Nejlepší program pro správu hudební sbírky

Zástup mp3 souborů i vlastní hudební sbírka na CD může způsobovat chaos. Využití katalogizačního nástroje vytvoří pořádek i lepší přehled. Který program si z nabídky vyberete vy?

Na diskusním fóru Živě.cz jsme rozvířili debatu nad tím, který program je nejvhodnější ke správě hudební sbírky a zda je vůbec třeba jej používat. Názory i tipy byly pestré. Silný hlas měli ti uživatelé, kteří žádný specializovaný software nepotřebují a vystačí si pouze s vlastní prací s adresářovou strukturou a klasickým hudebním přehrávačem, popř. nativními programy Windows.

Jiní zase dávají přednost programům, které obsáhnou všechny funkce softwarového přehrávače, ovladače pro normální přenosný přehrávač, katalogizačního nástroje, aplikace pro úpravu ID3 tagů i programu pro nákup muziky on-line.

iTunes

Dobře známý jablíčkový program pro správu a přehrávání multimédií, který je díky popularitě přenosného přehrávače iPod rozšířený i mimo platformu Mac OS X. Vytváří vlastní knihovnu vaší sbírky hudby, podporuje funkci „drag and drop" pro snadnou správu, automaticky synchronizuje data s iPodem, generuje „chytré" playlisty, které vyhovují vašemu výběru hudby a další. Spolupracuje samozřejmě s iTunes Music Store, kde můžete nakoupit ohromné množství skladeb.

itunes.jpg

Program iTunes v diskusi začal vychvalovat čtenář s přezdívkou Sattero, kterému i další vyjadřovali podporu jeho argumentům. Podle něj má aplikace nejpřehlednější a nejucelenější pohled na velkou knihovnu hudby, dokáže pracovat s více interprety v jednom albu a obsahuje řadu přídavných skriptů. Rovněž jej poměřuje i s Amarokem, který má také v oblibě, pouze podle něj nezvládá práci s velkými knihovnami, a také s MediaMonkey, který považuje za velice podobný ale jemu méně vyhovující.

Microsoft Zune Software

Zmíníme-li iTunes od Applu, je třeba i podle tipů čtenářů zmínit konkurenční Zune od Microsoftu. Zabývá se správou hudební sbírky, kterou synchronizuje s přehrávačem, ale nabízí samozřejmě i přehrávání audia a videa i prohlížení obrázků. Rovněž v rámci programu lze sdílet data, vypalovat hudební CD, vytvářet playlisty a mnoho dalšího. Zune mnoho uživatelů zaujme moderním vzhledem.

zune.gif

Program si nejvíce vychvaloval čtenář viiitezslav. Mezi jeho hlavní požadavky na podobný typ softwaru patří rychlá, přehledná a pohodlná správa hudby a přívětivé, originální a neokoukané uživatelské rozhraní, což podle něj Zune splňuje. Navíc si pochvaluje, že program zvládne velkou většinu tagů sám doplnit a automaticky roztřídit. Jako nedostatky oproti tomu vnímá v pomalejším spouštění a absenci podpory pro Českou republiku.

MediaMonkey

Oblíbený hudební přehrávač i manažer audio souborů. K tomu nabízí i vypalování, konverzi mezi jednotlivými formáty, jukeboxové přehrávání, stahování muziky z internetu a mnoho dalšího. MediaMonkey nabízí spoustu automatický operací, kdy např. sám proskenuje celý disk (či jeho úsek) počítače, nalezené soubory roztřídí podle interpreta, názvu skladby, alba atd. Rovněž sám z internetu načte a doplní ID3 tagy, booklet atd. Máte-li tedy na disku v hudbě nepořádek, MediaMonkey jej zpřehlední.

mediamonkey.jpg

To vše navíc dělá bez nároku na honorář, v líbivém prostředí a česky. Dokáže navíc synchronizovat databázi s některými mobilními telefony i přenosnými hudebními přehrávači. Program si v diskusi pochvaluje mimonaut, který u MediaMonkey vyzdvihuje oproti těžkopádnému iTunes především jeho rychlost. I uživatel BLOOD si pochvaluje jeho nenáročnost a rychlost.

Amarok

Populární hudební přehrávač i manažer známý především linuxové komunitě. Pracuje s kolekcí médií podobné knihovně Windows Media Playeru. Nově uložené hudební soubory jsou automaticky ukládány do kolekce a ta je implementována do podoby databáze v MySQL. Zvládá také stahování textů k písním, informací o albu i interpretovi z různých serverů na internetu. Na fóru jej doporučuje diskutující jxjl, který sice připouští nedostatky při úpravě ID3 tagů, ale zase vyzdvihuje dobré třídění sbírky do logické adresářové struktury.

amarok.jpg

MyMP3´s

My Mp3´s je program slovenské provenience určený především k práci s Mp3 tagy. Veškerá činnost, která v programu probíhá, by se dala shrnout takto – import skladeb popř. celého alba, zvolení titulu a úprava, případně vyplnění, informací o něm. Lze tak přejmenovávat samotné soubory, editovat informace v tagu, nastavit masky pro hromadnou úpravu souborů a další. Freewarová licence jen dopomáhá k lepšímu rozšíření aplikace.

mymp3.png

MusicBee

MusicBee je méně známý nástroj pro komplexní správu hudby. Zvládá katagolizování, organizování, vyhledávání, spravování i přehrávání. Zvládá i ripování hudebních CD, identifikaci nově uložených souborů pomocí digitálního hudebního podpisu a stahování informací o hudbě z internetu. Máte-li nějaký přenosný přehrávač, MusicBee s ním synchronizuje vytvořenou databázi. Celkově líbivé a přehledné prostředí je vám k dispozici zcela zdarma.

musicbee.jpg

JukeBox

Na závěr si ještě představíme malý a jednoduchý program z naší domoviny. Je zaměřen na správu sbírky hudebních CD. Evidenci můžete lehce zpracovávat, vyhledávat i procházet. K jednotlivým albům je možné přidávat vlastní komentáře i doprovodné fotografie a další. Příjemný je i vzhled klasického jukeboxu, po němž má program i své pojmenování. Nelze od něj ovšem čekat žádné pokročilé funkce pro správu tisíců mp3 souborů, které můžete nalézt u výše uvedených konkurentů.

jukebox1.jpg 

Diskuze (47) Další článek: Týden Živě 130: Facebook vs. Google, cenzura a startup

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,