Nejlepší program pro defragmentaci pevného disku

Urovnání a setřídění různě fragmentovaných a rozházených souborů na pevném disku může často přinést očekávaný výsledek v podobě zrychlení načítání i zápisu.

Defragmentace disku bývá velice často diskutována v té podobě, jestli vůbec má až takový efekt na zvýšení výkonu systému, jak tvůrci příslušného softwaru tvrdí. Někteří zastávají tu pozici, že i při pravidelném pročišťování prostě žádnou výraznější změnu nezaznamenali, zatímco jiní nedají na svůj oblíbený program dopustit s tím, že právě on jim zvýšení výkonu spolehlivě zajistí.

Sledujte výběry nejlepších programů pro různé činnosti (RSS)

Takováto diskuze probíhá i na fóru Živě.cz, kde čtenáři doporučují, či naopak nedoporučují, software k defragmentaci pevného disku. Windows nativně obsahují jednoduchý nástroj pro tuto činnost, nicméně řada uživatelů dává přednost nejrůznějším produktům, často i placeným a profesionálním. Představíme si nyní ty nejvíce diskutované s jejich klady i zápory.

Defraggler

Malá a freewarová aplikace Defraggler si cestu do počítače nejednoho uživatele najde i z jiných důvodů, než je příjemná cena jeho licence. Zajímavá je jeho dovednost zaměřit proces defragmentace pouze na konkrétní složky či seznam souborů. Funguje to tak, že zvolíte příslušný disk a necháte jej programem analyzovat. Z tohoto rozboru pak vzejde seznam fragmentovaných souborů.

defraggler.png

Uživatel se poté může rozhodnout, zdali spustí defragmentaci celého diskového oddílu, nebo zvolí konkrétní soubory, které mu program v seznamu nabízí. Aplikace dokáže také prověřit pevný disk, jestli se na něm nenacházejí nějaké vady, chyby apod. Výhodou programu je rovněž jeho malá velikost a fakt, že pracuje i z přenosného flashdisku. I přes svůj skeptický postoj k defragmentaci tento produkt doporučuje např. čtenář Tomasek1234, který velkou výhodu spatřuje v licenci a přehledu nad tím, co přesně defragmentujete.

stáhnout program Defraggler 2.03.282 (2,9 MB)


O&O Defrag Professional

O&O Defrag Professional je velice populární a dobře hodnocený nástroj pro defragmentaci, přestože za jeho užívání musíte zaplatit nemalý poplatek. Na úvod program nabízí důkladnou analýzu pevného disku, přičemž se nezaměřuje pouze na fragmentaci, ale také na chyby v souborovém systému. Jakmile dojdete k závěru, třeba i po doporučení programu, že je třeba defragmentovat, nabízí vám aplikace několik způsobů příslušné operace.

OO.png 

Vybrat si můžete např. z poskládání podle četnosti užívání, podle optimalizace volného místa, podle počtu druhu a velikosti souborů atd. O&O Defrag Professional nabízí i automatickou defragmentaci, kdy dojde k samovolnému pročišťování a údržbě počítače ve chvílích klidu a nevyužití systémových prostředků. Program v tomto dokáže pracovat i s notebooky, takže nemusíte mít strach, že v momentně, kdy nejste připojeni k síti, by baterii vyčerpávala probíhající defragmentace.

OOa.png

Samozřejmostí zde je plánovač operací, takže se nemusíte bát, že na údržbu zapomenete. Diskutér Pavel_Kadlec takto čistí pevný disk jednou měsíčně a se službami O&O Defrag Professionalu je spokojen. Rovněž Faramir neváhal investovat do tohoto produktu. Na svůj systémový disk má nastavený monitoring a ostatní disky defragmentuje podle potřeby.

stáhnout program O&O Defrag Professional 14.1.305 (19 MB)


MyDefrag

Freewarový defragmentační nástroj, který nabízí několik optimalizačních strategií nejen pro pevný disk v počítači, ale rovněž pro diskety, USB přenosné disky i paměťové karty. Zajímavou dovedností je působení programu jako spořiče obrazovky, kdy při nečinnosti defragmentuje disk. MyDefrag také nabízí možnost vytvoření vlastního skriptu, podle nějž bude údržba disku probíhat. Aplikace podporuje operační systémy Windows od 2000 až po 7.

mydefrag.gif

MyDefrag si výrazně pochvaluje v.ovcacik, protože se jednoduše ovládá, přesto nabízí hodně možností. Pochvaluje si také optimalizované umístění souborů do rychlejších a pomalejších částí disků podle toho, jak jsou velké a jak často jsou využívány.

stáhnout program MyDefrag 4.3.1 (2,0 MB)


Diskeeper Home Edition

Profesionální program, za nemalé peníze, pro defragmentaci disku ve Windows. Diskeeper je nabízen hned v několika verzích, přičemž hlavní rozdíl mezi těmi pokročilejšími a základní Home spočívá v technologii I-FAAST, za kterou je třeba více připlatit. I-FAAST v podstatě seřazuje data podle toho, jak často jsou používána, čímž dochází k rychlejšímu přístupu k potřebným souborům.

diskeeper.png

Užitečná funkce, obsažená ve všech verzích programu, je InvisiTasking, pomocí níž aplikace automaticky defragmentuje při nečinnosti počítače a dostatku systémových prostředků. Čtenář t85m dodává, že prostřednictvím funkce IntelliWrite program dokáže účinně omezit fragmentování souborů při zápisu, čímž ve výsledku snižuje opotřebení mechaniky, spotřebu energie a nároky na chlazení, přičemž touto činností nemá žádný vliv na systémové zdroje.

stáhnout program Diskeeper Home Edition 2010 Build 14.0.900.0 (38 MB)


Auslogics Disk Defrag

Jednoduchý freewarový program, který nejdříve provede analýzu disku. Jeli míra fragmetance vysoká, může si uživatel vybrat mezi defragmentováním celého disku, nebo jen konkrétních složek či souborů. Hlavní výhodu programu zaznamenáte okamžitě po spuštění defragmentace. Ta je velice svižná v porovnání s ostatními programy. Po skončení operace je uživateli zobrazena zpráva se základními údaji o proběhnuvším procesu, kterou je možné vyexportovat do HTML.

auslogics.png

Program dále nabízí standardní plánovač, kde lze nastavit přesný čas, interval i cíl defragmentace. V nastavení můžete zvolit možnost odstranění dočasných souborů s počítače dřív, než započne „velký úklid“, čím se uvolní místo a celkový proces se zrychlí. Obdobný efekt bude mít i zaškrtnutí volby pro přeskakování fragmentů větších, než je vámi definovaná hranice.

stáhnout program Auslogics Disk Defrag 3.2.1.10 (4,5 MB)


Advanced SystemCare

Jistou alternativu vůči výše uvedeným produktům může představovat program Advanced SystemCare. Jedná se v podstatě o rozsáhlý balík nejrůznějších nástrojů pro údržbu celého systému. Kromě jiného je zde přítomná i funkce defragmentace disku. Před jejím užitím lze také počítač zbavit přebytečných a dočasných souborů a uvolnit tím místo a zvýšit efekt defragmentačního procesu. Advanced SystemCare je dlouhodobě jedním z nejoblíbenějších, nejlépe hodnocených a nejstahovanějších programů na GigaManii, za což vděčí i své freewarové licenci.

advanced.jpg

stáhnout program Advanced SystemCare 3.8.0.745 (8,5 MB)


Příští týden se budeme i na základě vaší diskuze na fóru Živě.cz věnovat doplňkům pro populární webový prohlížeč Firefox. Máte nějaký svůj oblíbený doplněk, který chcete ostatním doporučit ke stažení? Myslíte si, že vámi používaná aplikace je pro Firefox ta nejlepší? Pak argumentujte v příslušné diskuzi a spoluvytvářejte nedělní článek na Živě.cz.

 

 

Diskuze (54) Další článek: Týden Živě: hraní s Macy a problémy Googlu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,