Doprava

Elektrická přibližovadla: Tipy na vozítka, která vás dostanou rychleji do práce

  • Výrobci elektroniky se vrhli na výrobu elektrických koloběžek či skateboardů
  • Podělíme se o zkušenosti s novodobými dopravními prostředky
  • Poradíme, co se hodí na rychlejší postup městem

Elektrická koloběžka: Nejjednodušší cesta

Cena: od 9 000 Kč

Nejdostupnějším a nejsnáze zvládnutelným osobním dopravním prostředkem s elektropohonem jsou bezesporu koloběžky. Díky jednodušší konstrukci stojí méně než elektrokola, současně nevyžadují dlouhý trénink jízdní techniky jako jednokolky nebo skateboardy.

2cf19cef-a775-408b-8f9a-e54340c6a560 
Elektrokoloběžka Xiaomi M365 se stala etalonem této kategorie dopravních prostředků

Při výběru koloběžky s elektrickým pohonem byste se měli zaměřit na kombinaci snadné přenosnosti a pohodlné jízdy. Miniaturní kolečka pod 8 palců (méně jak 20 cm od silnice po vršek pneumatiky) vyžadují hladký asfalt bez kamínků nebo pečlivě slícovanou dlažbu. Malé tvrdé pneumatiky pak také přenesou všechny nárazy do řídítek a současně více namáhají zabudovaný akumulátor a řídicí obvody.

Po zásluze nejrozšířenější elektrokoloběžkou na našem trhu je Xiaomi M365 (), označovaná také jako Mi Electric Scooter. Představuje vyváženou kombinaci designu, výkonu a spolehlivosti. Není nejrychlejší nebo nejodolnější, ale vše je na rozumné úrovni s dobrým poměrem cena/výkon.

Pro jezdce s hmotností nad 60 kg jezdící v kopcovitějším terénu doporučíme její vylepšenou verzi Pro (). Není rychlejší, ale zvládne větší zátěž, takže se při jízdě do kopce většinou už nebudete muset odrážet jako na standardní slabší verzi. S větším akumulátorem také slibuje delší dojezd.

Podobných koloběžek existují na trhu desítky variant, ale díky velké oblibě Xiaomi M365 seženete na tento model doplňky výbavy nebo případné náhradní díly v případě poruchy. Dejte si pozor na nejlevnější konkurenční modely, jejichž cena padá až k pěti tisícům korun, ale jsou slabé a jejich akumulátory v plné zátěži nebudou mít valnou životnost. 

Elektrokoloběžka se dá složit a snadno se vejde do kufru auta. Dá se tady využívat v rámci kombinované dopravy, kdy se autem dostanete na kraj města a do centra už pokračujete na koloběžce. 

Diskuze (42) Další článek: Na Google míří masivní žaloba za kradení textů písní. Genius požaduje miliony dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,