Nejlepší program pro vypalování na CD, DVD a Blu-ray

Vypalování dat na média je již mnoho let přirozenou součástí běžné práce uživatelů osobních počítačů. Na poli vhodných softwarových nástrojů také prodělalo velký vývoj.

Na diskusním fóru Živě.cz se v uplynulých několika dnech rozebíralo téma nejlepšího programu pro vypalování. Z názorů mnoha čtenářů je možné zaznamenat, že vypalování dat již pomalu ale jistě přestává být horkým tématem. Windows nějakou dobu ve svých verzích nabízejí nativní nástroje pro tuto činnost, takže mnoho uživatelů ani necítí potřebu instalace dalšího specializovaného softwaru.

Množí se také hlasy, jako v případě čtenáře s přezdívkou kernel_panic, že vypalování na optická média je už dávno přežitkem a patří minulosti, protože jiné druhy médií (typicky přenosné flashdisky) nabízejí lepší služby. Pro ty, kteří ale zatím vypalování nedávají vale, zde nabízíme ke stažení programy doporučené ostatními čtenáři i naší redakcí.

Mohlo by vás také zajímat:

CDBurnerXP

Tento do češtiny lokalizovaný a bezplatný program poskytuje možnost vypálit datový disk, audio CD, obraz ISO, zkopírovat disk i smazat data z přepisovatelného média. Ovládání je rychlé a intuitivní, např. pro vypálení datového CD či DVD (včetně Blu-ray a HD-DVD) se dostanete k jednoduchému souborovému manažeru, v němž přetáhnete vybrané soubory či složky do části pro vypalování. Ke všem funkcím je přístup lehce během několika vteřin a vypalování může začít, což je hlavní výhoda oproti některé nabobtnalé konkurenci.

cdburnerxp.png

Čtenář s přezdívkou MrGizmof o něm píše, že se jedná o rychlý a jednoduchý program, který vše, co se od něj očekává. Vyhovuje mu také možnost použít přenositelnou verzi. Někteří diskutující, jako RomanL či Petr Baláš, poukazují na problém s podporou AHCI řadiče, na nichž CDBurnerXP dlouhodobě nevypaluje.

stáhnout program CDBurnerXP 4.3.8.2523 (4,8 MB)


Ashampoo Burning Studio

Ashampoo Burning Studio je vypalovací program s jasně deklarovanou filosofií - rychle a kvalitně vypálit data na média. Tomu podřizuje osekání přebytečných funkcí, ovládání i grafický kabátek. Zvládá zálohování a vypalování CD, DVD i Blu-ray, ochranu archivů heslem, ripování audia, detailní ověření správného výpalu, práci s diskovými obrazy a samozřejmě vypalování hudebních i filmových médií.

ashampoo.jpg

Ashampoo je možné využívat jak v této freewarové verzi, tak i v pokročilejší verzi placené. Obě pak byly doporučovány diskutujícími na fóru. Mathey tento program charakterizuje jako přehledný, jednoduchý, rychlý a zdarma. Gigon k tomu ještě přidává nízkou náročnost na systém počítače. Čtenář Darth_Yoda si zase vychvaluje uživatelské rozhraní, které je pro něj tou přidanou hodnotou oproti standardnímu nástroji ve Windows.

stáhnout program Ashampoo Burning Studio 6.80 (16 MB)


ImgBurn

Freewarový program určený především k vypalování či vytváření tzv. diskových obrazů, ale i také obyčejných dat. Hned v úvodním okně aplikace si lze vybrat ze šesti hlavních dovedností – zápis obrazu na médium, vytvoření image z CD a DVD, vytváření image ze souborů umístěných v počítači, vypalování jakýchkoli dat, ověřování disku, které vás informuje o čitelnosti vloženého média, a prozkoumání média, které v kombinaci s programem DVDInfoPro poskytne údaje o kvalitě vypáleného disku a další hromadu informací.

imgburn.png

Hračičkové i pokročilí uživatelé si na své přijdou v nastavení programu, které přináší až nezvykle široké možnosti úprav v poměru k velikosti i funkční vybavenosti aplikace. Lze zde určit i ty nejmenší detaily, stejně jako zautomatizovat a zrychlit velkou většinu jiných operací. Mr.Gentleman jej označuje jako program vhodný pro geeky, protože disponuje právě obrovským množstvím různých možností a nastavení pro téměř všechny myslitelné případy.

stáhnout program ImgBurn 2.5.5.0 (5,3 MB)


InfraRecorder

Zajímavý projekt, který už málem zanikl, ale nedávno došlo k jeho vzkříšení. Jeho hlavními vlastnostmi jsou především miniaturnost a nenáročnost na systémové prostředky. Základní nabídka aplikace je vypalování datových disků, audio disků, video disků, diskových obrazů, kopírování médií a vytvoření obrazu vloženého CD/DVD. Dobrou informací pro všechny neangličtináře je, že si můžete v nastavení zvolit českou lokalizaci programu.

infrarecorder.png

Mezi další zajímavé dovednosti programu patří vypalování na dvouvrstvá DVD, uzavírání disků před dalším nahráváním dat, jejich vymazávání pomocí čtyř různých metod a dokonce i ukládání zvukových stop do formátů WAV, WMA, OGG či MP3, čímž v podstatě supluje funkce softwaru pro grabování muziky. Program doporučuje voyo či mungo, který jej preferuje namísto CDBurnerXP.

stáhnout program InfraRecorder 0.52 (3,9 MB)


Power2Go

Vypalovací program, který zvládá kopírování i vypalování CD, DVD i Blu-ray (včetně hudebních a filmových disků), šifrování a zabezpečování dat, vytváření interaktivních fotogalerií i snadné vypalování pomocí přetahování dat do gadgetu. Program v diskusi zmínil čtenář Luoslav, podle nějž je jednoduchý, s mnoha funkcemi a s výborným grafickým uživatelským rozhraním. Pro někoho by ale mohla být nepřijatelná nutnost platby za licenci.

power2go.jpg

stáhnout program Power2Go 7 (141 MB)


Burn4Free

Bezplatný program pro vypalování dat, hudby i filmu. Podporuje celou řadu formátů včetně obrazů disků a dvouvrstvých médií. Program se zaměřuje především na jednoduchost a rychlost, kdy během dvou kliknutí myši zkopírujete disk, nebo je možné dokonce použít funkci drag & drop. Užitečná je i bezplatná on-line aktualizace.

burn4free.png

stáhnout program Burn4Free 5.4 (2,3 MB)


Nero Multimedia Suite

Vypalovací program Nero si získal srdce mnoha uživatelů na celém světě, takže si na závěr uvedeme i jej. Dovede vypalovat nejen CD, ale také DVD, a obsahuje spoustu doplňkových nástrojů. Postupem času se z Nera stal takový otesánek. Celý balík je nyní kompletním řešení pro vaši digitální domácnost včetně editace videa i zálohování. Nero Burning ROM je pouze třetí součástí tohoto balíku. Mnoho uživatelů, jako třeba Dancek, si stěžují, že se jedná o příliš velký, neforemný a pomalý nástroj. Najdou se i tací, kteří ale na staré dobré Nero nedají dopustit, přestože třeba Gh61 či bandolier.wz používá starší verzi.

nero-startsmart-in-nero10-big.png

stáhnout program Nero Multimedia Suite 10 (355 MB)


Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze (45) Další článek: Týden Živě 112: AMD končí s Athlonem, teď to bude Vision

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,