Nejdůležitější procesory historie

Historie procesorů již čítá několik desítek let a v průběhu se objevily modely, které svým způsobem změnily dějiny. Znáte je také?

Určit nejdůležitější procesory v historii není jednoduché a rozhodně neexistuje pouze jeden správný výběr. Každý model ovlivnil segment počítačů a elektronických zařízení v jiných směrech a přisuzovat důležitost technologií či možností lze vždy v rámci omezeného času.

My se pokusíme vybrat nejdůležitější procesory, které byly významné z pohledu rozšíření, nových technologií a úspěchu mezi uživateli.

Intel 4004: první procesor

O první procesoru 4004 od Intelu jsme psali samostatný článek a není se čemu divit. Sám Gordon Moore nazval tento procesor jako nejrevolučnější produkt v dějinách a vzhledem k následnému pokroku v této oblasti s ním lze jistě souhlasit.

Procesor obsahoval pouze 2 300 tranzistorů, jeho výkon na frekvenci 108 kHz byl v roce 1971 ale stejný, jako u obřího sálového počítače z roku 1946.

MOS Technology 6502 a revoluce domácích počítačů

Levný osmibitový základ herních konzolí a prvních domácích počítačů z roku 1975 – procesor MOS Technology 6502, který poskytoval na frekvenci 1 MHz až 2 MHz podobný výkon jako Intel 8080, avšak za šestkrát menší cenu. O rozšíření se postaral i Apple, Steve Wozniak ho totiž využil v počítači Apple I a II.

450px-Apple_iie.jpg
Apple IIe s procesorem MOS Technology 6502

Další verze slavily úspěch například v Atari 2600 nebo NES. Přehled všech zařízení s tímto procesorem si můžete prohlédnout zde. Zajímavostí je, že se strojový kód (+Apple DOS 3.3) tohoto procesoru objevil v rudém pohledu Terminátora ze stejnojmenného filmu z roku 1984.

Intel 8088 a IBM PC

Procesor Intel 8088 představený v roce 1979 vycházející z 8080 a 8086 s instrukční sadou x86, která je základem dodnes, byl vybrán místo Motoroly 6800, Zilogu Z80 (populární v herní oblasti) nebo MOS Technology 6502 společností IBM pro slavný IBM PC, provozován byl na frekvenci 4,77 MHz.

800px-KL_Intel_TD8088.jpg Bundesarchiv_B_145_Bild-F077869-0042,_Jugend-Computerschule_mit_IBM-PC.jpg
Procesor Intel 8088 a IBM PC

RCA COSMAC CDP 1802 letí vesmírem

Pro běžné uživatele neznámý osmibitový procesor RCA „Cosmac“ 1802, který se však stal základem pro velkou řadu satelitů a družic. Podle informací by se měl tento procesor či jeho upravená forma nacházet ve Voyageru 1, tedy nejvzdálenějšího lidského výrobku ve vesmíru, který jako první lidský objekt opouští naší sluneční soustavu.

766px-Voyager.jpg
Procesor RCA Cosmac 1802 je ve Voyageru I, který právě opouští naší sluneční soustavu

Procesor tak pracuje již 34 let a je od Země vzdálen přibližně 120 astronomických jednotek, rychlostí světla je to ale „pouhých“ 16,5 hodin (vzdálenost Země - Slunce je 8 minut).

Motorola 68000 a desítky let používání

Procesor, respektive architektura Motorola 68000 (16/32 bit) z roku 1979 zažila popularitu v mnoha formách počítačů (Macintosh), serverů a dalších elektronických zařízení.

Dokonce první tiskárna HP LaserJet z roku 1984 byla založena na řadiči s tímto procesorem na frekvenci 8 MHz. Procesor byl používán i v devadesátých letech například pro řadič zvuku nebo tisk přes ethernet.

Intel Pentium: legendární značka

Konec číslování a po 486 chystaná 586 dostala zcela nový název – Intel Pentium. Značka s „pěkným“ názvem symbolující pátou generaci mikroarchitektury (z řeckého „pente“) a nikoli pouze inženýrským číselným označením znamenala zcela nový směr v prodeji a marketingu

Pentium_0.png
Značka Pentium je dnes již legendární

Intel se na značce Pentium, která si udělala velmi dobré jméno nejen díky prvnímu modelu, ale také následným Pentium Pro či Pentium II, III a Pentium 4, skutečně „užíval“ několik let.

Přehled všech procesorů s označením Pentium si můžete prohlédnout zde.

Intel Celeron: levný a populární

Asi nejznámějším modelem z levné řady procesorů Celeron od Intelu byla jistě verze 300A (Mendocino, 250 nm). Ta běžela na frekvenci 300 MHz, ale s podporovanými deskami bylo možné procesor velmi snadno přetaktovat na frekvenci kolem 450 MHz bez větších problémů

Intel_Celeron_300A_MHz.jpg
Intel Celeron 300A (na fotografii pro Slot 1) šel přetaktovat i na 450 MHz

Procesor byl tak oblíbený pro svůj výkon, který za nízkou cenu poskytoval a pokud jste byli šikovní, měli jste výkon procesoru několikanásobně dražšího. Intel samozřejmě značku postupně používal i u dalších architektur až do dnešní doby.

AMD Athlon: klony útočí

Pokud pomineme různé klony procesorů Intel z počátku nabídky od AMD (i přes úspěšný Am386), asi největší úspěch v historii AMD byl model Athlon představený v roce 1999, který pracoval na frekvenci 500 MHz až 1,4 GHz. AMD se podařilo dlouho porážet Intel, později přišel i vylepšený Thunderbird.

AMD Duron: obdoba levného Celeronu

Pokud jde o levné a úspěšné modely od AMD, jistě lze vyzdvihnout Duron vypuštěný v roce 2000. Jeho frekvence začínala na 600 MHz (maximálně 1,8 GHz) a nejprve se jednalo o ořezaný Athlon Thunderbird.

220px-AMD_Duron_D600AUT1B.jpg
AMD Duron coby levný protivník Celeronu

Podobně jako u Celeronu, proti kterému byl postaven, byl i Duron oblíbený u milovníků přetaktování a jistě nelze připomenout tehdejší možnost pomocí tuhy zapnout uměle vypnutou cache v procesoru u první revizí a proměnu v plnohodnotný Athlon XP.

Athlon 64 X2: dvě jádra v jednom kusu křemíku

AMD Athlon 64 byl velmi úspěšný model, který doslova nenechal žádný tranzistor v Pentiu 4 chladným, na což Intel postupně doplatil. Athlon 64 přinesl jako první nativní podporu 64bitového rozšíření pro segment běžných počítačů.

Athlon 64 X2 v roce 2006 přinesl poprvé a dříve než v případě Intelu také dvě jádra na jednom kusu křemíku (Pentium D mělo jádra oddělená). Od tohoto modelu začal Intel se svými modely AMD stále více unikat.

A64.png

Zavzpomínejte na své favority

Nenašli jste svůj procesor v přehledu? Napište o něm v diskuzi pod článkem. V historii se objevilo velké množství dalších procesorů, které byly něčím unikátní - DEC Alpha, HP PA-RISC, IBM Power, PowerPC, MIPS (SGI), Sparc (Sun) a další. Pokud jste měli své oblíbené procesory, zkuste zavzpomínat v diskuzi.

Diskuze (48) Další článek: OS X Mountain Lion: nový systém pro počítače Applu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,