Nejlepší program pro vylepšení funkcí myši

Tvorba gest, zefektivnění práce s kolečkem, rozšíření možnosti tlačítek, automatické klikání a další věci nabízejí aplikace vylepšující práci s myši. Které patří k těm nejlepším?

Na diskusním fóru Živě.cz jsme spolu s našimi čtenáři hledali tipy na ty nejlepší programy sloužící k vylepšení ovládání, doplnění funkcí a zvýšení účinnosti práce s myší. Z diskuze vyplynulo, že řada uživatelů je celkem spokojena se softwarem dodávaným přímo výrobcem myši. Podle zkušeností se ale má jednat výhradně o myši značkové a lepší, nikoli laciné a neznačkové.

Připravili jsme vám na základě této diskuze a doporučení redakce nabídku programů, kterými vylepšíte funkčnost myši a zefektivníte vlastní práci s ní. V přiložené anketě pak můžete hlasovat o tom úplně nejlepším programu pro tuto činnost.

Jitbit Macro Recorder

Tento program zmíněný diskutujícím s číselnou přezdívkou 4154 je určen k jednoduchému zaznamenávání akcí, které na počítači provádíte, a jejich automatickému opakování dle zadaných podmínek. Lze si tak pravidelně plněné úkoly zautomatizovat a ulehčit si tím práci. Aplikace je zde čtenářem doporučována proto, že lze takto zaznamenat i klikání myší.

jitbit.png

Právě na automatické klikání ji 4154 doporučuje, přičemž si chválí, že program umí úplně vše, co od něj očekává. Jen upozorňuje na nutnost platit po zkušebním měsíci za licenci.Jitbit Macro Recorder je typickým automatizačním programem, kterým jsme se zde věnovali minulý týden.

AutoHotkey

Z úplně stejných důvodů (pro vytváření maker pro myš) a pro práci s klávesovými a myšími zkratkami v diskuzi doporučoval čtenář Haluskaaa aplikaci AutoHotkey. Rovněž ta se stala často doporučovanou v článku, který se věnoval automatizaci úkonů. Není tedy třeba AutoHotkey blíže představovat.

autohotkey(1).png

Haluskaaa dodává, že aplikace i přes své složitější nastavení nabízí znatelné usnadnění a zrychlení práce. Obzvláště využívá funkce pro známé kombinace Ctrl+C pro kopírování, Ctrl+V pro vložení či Ctrl+A pro označení všeho na bočních tlačítkách myši.

Stáhnout AutoHotkey, bezplatný (2,5 MB)

Just Gestures

Tento program umožňuje uživateli ovládat počítač pomocí gest myší, které využívají některé webové prohlížeče. Program funguje tak, že po stisku pravého myšítka a naznačení předem definovaného a nastavitelného gesta, dojde k provedení příkazu spojeného s tímto gestem.

just-gestures.png

Vše je možné ještě zpestřit nastavení kombinací s jinými stisknutými tlačítky myši i pohybem kolečka. Program navíc umožňuje na jedno gesto provést více různých akcí. Velkou výhodou aplikace je snadné ovládání a bezplatná licence.

Stáhnout Just Gestures, bezplatný (1,4 MB)

Easystroke

Easystroke je rovněž program pro rozpoznávání gest myší, značně konfigurovatelný a disponující intuitivním uživatelským rozhraním. Program je obdobným nástrojem jako výše uvedený Just Gestures, akorát že určený pro Linux. Aplikaci jako výbornou na gesta doporučil silverkeeper.

easystroke-actions.png

Stáhnout Easystroke, bezplatný (100 kB)

SetPoint

Známý instalační balík ovladačů pro rozšířené a populární klávesnice a myši od Logitechu. Patří tedy mezi ony zmíněné programy dodávané výrobci, které dokážou velice dobře vylepšit práci s myší. U myši tak lze do detailů nastavovat např. citlivost optického senzoru, funkční tlačítka, vyklápěcí kolečko atd. jak pro samotný systém, tak pro různé programy zvlášť.

setpoint.jpg

X-Mouse Button Control

Pokročilý program pro nastavení fungování tlačítek a kolečka myši. Můžete si v něm vytvořit ovládací profil pro libovolné okno programu. K aktivaci profilu dojde při najetí myši na toto okno. Díky tomu např. budou mít tlačítka a kolečko jiné funkce ve webovém prohlížeči a jiné třeba v souborovém manažeru.

x-mouse.png

Dá se také nastavit ovládání oken, které nejsou aktivní. Pohrát si můžete také s rychlostí pohybu ukazatele. Ovládání a přizpůsobení je přitom velice snadné, ke všemu se dostanete přes ikonku v oznamovací oblasti. Výhodou programu je také jeho bezplatná licence.

Stáhnout X-mouse-button-control, bezplatný (3,8 MB)

Mouse without Borders

Tento nástroj je poněkud odlišný od ostatních výše uvedených. Myš totiž nechává se svou funkčností na stejné úrovni, jen rozšiřuje její možnost pohybu. Program slouží k tomu, aby bylo možné používat myš na více počítačích v lokální síti současně. Lze plynule přejíždět z obrazovky na obrazovku, kopírovat pomocí schránky a snadno přenášet data.

mouse-without.jpg

Mouse without Borders na fóru doporučil jimmbo205, protože jej využívá k ovládání stolního počítače a notebooku zároveň pouze prostřednictvím jedné myši a jedné klávesnice.

Stáhnout Mouse without Borders, bezplatný (1 MB)

Mousinity

Na závěr si představíme minimalistickou utilitu pro jednoduchý úkon. Tím je možnost nastavení situace, kdy dojedete např. na okraj obrazovky kurzorem myši, přejedete jej a kurzor se objeví na okraji protějším. Lze tedy tímto způsobem přejet z pravého kraje na levý, z dolního kraje na horní atd.

mousinity_icon.png

Tato funkce je užitečná především u velkých monitorů s vysokým rozlišením. Aplikace běží s úplně minimálními systémovými nároky na pozadí a lze ji kdykoli vypnout přes ikonku v oznamovací oblasti. Také tento nástroj je zdarma.

Stáhnout Mousinity, bezplatný (700 kB)

Diskuze (22) Další článek: Týden Živě 206: Ingress a Wii U

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,