Nejlepší program pro malování na počítači

Klasické malování ve Windows příliš parády nenabízí. Existuje ale celá řada specializovaných programů, s nimiž už lze vytvořit skutečně zajímavé umělecké kreace. Jaký je ten nejlepší?

Zeptali jsme se našich čtenářů na diskusním fóru, jaký program by doporučili pro malování na počítači. Jako v případě jakéhokoli tématu, které se nějak dotýká práce s grafikou, tak i zde došlo k častému doporučování dvou nejvýraznějších programů na tomto poli – Photoshopu a GIMPu.

Pokročilost a univerzalita těchto nástrojů se promítá také do oblasti malování, přičemž řada uživatelů na fóru tvrdě prosazuje jednoho z nich. Jiní ovšem nabízejí specializované nástroje, s nimiž lze lehce nahradit malování ve Windows nebo pro náročné dokonce vytvářet hotová umělecká díla. Pojďme se na ně nyní blíže podívat.

Mohlo by vás také zajímat:

Inkscape

Velice kvalitní a populární nástroj pro úpravu vektorové grafiky byl častým tématem diskuze na fóru. Velký plus získává produkt tím, že je možné jej užívat zdarma, což mu oproti jiné a často kvalitativně stejné konkurenci dodává značnou výhodu. Díky své rozšířenosti a opensourcové licenci navíc disponuje širokou základnou uživatelů, nemalou podporou a značnými možnostmi úprav a rozšíření.

inkscape.jpg

Čtenář s přezdívkou barevnej3 doporučuje ostatním dát si tu práci a naučit se program dostatečně ovládat. Bunak zase píše, že Inkscape je nejlepší proto, že je zadarmo, umí to samé, co většina konkurence, a zvládá pracovat i s bitmapovým typem souboru. Chválí také množství nedestruktivních filtrů. Oproti tomu Yizzy píše, že Inkscape se konkurenci rovnat nemůže, protože mu schází řada důležitých funkcí.

Paint.NET

Značnou popularitu na fóru získal zdarma dostupný editor vhodný pro úpravu obrázků a fotografií. Nabízí přehledné a pohodlné ovládání s podporou vrstev, neomezené krokování „zpět“, speciální efekty a další základní manipulace s obrázky. Pro začátečníky nabízí propracovaný tutorial, pro pokročilé zase řadu pluginů a doplňků.

paintNET.jpg

Nargon v diskuzi uvádí, že pokud si chce něco malého namalovat, využije Paint.NET, protože se podle něj jedná o dobrou rozšířenou verzi standardního malování ve Windows. T-fuze zase využívá program pro finální ořezání a doladění detailů u vytvářené grafiky, nebo pro základní úpravu fotek. Čtenáři panetovi se zase líbí mnoho funkcí a rychlost startu.

MyPaint

Program MyPaint není klasickým grafickým editorem. Je mnohem více uměleckým programem pro tvorbu digitálních maleb, výkresů či plakátů. Od toho se odvíjí nejen ovládání, které se zaměřuje na maximální volnost uživatele a jeho oproštění od technických prvků, ale také výstup, který mnohem více připomíná skutečnou malbu a kresbu.

mypaint.jpg

K tomu využívá sadu realistických štětců, míchání barev a úprav detailů, které dokáží velice věrně simulovat skutečnou tvorbu na plátně. Program pro opravdové malování svorně doporučují diskutující bunak a Ondrus-X, který dodává, že se s ním dají provádět skutečná kouzla.

Stáhnout MyPaint (8,6 MB)

ArtRage

Aplikace, která je velice podobná výše uvedenému MyPaint. Také ArtRage slouží k tvorbě pokročilé malby a kresby na počítači. Primárním výstupem softwaru má být umělecký dojem, nikoli strojově přesná grafika. Tomu je přizpůsobeno také ovládání a prostředí programu, které nemá klasické okno, ale zobrazí se plátno, na jehož krajích jsou kreslící nástroje a barevná paleta.

artrage.jpg

Autoři programu k jeho maximální úspěšnosti doporučují sice používat tablet, ale po chvilce cviku zvládnete udělat zajímavé obrázky jen pomocí myši. ArtRage jako program pro začátečníky zmiňuje SoVcz, podle nějž nejenže vyniká svým jednoduchým ovládáním, ale je v něm radost malovat pro někoho, kdo má zkušenost s klasickou malbou. Za program ale musíte platit.

Stáhnout ArtRage (45,1 MB)

Corel Painter

Profesionální malovací program od zkušeného tvůrce. Tak by se dal charakterizovat Corel Painter, který si rovněž vysloužil nemálo poklon na fóru. Nabízí nepřeberné množství nástrojů, realistických štětců, úhlů, tužek a pláten. Malovat můžete vodově i olejem, rysem i sprejem. Velice užitečnou funkcí je symetrické malování pomocí libovolného množství umístitelných os.

corel-paint.png

Právě na nejrůznější olejomalby a další simulace reálných malířských technik doporučuje produkt od Corelu zarubanek, podle nějž dělat podobné efekty ve Photoshopu je mnohem náročnější. Mimonaut doplňuje výčet kladů, mezi nimiž nechybí rychlé reakce, dokonalá simulace malířských technik, práce s vrstvami či možnost natáčení plátna.

Stáhnout Corel Painter (347 MB)

Artweaver

Artweaver je program, který svému uživateli umožňuje volné a kreativní malování za pomoci široké palety nejrůznějších nástrojů. Kromě nich (např. v podobě spousty druhů štětců) lze ještě výtvarné pomůcky nemálo upravovat a přizpůsobovat individuálním požadavkům. Prostředí programu je jednoduché a intuitivní. Samotná tvorba pak velice rychlá a efektivní.

artwear.jpg

Program existuje ve dvou verzích, přičemž ta neplacená je velice funkčně osekaná, takže slouží spíše k základnímu vyzkoušení. Yizzy Artweaver považuje za velice zdařilý protějšek k výše uvedenému Corel Paint, přestože právě programu od Corelu dává přednost a považuje jej za nejlepší pro klasické malování.

Stáhnout Artwear (7,5 MB)

Tux Paint

Na závěr si ještě zmíníme tip, který dodal čtenář outsyder s tím, že jej využívají jeho děti. Jedná se o program Tux Paint, který se zaměřuje na malování pro ty nejmenší. Tux Paint je multiplatformní program, který lze ve vybraných mutacích spustit na Windows, Linux i Mac OS X a to zcela zdarma.

tux-paint.png

Program nabízí velice jednoduché ovládání, českou lokalizaci, přehlednost prvků a tlačítek a pěkně barevné prostředí. Zjednodušení dětského snažení nabízí velké množství nejrůznějších efektů a pomůcek, s nimiž i malý uživatel vytvoří zajímavé obrazy. Výtvarné kroky v rámci program jsou rovněž doprovázeny nejrůznějšími zvukovými efekty a krom vytváření nových obrázků zde lze i vymalovávat několik připravených šablon.

Stáhnout Tux Paint (10,9 MB)

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze (30) Další článek: Týden Živě 168: Bing a mobilní internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,