Nejlepší program roku 2011

Právě nás přivítal rok 2012. Ještě, než se rozjede na plné obrátky, se podíváme zpět a zkusíme společně najít nejlepší program uplynulého roku.

V diskusním fórum Živě.cz jsme navrhli, aby nám čtenáři navrhovali své tipy na nejlepší program uplynulého roku. Mělo se jednat o aplikaci, která buď vznikla zcela nově, nebo již existuje nějakou dobu, ale prodělala během loňska výrazné vylepšení. Takto široké zadání nutně vedlo k doporučování velice pestré škály softwaru.

Lze tak na fóru nalézt velkou podporu webovým prohlížečům, grafickým editorům, komunikátorům apod. Ty nejčastěji zmiňované a nejvíce podporované jsme pro vás vybrali tak, aby jejich orientace a funkčnost byla co možná nejodlišnější. Vy si je nyní můžete nejen stáhnout, vyzkoušet a použít, ale rovněž pro své oblíbence můžete hlasovat v přiložené anketě a určit tak ten nejlepší program za rok 2011.

Minecraft

Nejvíce přispěvatelů na fóru nezmiňovalo jako nejlepší aplikaci roku 2011 nějakou utilitu, softwarový balík či sofistikovaný editor fotografií, ale hru Minecraft. Jedná se v ní ve své podstatě o budování vlastního virtuálního světa stavěním upravitelných bloků, přičemž fantazii se zde meze nekladou. Tento jednoduchý nápad doposud chytnul přes 18 milionů uživatelů a také mnoho čtenářů Živě.cz.

minecraft.png

Protože diskutující s přezdívkou blacknight, nechápe, proč by právě Minecraft měl být hrou roku, odpovídá mu mtmccox2 tím, že hra se musí vyzkoušet a buď chytne, nebo bude nudit. Uvádí skoro až poeticky, že je to nekonečný a náhodný svět bezmezných možností a příležitostí postavit si prakticky cokoli, jít kamkoli a dělat libovolnou činnost.

Stáhnout Minecraft (270 kB)

Google Chrome

Webových prohlížečů bylo na fóru zmíněno několik. Nechyběli tradiční zástupci Opera, Maxthon, Firefox a Internet Explorer. Ovšem žádný z nich loňský rok nezaznamenal takový boom jako Chrome od Googlu. Tempo jeho inovací bylo skutečně ultrarychlé, univerzálnost a užitnost je vysoká, systémové nároky standardně nízké a díky těmto skutečnostem dokázal předběhnout řadů svých konkurentů a dostat se až na druhé místo mezi webovými prohlížeči za Internet Explorer.

chrome.jpg

Pokud bude pokračovat stejnými kroky dále, možná se Chromem budeme zabývat i příští rok. Přestože diskutující michalpalka na první místo zařadil Operu, prohlížeči Chrome pochválil výbornou podporu HTML5 a nenáročnost na výkon počítače. Alugoole zase obdivuje to, co se celému projektu daří v globálním systému, kdy cloudové řešení je tématem roku, přičemž Google je v tomto nejdále.

Zoner Photo Studio

Český program na správu a úpravu fotografií je nejen v naší domovině velice populární již řadu let. Zatím poslední verze číslo 14 právem sklidila vlnu zájmu, chvály a nadšení. Přinesla totiž dlouhou řadu malých vylepšení i zcela nové funkce. Mezi ty stěžejní patří integrace webového úložiště Zonerama do prostředí programu, takže upravené fotky lze ihned odeslat, uchovat a publikovat online.

zoner.jpg

Dalším bonusem čtrnácté verze je využití výpočetního výkonu grafických karet technologie Cuda nebo OpenCL. Mnohé náročnější operace zpracování obrazu jsou tak výrazně urychleny a časy pro zpracování byly až třicetkrát zkráceny. Vylepšení doznalo také HDR, výběr oblasti, odstraňování šumu či samotné prostředí aplikace. Program v diskuzi podpořili kluzo, Mamej či Mr. Unknown, podle nějž je používání Zoner v nové verzi pohádkou.

 

Blender

Blender je notoricky známý bezplatný open-source nástroj, umožňující 3D modelování, animace, rendering, interaktivní vytváření a přehrávání. Program je dostupný pro více operačních systémů, což jen umocňuje jeho popularitu a rozšíření. Program nabízí celou řadu pokročilých funkcí, které jinak bývají k mání pouze u drahých profesionálních produktů. Blender byl mnohými v diskusi zmíněn především kvůli značnému kvalitativnímu skoku za poslední rok.

blender.png

Podle přispěvatele nelson23 se jedná o nejschopnější open source vůbec, přičemž k tomuto ohodnocení mu nyní dopomohl nový realistický renderovací engine, ocean simulator, camera tracking a další nástroje. Přidává se i forseti s tím, že změna za poslední rok byla obrovská úpravou uživatelského rozhraní a přidáním nástrojů pro zachycování pohybu.

LibreOffice

Komplexní kancelářský balík vyvíjený jako opensource, který obsahuje textový procesor, editor tabulek, nástroj pro tvorbu prezentací, grafický vektorový editor, pomůcku pro tvorbu matematických vzorců a správce databází. Balík je k dispozici pro systémy Windows, Linux i Mac OS X a samozřejmě s českou lokalizací. LibreOffice si své místo mezi nejlepšími roku 2011, jak píše maxdevaine, vydobyl tím, že se dostal do povědomí široké počítačové veřejnosti a zároveň nabídl řadu vylepšení a novinek.

libreoffice.png

eM client

Proti velké dvojce e-mailových klientů Microsoft Office a Mozilla Thunderbird se během uplynulého roku velice důrazně postavil eM client, který nutně nabízí plnou podporu všech e-mailových protokolů, šifrování, správu kalendářů včetně sdílení v pracovních skupinách a synchronizací s Google kalendářem a další. Nechybí ani instant messaging, možnost importu dat z jiných klientů, RSS a především líbivé a na ovládání nenáročné prostředí.

emclient.png

Zejména díky tomu, jak vysoko se eM client dokázal za rok 2011 vyšplhat v žebříčku rozšířenosti, se dostal do tohoto užšího výběru.

iTunes

Na závěr se ještě dostáváme k programu iTunes, který primárně slouží ke správě, organizaci, stahování a nahrávání hudby pro zařízení od Apple. Program samotný se dlouhodobě příliš razantně nemění. iTunes se tak do výčtu dostává především díky tomu, že došlo k otevření iTunes Store v České republice a spuštění cloudového iTunes Match, jak píše čtenář s přezdívkou dragon124.

itunes.jpg

 

Diskuze (46) Další článek: Týden Živě 157: Poslední díl roku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,