Nejlepší neprofesionální program pro tvorbu hudby

Když si chcete udělat vlastní písničku, znělku, mix či doprovodnou hudbu, ale profesionální nástroje jsou na vás moc složité a drahé, jaký program je na to nejlepší?

Důvodů, proč si vyrobit vlastní hudbu či mix, může být dlouhá řada. Pokud nejste skutečně profesionální hudebník, skladatel či DJ, pak je tvorba hudby na počítači pro vás spíše koníčkem, zábavou nebo jen částečným pracovním úkonem. Kvůli tomu může být neefektivní utrácet spoustu peněz za profesionální software.

Navíc takové produkty bývají velice náročné na ovládání a znalosti i schopnosti uživatele. Zeptali jsme se proto našich čtenářů na diskusním fóru Živě.cz, jaký program by oni doporučili pro amatérskou tvorbu hudby na počítači. Z následné diskuse jsme pro vás vybrali ty nejčastěji doporučované, které si nyní můžete prohlédnout, některé vyzkoušet a také ohodnotit v přiložené anketě.

Mohlo by vás také zajímat:

MAGIX Music Maker

Velice populární a často doporučovaný program pro tvorbu hudby, který zvládne po chvilce cviku obsluhovat i méně zkušený uživatel. Funguje na bázi skládání jednotlivých hudebních či zvukových bloků za sebou, jejich upravování a následné kompilace do hudebního souboru. Nabízí také nahrávání vlastních smyček z hudebních nástrojů či zpěvu z mikrofonu.

magix.jpg

Obsahuje rovněž množství efektů a způsobů editace, přičemž jejich počet závisí na pokročilosti zakoupené licence a pohybuje se na úrovni několika tisíc zvuků. Všechny licence jsou ale placené, přestože ta nejnižší je na snesitelné úrovni 60 dolarů. Program doporučují zejména pro začátečníky čtenáři vojacekr a tholec.

Objednat MAGIX Music Maker, shareware

Ableton

Propracovaný software pro skládání, mixování a editaci hudby. Obsahuje dlouhou řadu zvuků a efektů, stejně jako samotných hudebních nástrojů, takže si můžete vybrat a upravovat určité zvukové bloky a pak je skládat k sobě. Uživatelské prostředí a ovládání už není tak přívětivé, jako u MAGIXu, ale nabízí větší možnosti editace.

ableton.png

Ableton je už výrazně pokročilejší produkt, což se odráží na jeho ceně, která je v porovnání s výše uvedeným Music Makerem v základní verzi osminásobná. Doporučuje ho jak Matez83cz, tak ekral2, který jej vyzdvihuje jako nástroj vhodný pro živé vystupování.

Stáhnout Ableton, shareware (1,3 GB)

GarageBand

Věhlasný program pro tvorbu hudby na platformě Apple. Skládáte zde hudbu z profesionálně nahraných smyček velice lehce, ale nejste ochuzeni ani v případě, že chcete stopu doplňovat o vlastní hraní na hudební nástroj. Program se hodí také začínajícím hudebníkům, kteří si s jeho pomocí vytvoří doprovod, zmastrují výsledek a okamžitě na internetu nasdílí.

garageband.jpg

Pokud se teprve učíte hrát na kytaru či klavír, GarageBand vám nabídne dokonce několik desítek základních lekcí hry na tyto nástroje. V diskusi jej vychvalují čtenáři s přezdívkou Deivis a Robotron3, pro nějž byl právě GarageBand důvodem ke koupi Mac Mini. Program podle něj kloubí jednoduchost ovládání se značnými možnostmi práce.

Objednat GarageBand, shareware

Renoise

Renois je kompletní audio studio pro nahrávání, skládání, editování a renderování vysoce kvalitního audia. Je určen náročnějším uživatelům, kteří by ale již měli mít nějaké znalosti a schopnosti tento program ovládat. Je dostupný jak pro Windows, tak pro Linux a Mac OS X. Navzdory své náročnosti a schopnostem blížících se poloprofesionálním produktům, je cena licence programu na dosažitelné úrovni 58 eur.

renois.jpg

V diskusi jej doporučil mimonaut, podle nějž je princip základní kompozice jednoduchý (oproti ovládání pokročilých funkcí), k čemuž pomáhají propracované výukové manuály.

Stáhnout Renoise, shareware (26 MB)

FL Studio

Pod zkratkou FL se skrývá Fruity Loops, což už naznačuje určení programu. Pracujete tedy s hotovými audio smyčkami, zvuky, efekty, akordy a jednotlivými tóny. Aplikace je typická líbivým uživatelským rozhraním (přestože místy složitým) a rozsáhlými funkcemi, které uspokojí i náročnější skladatele.

FL-studio.gif

Kromě skládání hudby, její úpravy a konečného masteringu lze program využít také na prezentaci hudby v reálném čase, mixování a další. Aplikaci ocení zejména ti, kteří se zaměřují na elektronickou a taneční muziku. V diskusi jej doporučuje tholec pro jeho rozšiřitelnost a vysokou kvalitu.

Stáhnout FL Studio, shareware (233 MB)

Hydrogen

Na závěr si ještě představíme konečně nějaký bezplatný software. Tím je Hydrogen určený pro tvorbu bubnů a basů, tedy vhodné jako doplnění jiných audio nahrávek, doprovod k videu nebo pro taneční a elektronickou hudbu. Program se dá ale samozřejmě na základě vybraných a vložených zvuků použít i na ostatní druhy hudby.

hydrogen.png

Obsahuje množství upravitelných sekvencí, nástroje pro přesné nastavení tempa, řadu vizuálních pomůcek, aplikaci projektu na vybranou audio stopu a mnoho dalšího. Hydrogen je dostupný pro Windows, Linux i Mac OS X a v diskusi jej podpořili mjakl a Tomasek1234, podle nějž se s programem a řadou stažitelných drumkitů uživatel zdarma vyřádí.

Stáhnout Hydrogen, freeware (25,5 MB)

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze (59) Další článek: Týden Živě 182: Plný stůl tabletů a Street View

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,