doplnili sami. Pokud vás napadne ještě nějaká aplikace, která by zde neměla chybět, směle ji zmiňte v diskuzi pod článkem.

SmartMaps

Několik doporučení čtenářů směřovalo k digitálním mapám a navigaci SmartMaps, která je jednak dostupná pro Windows, jednak pro smartphony běžící na prakticky všech běžných operačních systémech. Pro počítač získáte sadu map České a Slovenské republiky spolu s plánovačem tras.

smartmaps.png
 

Ty pak můžete využít v kombinaci s dalšími produkty v podobě navigátoru do auta i na kolo, správcem map pro mobilní zařízení, rozšířením pro piloty letadel a další. Kromě plánování tras váš pohyb také zaznamená a uloží navštívené body. Balík obsahuje mapy turistické, cyklistické, OpenStreetMap i automapy.

SmartMaps využívá třeba čtenář s přezdívkou rejca, který si ale stěžuje na předraženost offline navigace. Lepší je podle něj v případě dostatku konektivity či mobilního signálu využívat online mapy zdarma.

Stáhnout SmartMaps pro Windows (624 MB)

Cyklotrasy, Turistické trasy, Běžecké trasy

Nyní vám představíme tři různé produkty od stejného tvůrce, které jsou shodné v uživatelském rozhraní, ovládání a do značné míry i ve funkcích, ale specializují se na různé pohybové aktivity. Tyto tři programy louží k zobrazování digitální mapy vybraných oblastí, ve kterých si můžete naklikat vlastní trasu pro pěší výlet, cyklistický výlet či běžecký trénink.

turist1.png

Okno aplikace je rozděleno na tři části - seznam objektů, které zadáváte jako hlavní body pro trasu, zobrazení trasy přímo na mapě a zobrazení výškového profilu. Mapy můžete offline prohlížet, upravovat a vytvářet v nich plány výletu i měřit jeho vzdálenost. Objekty na mapách obsahují další informace v podobě krátkých popisků, zeměpisné polohy, nadmořské výšky a někdy také fotografií.

turist2.png

Pro majitele GPS přístrojů všechny tři programy nabízejí možnost importu informací skrze GPS eXchange a lze zde i spolupracovat s geocachingovou databází. Uskutečněné výlety je možné zaznamenávat do deníčku a zpětně zkoumat. Za užívání programu je třeba zaplatit. Cena se pak pohybuje v závislosti na vybraných mapách.

Stáhnout Cyklotrasy (207 MB)

Stáhnout Turistické trasy (177 MB)

Stáhnout Běžecké tratě (47 MB)

MyGC

Tento program české provenience a s českým prostředím je určen stoupencům geocachingu. Slouží k udržování offline databáze zvolených cachí, pro aktualizaci a čtení nových z geocaching.com. Všechna získaná data jsou ukládána do xml souborů, takže vyrobit si vlastní nadstavbu by neměl být pro zkušenější uživatele problém.

myGC.png

Co se exportu dat týče, tak ten je možný do formátu GPX ve tvaru pro GSAK a MapSource a jeho podoba se dá upravit pomocí makro jazyka. Program je určen pouze pro Windows a je zcela zdarma. K tomu si můžete stáhnout vektorovou mapu všech větších měst ČR a také mapu krajů republiky.

Stáhni MyGC (4,8 MB)

Kudyšel Comfort

Tento program na rozdíl od plánovačů tras využijete až po skončení výletu. Všem výletníkům a sportovcům dodává informace o absolvovaných kilometrech i GPS pozici jejich pohybu, rychlosti a nadmořské výšce. Tato data ukládá do internetové databáze a nabízí k tomu možnost doplnění poznámek, fotek atd.

kudysel.png

Využívá k tomu jednoduché zařízení Kudyšel- GPSlogger, kterým přetáhnete data o pohybu do počítače prostřednictvím desktopového programu Kudyšel Comfort, který je automaticky odešle na server. Program samozřejmě nemusíte využívat pouze s nabízeným hardwarem, ale informace můžete naimportovat ve formátu GPX z jakéhokoli jiného zařízení.

Můžete tak monitorovat nejen pohyb vlastní, ale třeba i svých zaměstnanců, firemních vozidel, rozvážkové služby atd. Získané údaje jsou prezentovány jako trasy zakreslené do map Googlu, grafy či statistiky.

Stáhnout Kudyšel Comfort (850 kB)

Tréninkový deník

Pokud to myslíte s pohybem a sportováním opravdu vážně, hodí se vám prostředek k monitorování vašeho výkonu i přípravy na něj. Tento program není zaměřen pouze na outdoorové aktivity, využijete jej rovněž při záznamu a plánování tréninků v tělocvičně. Na úvod vyplníte osobní údaje monitorovaného sportovce.

treninkovy-denik.png

Poté už dojde na plánování tréninkových dávek a zaznamenávání provedených výkonů a jejich vyhodnocení. Tato data lze samozřejmě i vytisknout či exportovat do souboru. Potud je vše zdarma a program je freeware. V případě monitorování více cvičenců už musíte za licenci platit. Program je již staršího data a tak zde bohužel nenajdete podporu přenosných zařízení.

Stáhnout Tréninkový deník (5,2 MB)

Cyklošlap

Tento program představuje vhodný a bezplatný doplněk k programu Cyklotrasy. Aplikace slouží k evidenci jízd na kole. Je určena pro nadšence, kteří chtějí mít pod kontrolou ujeté kilometry, dosažené časy a průměry a vždy mít možnost srovnání s předchozím výkonem na stejné trase.

cykloslap.png

Velkou výhodou je vestavěný editor tras po vašem okolí, záznam je pak dílem okamžiku. Také Cyklošlap je staršího data, takže nespolupracuje s mobilními zařízeními. Vkládání dat do programu je tak třeba provádět ručně. Zapisované výsledky i systém tras a průjezdných bodů je pak možné exportovat do HTML.

Stáhnout Cyklošlap (430 kB)

Diskuze (36) Další článek: Týden Živě 177: Bloatware? Zakázat!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,