Nejlepší antiviry pro domácí použití

Zapomeňte na podniková a nákladná řešení. Domácí uživatel touží po bezpečnosti a uživatelské přívětivosti antivirového softwaru za akceptovatelnou cenu.

Téma nejlepšího antiviru je vzhledem k dynamickému vývoji v prostředí počítačové bezpečnosti vždy aktuální. Pravidelné testy antivirových programů ukazují, jak stoupá či klesá jejich účinnost v porovnání s jejich konkurenty. Posílit na čelní pozici, nebo se z ní propadnout až na samý chvost, to není nic, čím by testy mohly zkušenější uživatele šokovat. Tyto testy vám zde pravidelně přinášíme, takže čtenáři jsou seznamováni s aktuálními výsledky jednotlivých produktů.

Jenže testy se zabývají primárně bezpečností, méně už kvalitativními a špatně definovatelnými prvky jako jsou jednoduchost a přehlednost ovládání, přívětivé uživatelské prostředí a akceptovatelná cena za podaný výkon. Přitom tyto parametry jsou pro domácího uživatele často těmi určujícími. Dali jsme proto návštěvníkům fóra příležitost zmínit v diskuzi tipy na ty nejvhodnější antiviry pro domácí užití, které nyní můžete vy v přiložené anketě ohodnotit a určit vítěze.

Mohlo by vás také zajímat:

Microsoft Security Essentials

Bezplatný produkt od Microsoftu, který po svém vytvoření nabral neuvěřitelně rychle na popularitě mezi uživateli po celém světě, je podle diskuze i nadále oblíbeným antivirovým programem. Přesto ve výše uvedeném testu Essentials velice nepříjemně překvapil, když se oproti svým minulým výsledkům v bezpečnosti znatelně propadl vůči svým konkurentům. Hlavními přednostmi programu jsou tak malá zátěž systému a minimální „otravování“ uživatelů různými požadavky a oznámeními.

essential.PNG

Jak píše čtenář s přezdívkou kopiha, uživatel ani nepozná, že ho má v systému nahraný, ale přitom ho bedlivě chrání. Z toho důvodu je to vhodný kandidát na použití ve výkonově slabých netboocích, jak poznamenává TheFlyingman. Lopaticak zase dodává, že freewarová licence programu se týká i částečně komerčních účelů využití, tedy jednotlivých živnostníků či malých společností do pěti počítačů, což může být z hlediska investice a úspor výrazným argumentem pro použití tohoto řešení.

AVG Anti-Virus Free Edition

Antivirus AVG je mezi českými uživateli přítomen již velice dlouhou dobu, za kterou si byl u mnohých schopen vybudovat pověst jednoduše ovladatelného programu s příjemným prostředím, ale u mnohých zase získal nálepku nespolehlivého a málo schopného nástroje. Proto AVG překvapilo veřejnost svým vysokým skóre v nedávném testu. Přesto je z diskuze na fóru patrné, že odpůrcům programu se špatné zkušenosti jen tak lehce nevyvrací.

avg.png

Antivirové řešení od AVG má tu výhodu, že samotný antivirus lze využívat zdarma, ale v případě potřeby komplexního zabezpečení, je možné koupit celý balík AVG Internet Security, který navíc není za žádnou zničující cenu. Navzdory negativním příspěvkům obhajuje v diskuzi čtenář TheFlyingman AVG v obou verzích s tím, že v posledním roce prokázalo značný pokrok. Jako příjemný bonus uvádí dobrou technickou podporu v češtině.

Avira Antivir

Velkou popularitu na fóru získalo freewarové řešení s názvem Avira. Tento bezpečností program sází především na jednoduchost (instalace, ovládání a nastavení), účinnost (dobré výsledky v testu) a samozřejmě bezplatnost, která může některé spokojené uživatele přimět k zakoupení kompletního bezpečnostního řešení od stejného autora. Z bezplatných možností tak Aviru mnoho diskutujících považuje za tu nejlepší volbu.

avira.png

Čtenář bugx na aplikaci vnímá pouze to negativum, že uživatele otravuje vyskakovací okno s upozorněním na možnost upgradu na placenou verzi. Rovněž ona je na fóru chválena. Nejvíce v její prospěch argumentoval Solverino, podle nějž program pracuje svižně i na starších počítačích a operačních systémech Windows, přičemž je příliš nezatěžuje a softwarové neřády zachycuje výborně.

ESET Smart Security

Bezpečnostní řešení od ESETu mělo vždy dobré jméno, tradici a výsledky. Legendární antivirus NOD32 začal být i díky marketingovému (a cenovému) tahu pomalu nahrazován komplexním řešením pod názvem Smart Security. Oproti svým konkurentům ESET nevydává bezplatnou verzi vlastního antiviru a rozdíl v ceně čistého antiviru a celkového bezpečnostního balíku je minimální, takže právě Smart Security se stal hlavní vlajkovou lodí společnosti.

eset.png

Program chválí např. čtenář s přezdívkou dominik.matus, který před Smart Security používal právě NOD32 a nikdy nenarazil na nějaký problém. Podle něj má program jednoduché ovládání, akorát občas zpomalí počítač při stáhnutí většího souboru.

Avast! Free Antivirus

Pro domácí užití bezplatný antivirus českého původu, o němž jeho tvůrci podle počtu registrovaných uživatelů tvrdí, že se jedná o světově nejoblíbenější antivirový program. Bezplatná licence nabízí pouze základní antivirovou ochranu, přičemž si můžete zaplatit za pokročilejší verze, které zvládají bezpečné nakupování a online bankovnictví, obranu identity a eliminují otravný spam.

avast.jpg

Diskutující EsTo k Avastu přešel od NODu a MS Security Essentials a zatím je velice spokojený. Využívá tzv. tichý režim, který jej nezatěžuje ohlašováním aktualizací a dalších nedůležitých informací. TaNdT vzpomíná nepříliš slavnou minulost produktu, ale nyní je podle něj velice dobrý. Oproti tomu char_t Avast pustil k vodě, protože jej otravovala každoroční opětovná registrace a těžkopádné rozhraní.

Norton Internet Security

Antivirové řešení se slovem Norton v názvu má velice dlouhou tradici a zvuk. Také v nedávných bezpečnostních testech dopadl Norton Internet Security velice dobře. Stejně jako ESET, ani bezpečnostní produkty od Symantec není možné využívat zdarma. Pokud vám ale nevadí za antivir platit, můžete dát na čtenáře s přezdívkou e-Jirka, který s ním byl spokojený, přestože nyní využívá bezplatné MS Security Essentials. Produkt chválí také dejvidek, podle nějž se jedná o rychlý balík, který neobtěžuje a nezpomaluje počítač. Mezi placenými produkty podle něj nemá konkurenci.

norton.jpg 

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze (60) Další článek: Týden Živě 147: Živě.cz slaví patnáctiny, my vzpomínáme

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,