Nejlepší nástroje pro správu více monitorů

Používání notebooku s externím monitorem nebo počítače s více obrazovkami může být mnohem pohodlnější a efektivnější za použití různých programů. Které jsou na to ty nejlepší?

Při využívání více monitorů se vám jistě hodí nějaký program nebo sada programů, které vylepší a zefektivní vaši práci, dokáží lépe spravovat rozlišení obrazovky, lépe upravovat plochu, zvládnou protáhnout hlavní panel, vhodněji rozmístí okna i ikony na ploše atd.

Požádali jsme tedy diskutující na fóru Živě.cz, aby nám doporučili ty nejlepší programy pro práci s více obrazovkami. Z výsledného koktejlu nejde příliš vybrat ten úplně nejlepší, protože často uživatelé spíše využijí kombinaci několika různých nástrojů. Níže uvedený výběr tak berte jako možnosti, jak vylepšit a opravit svou práci na více obrazovkách.

UltraMon

Tato aplikace vylepšuje práci s okny programů, poskytuje vlastní panel nástrojů, nabízí kontrolu a ovládání pozic oken a jejich přesouvání z obrazovky na obrazovku prostřednictvím vlastních zkratek, vylepšuje a rozšiřuje možnosti nastavení pozadí na ploše a spořiče obrazovky i počítá s prací na třetím, čtvrtém až desátém monitoru.

ultramon.png

Pracuje také s profily zobrazení, v nichž se dá snadno přepínat mezi různými nastaveními obrazovek. Zkušenější uživatelé ocení tvorbu vlastních funkčních skriptů ve formátech VBScript, JScript a dalších. Program doporučil i přes nutnost platit za licenci čtenář s přezdívkou kaapoo, oproti tomu George2005 jej používal v minulosti, ale kvůli ustrnutí vývoje aplikace přešel na níže zmíněný DisplayFusion.

DisplayFusion

Tento program se zaměřuje na správu pracovní plochy na více monitorech. Pomocí správného nastavení a klávesových zkratek jej lze rychle ovládat a přepínat mezi jednotlivými pracovními plochami nebo přesouvat okna (i ta maximalizovaná) mezi obrazovkami. V rámci programu také snadněji stáhnete obrázky jako pozadí plochy, přičemž je můžete ihned upravit, oříznout a přizpůsobit rozměrům monitoru.

display-fusion.gif

Můžete si také pohrát s profily a přidělenou podobou ploch, dodat nástrojový panel atd. Lze si přesně určit, na jakém monitoru, v jaké velikosti a kde se má okno vybrané aplikace otevírat, můžete ukládat pozici ikon a mnoho dalšího. Již zmíněný George2005 si na programu pochvaluje dobrou technickou podporu, která reaguje na dotazy a požadavky uživatele rychle a efektivně.

Stáhnout DisplayFusion, freeware (6,5 MB)

Synergy

Synergy je poněkud odlišný program, ale protože jej lze dobře využít při práci s více monitory (a hlavně počítači) a získal značnou podporu na fóru, tak jej zde do výčtu zařadíme. Jedná se o opensourcovou aplikaci, která umožňuje používání pouze jedné klávesnice a myši pro ovládání většího množství počítačů pouhým přetažením kurzoru z jedné obrazovky na druhou.

synergy.png

Pohybujete se tak na jednom počítači, abyste prostřednictvím protokolu TCP/IP v rámci sítě přešli na počítač druhý a začali ovládat ten. Pokud ten má více monitorů, pak zde samozřejmě přejíždíte i z jedné obrazovky na druhou. Práci s programem vysvětluje Gorogg, kdy jeho prostřednictvím přechází z počítače na notebook a další monitor, aby se pak zase vrátil zpět k práci, aniž by musel používat jinou klávesnici a myš.

Dual Monitor Taskbar

Velice jednoduchý a malý pomocník v podstatě na úrovni jednoúčelové aplikace. To je Dual Monitor Taskbar doporučený čtenářem horaq jako dobrý bezplatný pomocník. Program protáhne panel nástrojů i na druhý monitor, přičemž lze na něj připínat programy. Samozřejmostí přitom je podpora Aera.

dual-monitor.jpg

Souběžně s tím aplikace nabízí jednoduchého manažera oken, zvládá zrcadlení obrazovek, dokáže automaticky panel schovávat, upozorňovat na nejrůznější změny apod. Velkou výhodou tohoto jednoduchého řešení je minimální náročnost na systémové prostředky a také na peněženku uživatele.

Stáhnout Dual Monitor Taskbar, freeware (830 kB)

WinSplit Revolution

Hlavní funkce WinSplit Revolution spočívá v nadefinování klávesových zkratek, s jejichž pomocí přesunete i rozměrově upravíte okna tak, aby jejich rozmístění, velikost a pozice vyhovovaly vašim potřebám. Můžete si také nechat jedním stiskem vyskládat okna vedle sebe, všechny je zavřít, minimalizovat, či naopak maximalizovat pouze na jednu polovinu obrazovky.

winsplit.png

Lze si rovněž nechat skládat okna podle šablony a celý proces urychlit. Výhodou programu je bezplatná licence a také česká lokalizace. Diskutující janper program používá na to, aby se mu nestávalo, že po odpojení externího monitoru mu okno nějaké aplikace zůstane mimo aktuální obrazovku. WinSplit tak aplikuje na návrat okna na hlavní obrazovku.

DesktopOK

Na závěr ještě zmíníme jednu drobnou utilitku, která sice primárně není určena pro více monitorů, ale zato je možné ji využít k uložení a následnému obnovení rozložení a pozice ikon na ploše. Jak píše zivan, při střídání provozu malého interního displaye na notebooku s většími externími mu pravidelně dochází k rozhazování ikon.

desktopok.png

S DesktopOK si ve vteřině obnovíte jejich původní rozmístění. Lze si navíc vytvářet několik různých profilů (případně uživatelů), které můžete měnit např. podle aktuální práce na počítači a obnovovat tak potřebnou sadu ikon. Výhodou je také, že program není nutné instalovat a je zcela zdarma.

Diskuze (14) Další článek: HP: tablet Surface od Microsoftu není žádná konkurence

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,