Nejlepší program pro snímání obrazovky

Vyfotit celou plochu systému, jedno aktivní okno, dlouhou webovou stránku či pouze vybraný úsek na monitoru lze s pomocí celé řady aplikací. Která je k tomuto účelu ta nejlepší?

Potřebujete-li ke své práci, pro informování kamaráda nebo i za účelem vlastní památky vytvořit fotku obrazovky, tzv. screenshot, můžete využít jednoduše stisku tlačítka print screen na vaší klávesnici. Následné vložení tohoto obrázku např. do klasického malování ve Windows je stále to, co celá řada nenáročných čtenářů Živě.cz na jeho diskusním fóru doporučovala jako osvědčený a jednoduchý způsob snímání obrazovky.

Sledujte výběry nejlepších programů pro různé činnosti (RSS)

Těm, kteří ale potřebují víc a s tímto nejsnazším řešením se nespokojí, navrhli diskutující celou řadu zajímavých nástrojů, mezi nimiž lze najít jak malé, jednoduché a bezplatné aplikace, tak i ty složitější, náročnější a zpoplatněné. Dá vzniknout tento pestrý koktejl tomu nejlepšímu programu v kategorii, nebo budou preference vás čtenářů ve zde uvedené anketě vyrovnané?

Nepřehlédněte náš nový článek o možnostech snímání videa z obrazovky:

Výstřižky

Značnou popularitu na fóru získal nativní nástroj Windows, který se vyskytuje ve Vistách a Sedmičkách od edice Home Premium výše, se jménem Výstřižky. S ním lze zachytit kopii obrazovky i vystřihnout její určitý úsek. Výsledný obrázek můžete opatřit poznámkami, uložit nebo sdílet. Zajímavostí je, že lze zachytit i nepravidelný tvar výstřiku, kdy vybraný objekt třeba okroužíte. Výstřižek se po zachycení automaticky zkopíruje do nového okna pro zpracování výstřižku, kde jej můžete opatřit poznámkami, uložit nebo sdílet.

vystrizky2.png výstřižky.png

Jak píše čtenář s přezdívkou Gajda, Výstřižky jsou jednoduché, není třeba se nic učit, nastavovat a především instalovat, protože jsou již součástí systému. Zejména posledního bodu se drží ve svém příspěvku i jan_ondra, který v případě Výstřižků nepovažuje za nutné instalovat další software, protože tento nativní nástroj je velice rychlý a dostatečně efektivní.

FastStone Capture

Velice silnou a početnou skupinu fanoušků si na fóru získal dnes již legendární program FastStone Capture. Jedná se o funkčně mocný a flexibilní nástroj pro zachytávání obrazovek. Umožňuje zachytit cokoliv na monitoru (okna, objekty, celé plochy, výřezy, volně definované oblasti i okna/webové stránky s podporou scrollování). Nabízí šikovné funkce jako je plovoucí ovládací panel, klávesové zkratky, změnu velikosti, ořezávání, přidávání textu, tisk, posílání pomocí e-mailu, lupu a další. Užitečné jsou i integrované editační nástroje.

faststone.png

Janac.marek si zakoupil licenci k tomuto placenému programu, který považuje za nejlepší, protože zvládá dobře zachytit i rozhraní Aero. Luoslavovi zase vyhovuje to, že je malý a rychlý. Curuj si vychvaluje funkci pro okamžité odeslání típnutého screenshotu na FTP i možnost jej před tím případně upravit v editoru.

stáhnout program FastStone Capture 6.8 (1,8 MB)


Jing

Jing je jednoduchý program na snímání pracovní plochy. Vedle obrázků (okna, výřezů atd.) ale umí zachytávat i video (až do délky pěti minut), které zvládne nahrát na FTP nebo videoprotál Screencast, kde zdarma získáte 2 GB prostoru. Příjemnou dovedností je propojení s Twitterem, na kterém může publikovat odkaz. Jing je v základní verzi bezplatný, lze si ale připlatit za jeho dovednějšího bratříčka v podobě verze Pro. Aplikaci na fóru vehementně prosazoval čtenář petko kotov.

jing.png

stáhnout program Jing 2.4.10231 (6,6 MB)


SnagIt

Pokud jsme zmínili Jing, je třeba jedním dechem připomenout i další program stejného tvůrce – SnagIt. Ten patří mezi nejlepší (a také na fóru po zásluze nejpopulárnější) programy určené pro získávání screenshotů pracovní plochy, z her a videa. Umožňuje jejich ukládání jako text, obrázek nebo video. Navíc podporuje řadu nejrůznějších formátů. Aplikace umí tvořit interaktivní prezentace i převod flashového videa do PowerPointového formátu. Nevýhodou pro někoho může být shareware omezení.

snagit.jpg

Pro vlastní práci s grafikou si jej chválí golfman, který píše o zázracích se zachycenými snímky. Program podle něj částečně nahradí i grafické editory. Na složitější úkony aplikaci využívá i bladezone.

stáhnout program SnagIt 10.0 (30 MB)


Fraps

Tento nástroj byl diskutujícími na fóru zmiňován především kvůli své specializaci, které jiné aplikace pro snímání obrazovky většinou nedokážou konkurovat. Fraps totiž zvládá zachycovat snímky monitoru i během hraní her. Ale nejen to. On dokonce dokáže zaznamenávat i video z herního klání až do rozlišení 2560x1600 při maximu 120 snímků za vteřinu. Aplikaci je možné dále využít jako jednodušší benchmark pro výkon počítače ve hrách.

fraps.png

Kvůli svému úzkému zaměření byl Fraps v diskuzi většinou doporučován v kombinaci s dalšími nástroji pro zachycování obrazovky. Gifter tak píše, že doporučuje Fraps ve hrách a ve Windows Výstřižky. Obdobně to pojímá i Jops, který ale v operačním systému sází pouze na standardní kombinace prostého print screenu a klasického malování.

HyperSnap

Funkčně pokročilý program na snímání obrazovky pro náročnější uživatele, kteří jsou si za kvalitu ochotni připlatit. Jedním z nich je např. čtenář s přezdívkou ino. Tomu se zamlouvá zejména možnost opakovaných screenshotů libovolně definovaných částí obrazovky i části oken aplikace, což je užitečné při tvorbě návodů u práce s menu, a také típnutí obrázků s textem, který je rozpoznán.

hypersnap.png

stáhnout program HyperSnap 6.90.03 (5,3 MB)


PicPick

Abychom rozšířili řady bezplatných aplikací, uvedeme i tento nástroj pro snímání obrazovky, který nabízí také řadu funkcí pro jejich dodatečné úpravy. Zachycuje celou obrazovku, aktivní okno, ovládací prvky, vybranou oblast a nabízí i zopakování posledního vyfocení. V úpravách pak disponuje podobnými nástroji, které naleznete v klasickém malování ve Windows. K tomu ještě zvládá přesné vyměřování, výpočty souřadnic či kreslení přímo na plochu, např. během prezentace. Program nezávisle na sobě doporučili čtenáři skystar1, ITGuru a muaddibsk.

picpick.png

stáhnout program PicPick 3.0.0 (4,8 MB)


MWSnap

MWSnap je již postarší program pro zachytávání snímků obrazovky. Podporuje nejběžnější grafické formáty, umožňuje snímat celé obrazovky, aktivní okna, vybrané prvky i pouze části obrazovky. Navolit si můžete klávesové zkratky, případně prodlevu před zachycením snímku. Při zachytávání obraz na monitoru zamrzne a vy si můžete pohodlně vybrat, který prvek nebo část obrazovky chcete uložit jako obrázek. Aplikaci doporučil Nat, který si uvědomuje její starší věk, ale zase podle něj obsahuje vše důležité a zdarma.

mwsnap.png

stáhnout program MWSnap 3.0.0.74 (643 kB)


Diskuze (30) Další článek: Týden Živě 109: Klement OS a kancelářský balík Lenin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,