Nejlepší program pro práci s elektronickými knihami

Správa, katalogizace, konverze mezi jednotlivými druhy knih a také jejich čtení či přímo vytváření. To jsou úkony, které lze za pomoci vybraných programů provést zcela bez obtíží.

Elektronické knihy zažívají v posledních několika měsících obrovský boom i na českém trhu. To je zapříčiněno především pádem cen čteček s elektronickým inkoustem a chytrých přenosných zařízení schopných zobrazovat tento druh četby. Tím, jak se začínají elektronické knihy rozmáhat, rostě také poptávka po aplikacích schopných efektivní práce s nimi. Dotaz na ty nejlepší programy pro práci s elektronickými knihami jsme položili na fóru Živě.cz.

Z výsledné diskuze vzešlo několik tipů, doporučení a argumentů pro vytvoření nabídky programů, které si níže můžete stáhnout a vyzkoušet. Kromě klasického softwaru ovšem došlo také ke zmínění zajímavé webové služby čtenářem s přezdívkou Slim, který doporučil server 2EPUB. Ten podává velice dobré výsledky při konverzi mezi jednotlivými formáty e-knih.

Calibre

Nejčastěji zmiňovaným programem pro práci s elektronickými knihami se v diskuzi stal Calibre. Ten disponuje širokou podporou elektronických textových formátů i samotných zařízení pro jejich čtení. Program slouží ke správě, katalogizaci a konverzi e-knih. Do seznamu publikací lze libovolně vkládat soubory, které lze dále upravovat - název, autor, hodnocení, vydavatel, ISBN a mnoho dalšího – případně také hned roztřídit do žánrových či tematických kategorií, které si sami vymyslíte.

calibre.png

Kromě základních údajů se dá nastavit velikost písma, odstranit mezery mezi odstavci, převést tabulky atd. V dalším kroku se určuje vstupní a výstupní profil a jeho nastavení (např. velikost okrajů). Pohrát si dále můžete rovněž s odstraňováním obrázků a záhlavím, přidáváním generovaného obsahu či nastavením případné komprese. Samotná konverze je pak dílem okamžiku a nový soubor se uloží do přednastaveného úložiště. Program navíc s uživatelem komunikuje v češtině.

Calibre na fóru charakterizoval čtenář s přezdívkou stanono jako program podporující všechny běžné formáty, běžící pod Windows a Linuxem a mající dobré uživatelské rozhraní. Třeba pepak ale používá Calibre pouze ke konverzi, ostatní možnosti aplikace nahrazuje prací ve správci souborů.

All My Books

Oproti Calibre je All My Books specializovanějším nástrojem, který je určen především ke katalogizaci sbírky klasických a elektronických knih. Co se klasických knih týče, tak aplikace spolupracuje s internetovou databází, odkud je možné získávat detailní informace a automaticky je nechat vkládat do vlastního seznamu. U elektronických knih je tento postup o to jednodušší, že veškerá dostupná data jsou do programu zanesena přímo z informací publikace.

allmybooks.png

Samozřejmostí je zde export dat a manažer pro zvýšení přehledu o půjčených knihách. Navíc potěší přítomnost české lokalizace. Program v diskuzi doporučil čtenář arnie222, který vyzkoušel demoverzi, která mu přišla rychlá a efektivní. All My Books je totiž placenou aplikací.

Stáhnout All My Books (9,1 MB)

Mendeley Desktop

Tato bezplatná aplikace slouží k organizaci a správě PDF dokumentů, poznámek EndNote či dokumentů Zotero. Protože se PDF staly častým pracovním nástrojem vysokoškolských studentů a akademických pracovníků, cílí Mendeley Desktop právě na ně. Díky němu lze efektivně třídit učební skripta či odborné články a ještě k nim dodávat poznámky, zvýrazňovat text, přidávat poznámky a tyto úpravy dále sdílet s ostatními uživateli.

mendeley.png

V poslední době lze rovněž nalézt celou řadu knih ve formátu PDF, které např. oproti formátům pro nejrůznější čtečky dodržují stránkování tištěné knihy, takže je možné je používat při citacích v textu. Univerzálnost program získává díky své multiplatformitě (Windows, Mac OS X, Linux) a také schopností synchronizovat data s internetovým úložištěm o kapacitě 1 GB. V diskuzi jej zmínil Jarda.x, kterému se v prostředí aplikace dobře pracovalo.

Stáhnout Mendeley Desktop (23,1 MB)

FBReader

S aplikací FBReader se tematicky přesouváme od konverze a katalogizace ke čtení. Pokud nevlastníte žádnou čtečku, můžete elektronické knihy číst přímo z obrazovky počítače. FBReader nabízí značnou podporu nejrůznějších knižních formátů, je schopen otevírat také komprimované soubory přímo z archivu, zvládá nezvyklá písma a znaky, je možné jej používat ve Windows i Linuxu, dokáže komunikovat v češtině a za jeho užívání nemusíte platit. Doporučují jej jxjl a jech, který zmiňuje rovněž verzi pro systém Android.

fbreader.png

Stáhnout FBReader (5,1 MB)

KooBits eBook Reader

Další bezplatná čtečka elektronických knih do počítače, která sice nenabízí tak širokou podporu formátů jako FBReader, ale zato přichází s funkcemi pro správu e-knih. Do nich lze navíc v rámci aplikace přidávat poznámky či označovat text (i jej z nich kopírovat). Velkým tahákem KooBits eBook Readeru je jeho velice příjemný, moderní a graficky propracovaný vzhled kombinovaný s jednoduchým ovládáním. Autoři programu uživateli navíc nabídnou řadu knih ke stažení zcela zdarma.

koobits.png

ePub Maker a Mobi Maker

Posledním dnešním programem je produkt určený k samotnému vytváření elektronických knih. Nejedná se o žádný složitý program, ale jednoduchý nástroj k převedení dokumentu z Wordu či HTML do formátu ePub, který je využíván třeba populárním iPadem. V rámci aplikace rozdělíte text do kapitol, připravíte odkazy či poznámky a optimalizujete vzhled stránky. Pohrát si lze také s první grafickou stranou e-knihy. Autoři ePub Makeru dále slibují brzké vyjití aplikace Mobi Maker pro tvorbu knih pro Kindle od Amazonu.

epubmaker1_6.png

Stáhnout ePub Maker (1,4 MB)

Diskuze (13) Další článek: Vyzkoušejte nový Total Commander 8.0 v 64bitové verzi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,