Nejlepší program pro vylepšení systémové schránky

Systémová schránka ve Windows nativně nabízí pouze omezené možnosti práce v podobě zkopíruj a vlož. Existují ale programy, které funkce tzv. clipboardu vylepší a rozšíří.

Zeptali jsme se čtenářů na fóru Živě.cz, jakou aplikaci používají pro vylepšení systémové schránky Windows. Z následné diskuse vzešel pestrý koktejl návrhů a tipů, přičemž jediný program byl podporován více čtenáři, ostatní získaly každý po jednom hlasu. Který z nich je podle vás ten nejlepší, o tom můžete rozhodnout hlasováním v přiložené anketě.

ClipX

Nejvíce podporovanou aplikací na fóru byl ClipX. Jedná se o minimalistický a bezplatný nástroj určený k pohotové práci se systémovou schránkou. Během svého běhu ClipX zaznamenává veškeré vkládání do schránky do vlastního seznamu, po jehož vyvolání poklepáním na ikonu programu v liště u hodin se dá vybrat z historie jakákoli položka, kterou pak můžete překopírovat na libovolné místo.

clipX.png

Velkým podporovatelem programu na fóru byl čtenář s přezdívkou petr.zikm. Podle něj ClipX neubírá tolik systémových prostředků jako konkurence a navíc zvládá práci s textem, obrázky i soubory. Jedinou vadu, kterou u aplikace našel, je pád aplikace při kopírování do políček bibliografie ve Wordu 2007. Dalšími zastánci ClipX jsou diskutující darilek a tomulinek.

HovText

Nástroj HovText je oproti univerzálnímu ClipX výrazně specializovanějším programem. Dobře poslouží v případech, kdy je kopírován do schránky text s nejrůznějšími druhy formátování, např. informace z tabulky, obsah webových stránek, jiných dokumentů apod. HovText odstraní ono formátování typu barvy písma, konce řádků, fulltextové odkazy atd. a umožní práci s již očištěným textem. Aplikace obsahuje také filtr pro zkopírování třeba jen e-mailových adres z celého webu.

hovtext.png

Také HovText nabízí paměť na vkládané informace, přestože ne tak rozsáhlou jako má ClipX a další (pouze 10 položek). Také tento program je zadarmo, v diskusi jej jako svého favorita zmínil jetelina. Jako negativum ve svém příspěvku uvádí pomalý vývoj tohoto nástroje. Zatím poslední stabilní verze je totiž několik let stará, zatímco ta nejnovější z července tohoto roku je stále ve fázi beta.

PasteCopy.net

Volně šiřitelná aplikace, která nevyžaduje instalaci, zato potřebuje ke svému běhu Microsoft .NET Framework. V prvé řadě zvyšuje kapacitu schránky, dále umožňuje organizaci vkládaných položek HTML, RTF, obrázků, unicodu a dalších, přičemž zvládá automatickou konverzi různých formátů do prostého textu. Svého zastánce má PasteCopy.net ve čtenáři jendakol, který jej charakterizuje jako rychlý, systémově nenáročný a se schopností náhledu binárních dat, např. u obrázků.

pastecopy.png

Stáhnout PasteCopy (700 kB)

ClipDiary

Tento prográmek běží v pozadí a bez rušení monitoruje aktivitu v podobě kopírování položek do schránky – text i obrázky. Tyto informace ukládá do databáze, kterou lze zpětně v historii procházet a vložené položky opět přivést v život a překopírovat kamkoli jinam. Funkčně jednoduché, ale oproti svým konkurentům je třeba za jeho užívání platit. I navzdory tomu ale aplikaci doporučuje Tightrlik, který o ClipDiary píše jako o programu se sloní pamětí (20 000 záznamů), intuitivním nastavením, jednoduchým vyhledáváním a bezproblémovým chodem.

clipdiary.gif

Clipboard Manager

Clipboard Manager je miniaplikací české provenience, která ovládá schránku rovnou z pracovní plochy Windows. Miniaplikace na ploše či v postranním panelu zobrazuje přehled textu, obrázků a souborů, které byly zkopírovány do schránky. U vložených položek je k dispozici navíc náhled, vytvořený seznam se dá procházet, upravovat, filtrovat, přeorganizovávat apod.

clipboard-manager.png

Jak už to u miniaplikací bývá, je možné ji používat zdarma a lehce měnit její vzhled, aby lépe zapadla na plochu. Podle diskutujícího s přezdívkou LivingPool běžným uživatelům bohatě postačí tento český gadget.

Ditto

Další nástroj pro rozšíření paměti a funkčnosti systémové schránky Windows. Také bezplatný Ditto zvládá uložení více položek v různých formátech (text, html, obrázek), podporu unicode či zobrazení náhledu v historii uložených dat. Zajímavou funkcí je možnost přenášení dat po síti mezi počítači. Ditto dokáže synchronizovat položky z více počítačů, kopírovat data mezi dvěma přístroji a celou tuto komunikaci umí zabezpečit šifrováním.

ditto.jpg

Tomikb o programu napsal, že takové možnosti nastavení a rychlé vyhledávání ve schránce ještě u konkurence nenašel.

CLCL

Na závěr ještě zmíníme poslední program pro práci se schránkou. CLCL ukládá vkládané informace do historie, odkud je lze kdykoli vyvolat a aktivovat. Ovládá se snadno prostřednictvím vyskakovacího menu, které lze detailně nastavovat a upravovat. Diskutující ooooooooo vyzdvihuje funkce typu odstranění formátování, práce s obrázky, uložená historie i po restartu počítače a templates.

clcl_menu_eng.png 

Stáhnout CLCL (180 kB)

Diskuze (11) Další článek: Týden Živě 150: Pět let s českým Googlem a ultrabooky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,