Nejlepší program pro identifikaci hardwaru

Potřebujete zjistit informace o hardwaru v počítači, abyste pak mohli vyhledat vhodný ovladač, jeho aktualizaci či zajistit případnou opravu? Využijte nějaký ze zde nabízených nástrojů.

Zkušený a znalý uživatel si cestu k informacím o hardwaru počítače najde i skrze nativní funkce operačního systému, jak ostatně mnozí potvrdili na diskusním fóru, které se týká tohoto tématu. Pro velkou část lidí je ovšem rychlejší, pohodlnější i jednoduší použít k tomuto účelu určený program.

Ty mohou být specializované přímo na konkrétní komponent, kdy získávají detailní informace např. o procesoru, pevných discích či základní desce, nebo bývají univerzálními nástroji pro veškeré železo v počítači. Mnohdy také zvládají přímo práci s ovladači, jejichž nejnovější verze automaticky stahují a instalují. A jak to tak bývá, některé jsou placené, jiné zdarma. Vyberete si?

AIDA64

Přestože by k tomu mohl název svádět, nejedná se o propagaci slavné opery, nýbrž o pokračovatele nyní již ukončeného projektu Everest. Ať už přímo AIDA64 nebo i Everest byly velice často diskutujícími zmiňovány jako nejlepší programy pro získávání informací o hardwaru. Toho názoru jsou uživatelé s přezdívkou HustakF, vindis či Faramir. I Rocker93 se přiklání k Everestu, přičemž jako jediný neduh vnímá placenou licenci, zatímco starší freewarové jsou vzhledem k neschopnosti práce s novým hardwarem k ničemu.

aida.png

AIDA64 je v prvé řadě testovací a diagnostický nástroj zobrazující podrobné systémové informace. Přichází s rozsáhlou databází informací pro CPU, základní desky, pevné disky, optické mechaniky, čipsety a další. Zjištěné informace lze tisknout i exportovat do HTML či jen do prostého text. Program nabídne řešení určitých problémů s hardwarem. Zároveň k nalezenému hardwaru zobrazí informace o výrobci včetně internetových adres, ovladačů, updatů a podobně. K tomu ještě analyzuje i operační systém.

stáhnout program AIDA64 1.50.1200 (12 MB)


Fresh Diagnose

Diagnostická utilita podávající kompletní informace o tom, jak pracuje váš počítač. Dokáže zobrazit informace o základní desce, grafických kartách, PCI / AGP sběrnicích, periferních zařízeních (klávesnice, myš, tiskárna, atd.), nastavení registrů Windows a informace o síti. Umí také otestovat CPU, pevný disk nebo CD/DVD ROM pro srovnání s dalšími systémy.

fresh.png

Program doporučuje jan_ondra s tím, že se jedná o malý a operační paměť nezatěžující nástroj, který kromě informací o hardwaru zpracovává i síťová zařízení, kde dodává údaje o síťových adaptérech i informace o konfiguraci síťového připojení, statistiky atd. Chyby na programu ovšem vidí Petr_S, kterému Fresh Diagnose nedokázal rozpoznat grafickou kartu ani zobrazit zvukovou kartu a paměťový modul.

stáhnout program Fresh Diagnose 8.50 (2,1 MB)


HWiNFO32

Další populární program, co poskytuje kompletní informace o hardwaru, nabízí několik základních testů pro změření výkonu a sleduje stav počítače. Monitoruje i zdraví počítače (teplota, napětí, ventilátor), přičemž získané výsledky a informace je možné exportovat do různých formátů (CSV, XML, HTML atd.) nebo zobrazit na grafu v reálném čase.

HWiNFO32_1.png

Tuto aplikaci od slovenského autora si chválí idaho, který uvítá přítomné benchmarky informace z teplotních čidel a především freewarovou licenci. Strober HWiNFO používá přenosně na flashce, protože mu pro základní identifikaci hardwaru v cizím počítači plně dostačuje.

stáhnout program HWiNFO32 3.72.1207 Beta (2,0 MB)


SIW

Program SIW (název je zkratkou slov System Information for Windows) je drobnou utilitkou s velice přesvědčivými výsledky. SIW vám na jednom místě nabídne detailní přehled vlastností a nastavení operačního systému, softwaru, hardwaru i sítě. K tomu přidává několik bonusových a monitorovacích funkcí. To vše je zabaleno do prostého a přehledného obalu.

siw.png

Pokud aplikaci nepoužíváte k výdělečné činnosti, můžete s ní pracovat zcela zdarma, ovšem v o něco starší verzi. Kvůli jeho licenci a absenci nutnosti instalace jej doporučuje např. čtenář s přezdívkou offhans. Přes ostatní podobné programy se k SIWu propracoval i Gender.Bender.

stáhnout program SIW 2010 build 0714 (2,7 MB)


Sandra

Sisoft Sandra je jednou z nejpoužívanějších testovacích a diagnostických utilit. Obsahuje škálu nástrojů pro kompletní testování připojeného hardware, instalovaného software a dalších periferních zařízení. Pokročilé jsou i možnosti následného zpracování informací. Nová verze přichází i se zcela novým rozhraním. Tento vskutku vyspělý produkt je ale také třeba náležitě zaplatit, takže budete muset sáhnout hlouběji do peněženky. Program doporučují xanderovitch_1, Necroman i tofi.

sandra.png

stáhnout program Sandra 2011c (17.36) (53 MB)


PC Wizard

Již od roku 1996 se počítačoví uživatelé po celém světě setkávají s programem PC Wizard, který získává i ty nejdetailnější informace o počítači. Program je po celou dobu pravidelně updatován, takže mu neuniknou ani ty nejnovější kusy hardwaru. Kromě výpisu detailních informací o hardwaru totéž učiní i u operačního systému a k tomu všemu dodává celou sadu zátěžových testů. PC Wizard pro jeho freewarovou licenci a nenutnost instalace využívá hasapimapetilon.

pc wizard.png

stáhnout program PC Wizard 2010 1.961 (5,0 MB)


ASTRA32

Na samý závěr vám ještě nabídneme klasický diagnostický nástroj, který poskytuje množství informací o hardwaru v počítači. Samozřejmé jsou výstupy do různých formátů a možnost spouštění v příkazovém řádku. Jedná se o pokročilý program pro pokročilé uživatele a za nemalé peníze. Za nejlepší program jej považuje třeba ijs, který doporučuje případně i verzi programu pro DOS.

astra.gif

stáhnout program ASTRA32 2.08 (1,7 MB)


Diskuze (15) Další článek: Týden Živě 110: Válka tabletů a soumrak i-legálně.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,