Nejlepší aplikace pro sledování Twitteru

Připadá vám pravidelné sledování webu služby Twitter bez výrazného upozornění na nové zprávy nepohodlné a nepraktické? Můžete zkusit desktopový program pro efektivnější práci.

Přestože Twitter není zatím v České republice rozšířený tak jako v zahraničí, tato sociální a komunikační síť láká stále více uživatelů. Ti zpravidla zpočátku přemýšlí nad tím, jak si užívání služby co nejvíce zpříjemnit, zjednodušit či upravit podle vlastních potřeb. Webové rozhraní příliš možností nenabízí, takže je potřeba obrátit pozornost na desktopové aplikace, které dodávají žádaný komfort i širokou škálu nastavení.

V příslušné diskusní skupině na fóru Živě.cz jsme se ptali čtenářů, jaký program je ke sledování Twitteru podle nich ten nejlepší. Několik diskutujících vyloučilo nutnost použití takového programu s tím, že webové rozhraní je dostačující. Ostatní ale poskytli několik tipů na desktopové aplikace i doplňky webových prohlížečů, díky nimž je možné s Twitterem efektivně pracovat. Jejich doporučení i argumenty vám nyní nabízíme.

MetroTwit

V diskuzi velice populární aplikace, která si uživatele získává především svým příjemným vzhledem, rozumnými systémovými nároky a nemalými možnostmi přizpůsobení. Okno programu je rozděleno do několika sloupců, jejichž počet je nastavitelný, a představuje jednotlivé způsoby komunikace, resp. twítování. V levém sloupci vidíte nové posty od subjektů, které sledujete. V dalších sloupcích lze sledovat konverzaci s ostatními lidmi, retwítnuté odkazy, informace o sobě samém či o vybraných zdrojích.

metrotwit.png

Co se nastavení týče, tak můžete upravit chování programu i podmínky minimalizování, dále se dají nastavit široké možnosti vzhledu a také upozorňování. Vyberete, jaký druh zpráv má být zobrazován vyskakujícím okénkem, jakou má mít podobu, jak dlouho bude zobrazeno a mnoho a mnoho dalšího. Čtenář s přezdívkou ewing si chválí jeho líbivý design, zatímco Nat vyzdvihuje jeho jednoduchost a přehlednost.

TweetDeck

Další velice populární klient pro Twitter, který se jej dokonce nedávno rozhodl koupit a přidal jej tak do své rozrůstající se rodiny oficiálních aplikací. TweetDeck krom příjemného mnohasloupcového prostředí nabízí především univerzálnost i podporu přenosných zařízení. Kromě desktopu je možné TweetDeck používat také na iPhonu, mobilním operačním systému Android i ve svém webovém prohlížeči v podobě pluginu.

tweetdeck.png

Navíc se jedná o program, který zvládá přístup nejen k účtu na Twitteru, ale také k Facebooku, MySpace, LinkedIn a dalším. Při jeho používání ovšem musíte počítat s poněkud vyššími nároky na operační paměť kvůli využívání prostředí Adobe Air. To ale nevadí čtenáři sputnikone, aby jej ke své spokojenosti takto používal. Wolfbikerovi vyhovuje více sloupců a jednoduché ovládání. Nespokojen je ale s větší zátěží systému a ne vždy plně funkční synchronizací.

Stáhnout TweetDeck (2,3 MB)

DestroyTwitter

Malý klient pro správu Twitterového účtu, který sází především na svou miniaturnost a jednoduchost. Pracuje v prostředí Air, takže je možné jej používat na Windows, Linux i Mac OS X. Obsahuje několik základních nastavení a filtrů pro lepší čtení zpráv. V diskuzi jej doporučil diskutující s přezdívkou rdm, kterému se ale zdá, že poslední dobou vývoj ustrnul. Stále tak očekává slíbenou podporu používání více účtů zároveň.

destroy.png

Stáhnout DestroyTwitter (0,6 MB)

Sidechirp

Sidechirp jde cestou malosti a nenáročnosti. Jedná se totiž o obyčejný widget pro Windows, který monitoruje nové twíty a umožní i napsat ty vaše. Upravit si lehce můžete vzhled (pět témat), barevnost i velikost panelu. Nehledejte zde ale složitější funkce typu upozorňování na nové zprávy pomocí vyskakovacího okna, zkracovač URL odkazů, geolokaci či práci s obrázky. Aplikace tak slouží pouze k nenáročnému monitorování Twitteru na ploše či postranním panelu ve Windows. V diskuzi jej zmínil čtenář elec3k.

sidechrip.png

Stáhnout Sidechirp (0,5 MB)

TwInbox

Doplněk, který se instaluje do rozšířeného e-mailového klienta Outlook. Nemusíte tak otevírat dva programy nebo webové rozhraní Twitteru, abyste byli informováni o dění ve světě. Umožňuje samozřejmě čtení i psaní příspěvků, uploadování obrázků, komunikaci s ostatními uživateli i zkracování URL pomocí bit.ly. Velkou výhodou TwInboxu je sáhodlouhé archivování postů, v nichž lze následně vyhledávat, třídit je i spravovat úplně stejně, jako běžné e-maily.

twinbox.png

Je také možné seskupovat příspěvky podle témat či autorů, využívat grafů a statistik o vaší aktivitě v síti i automaticky řadit nové posty do připravených složek. Velkým plusem TwInboxu je i schopnost využívat více Twitterových účtů zároveň, která byla do aplikace nedávno přidána. TwInbox v diskuzi výhradně pro možnost archivace zmínil uživatel Nat.

Stáhnout TwInBox (1,0 MB)

Echofon

Diskutující s přezdívkou malejjarda nabídl na fóru program, který používá jako rozšíření do webového prohlížeče Firefoxu. Jedná se o plugin, který dokáže synchronizovat přečtené a nečtené twíty mezi vaším počítačem, iPhonem a iPadem. Ve Firefoxu vytváří zvláštní okno na způsob postranního panelu a o novinkách informuje i vyskočivším okénkem. Klikáte-li na odkazy ve Twitteru, ihned se vám otevírají nové záložky v prohlížeči. Hlavní výhodou takovéhoto řešení je, že nemusíte mít spuštěný žádný další program, ale ani domácí stránku Twitteru v prohlížeči.

echofon.png

Stáhnout Echofon pro Firefox (1,3 MB)

Diskuze (18) Další článek: Týden Živě 135: Proč nevyměníme internet za 20 milionů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,