Nejbizarnější počítačové myši: jde to i jinak

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 19

Názory k článku

07. 11. 2014 11:41

Zápisky z WC v plném podání

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 11. 2014 23:46

Nejbizarnější počítačové myši: jde to i jinakPočítačové myši vypadají od svého zrodu přibližně stále stejně. Na trhu ale najdete spoustu různých modelů, které ani nevypadají, že by mohly plnit funkci myši.
Počítačová myš si postupem času získala svůj tradiční vzhled a funkce. Pod tímto zařízením si většinou představíme zpravidla ovál, kterým posouváme po stole a s ním se nám hýbe kurzor na obrazovce. Jsou ale i velice netradiční myši, které vás svým vzhledem hodně překvapí.
Tvary většinou vychází z odlišných pohledů na ergonomii myši a vůbec způsobu jejího uchopení. Dlouhodobou prací s nevyhovující myší si také můžete přivodit zdravotní problémy a některé z těchto zvláštně vypadajících myší vám mohou pomoci - buď z těchto problémů anebo právě k nim.Vertikální myšiMyš tvarovaná pro vertikální držení zajistí, že nebudete muset ruku převracet v zápěstí, ale můžete s ní pohybovat v pozici, která je pro ruku přirozenější. Vertikální poloha dlaně totiž při dlouhodobějším používání může zabránit zdravotním obtížím, které lze používám klasické myši získat. Pohyb myši zde ale řídí zápěstí a přebírá i funkci jemného zaměření, které u běžné myši přebírají samotné prsty. Výsledkem je obecně menší přesnost práce.
Vertikálních myší se dá najít mnoho a i známí výrobci jako třeba Microsoft mají podobné modely. Zpravidla se mírně liší tvarem nebo počtem tlačítek. Kvalitně provedené kousky bývají o mnoho dražší a také proto nejsou zatím tolik rozšířené.
Oblíbená myš VM4R od výrobce Evoluent má celkem šest tlačítek. Dvě jsou umístěny pod palcem a zbylé čtyři na ploše pro ostatní prsty. Všechny jsou programovatelné pomocí dodávaného softwaru. Na myši se navíc nachází ovládání pro rychlou změnu rychlosti pohybu.Myš ve tvaru peraPoužívat pero místo myši nám umožňují tablety, které ale vyžadují speciální podložku a ocení je spíše grafici, než běžní uživatelé. Umístit běžný laserový snímač do těla ve tvaru pera je ale také možnost. Výsledek vypadá velice zajímavě.
Takové pero vyrábí i Genius a je opatřeno dokonce funkcí zvanou flying-scroll, která umožní rychlé rolování webových stránek nebo dokumentů pomocí pohybů pera v prostoru. Takové pero připojeno drátem k počítači by nebylo moc dobře použitelné, proto je vybaveno bezdrátovou technologií a napájí se jednou tužkovou baterií. Výrobce uvádí, že toto pero lze, na rozdíl od běžných myší, používat na téměř jakémkoliv povrchu.Místo myši prstenOvládání počítače prstem se hodně rozmáhá s rozšířením dotykových obrazovek. Pokud ale takovou nemáte nebo se vám nechce mávat rukou před displejem, nabízí se řešení v podobě malinké myši, kterou nasadíte na prst. Když potom budete posouvat prstem po stolu, snímač bude kopírovat stejnou trajektorii a přenášet jí na obrazovku. Zvláště u levných provedení taokvých myší se nabízí otázka, zda je to vůbec použitelné.
Genius má v nabídce také podobné zařízení, které se používá nasazené na prstu. Nemusíte s ním ovšem jezdit po stole, stačí palcem přejíždět po snímači na vrchní straně.Po vzoru joystickuKonstrukce ve tvaru joysticku má stejný důvod, jaký má i konstrukce vertikální myši. Nemusíte pokládat celou rukou na stůl a přetáčet tak celé předloktí, ale myš pouze sevřete do dlaně v přirozené pozici. Se zařízením se dá jen posouvat po stole, nikoliv ho natáčet, jak to známe z herních joysticků. Pod palcem se nacházejí dvě tlačítka, které nahrazují klasické levé a pravé tlačítko myši. Záleží pak na konkrétním modelu.
Například design modelu Penguin od Posturite se inspiruje v přírodě a to konkrétně u tučňáků. Tvar je přizpůsoben jak pro praváky, tak i pro leváky. Má dokonce kolečko, které se ovládá ukazováčkem a umožnuje rychlé rolování stránek. Standardní levé tlačítko se nachází nad kolečkem, tak aby bylo dostupné pro ukazováček. Pravé tlačítko je potom pod kolečkem a ovládá se prostředníčkem. Vyrábí se ve třech velikostech, tak aby vždy ideálně padl do ruky.Trackball stále existujeJistě si vzpomenete na ranou fázi vývoje notebooků, které místo dnešního touchpadu používaly tzv. trackball. Jedná se o kuličku, kterou můžete otáčet, a pomocí senzorů se tento pohyb poté přepočítá na posun kurzoru. Pokud vám takový způsob ovládání vyhovuje více, můžete si najít vhodný model pro vás.Trackbally bývají vybaveny dvojicí programovatelných tlačítek, jejichž funkci si nastavíte podle potřeby. I přesto, že se tvarem trochu podobají klasické myši, vespod není žádné čidlo a pohybovat s nimi po stole by tak bylo zbytečné. Existují ale hybridy, které vám umožní používat obě technologie v rámci jednoho zařízení.Ergonomie stranouJsou i směry vývoje, které upřednostní jiné vlastnosti a ergonomie nehraje nijak zásadní roli. Zářným příkladem budiž kvádr od Logitechu, který je miniaturní myší.
Tato netradičně tvarovaná myš rozhodně nezaručí pohodlnější úchop, zato poskytne kompaktnější rozměry a může také sloužit jako prezentér. Vrchní strana krychle má totiž kapacitní dotykovou vrstvu a šoupáním prstu tak můžete posouvat obrázky nebo rolovat v dokumentech. Zároveň je pod vrchní stranou i mechanické tlačítko, které na rozdíl od dotykové plochy poskytne po stisku zpětnou vazbu. S počítačem komunikuje bezdrátově v kmitočtovém pásmu 2,4 GHz.Když základní funkce nestačíKromě myší, které se snaží zaujmout svým tvarem, jsou i takové, které vypadají jako ty klasické, mají ale netradiční funkce navíc. Zmínit můžeme SMK-Link, která obsahuje digitální foto rámeček. Rozkládací myš od Canonu zase uvnitř skrývá kalkulačku. Sehnat se dá i myš ve tvaru pistole. Spoušť funguje jako levé tlačítko a pravé tlačítko najdete na rukojeti. Jistě zajímavý je také produkt od Sony, který má malý reproduktor a mikrofon. Myš otevřete jako véčkový mobilní telefon a můžete jí využít třeba k volání po Skypu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 11. 2014 15:31

Vertikální myši jsou dobré akorát pro ženy.
Byl si připadal, jako kdybych držel pééro.
Není nad osvědčenou klasiku, kdy ruka se lépe odpočine na placaté horizontální myši.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
05. 11. 2014 13:43

Sám vertikální používám a je fajn. Nevím co je na ní tak bizarního. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 11. 2014 10:42

Díky za článek! Zaujalo mne to pero. Díky za tip.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 11. 2014 08:39

Sám jsem již čtvrtým rokem uživatel trackballu a jsem naprosto spokojen. Hodí se hlavně tam, kde není dostatek místa na pohodlné ovládání klasické myši. Hodně se zabývám elektronikou a jak se na stole nahromadí součástky a papíry, tak je k nezaplacení

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 11. 2014 08:09

Jeste bych k tomu vyctu pridal 3d ukazovaci zarizeni jako Spaceball a Space Pilot

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 11. 2014 00:54

Kolik z toho autor skutečně vyzkoušel? Což takhle třeba odkazy na nějaké studie – kromě slepení pár nicneříkajících odstavců s obrázky z webu?Jinak, vertikální myš přináší akorát zátěž na jinou skupinu svalů, takže zdravotní problémy se příp. dostaví tak jako tak, ale jiného charakteru. Proto to chce polohovací zařízení (nebo ruce) střídat. Proto mám vlevo od klávesnice myš, vpravo trackball a občas je prohodím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
05. 11. 2014 00:15

zapoměli jste na rollermouse.
vyzkoušel jsem toho hodně, ale na něj nedám dopustit - pro mě jednoznačně nejlepší.
http://ergo.contour-design.com/ergonomic-mouse/rollermou... ...
ps: další hodně zajimavá alternativa je pohyb myši nohou - zkuste si to, je to vcelku fain. stačí hodit myš na zem. vhodné především při dlouhém psaní (a jen sem tam potřebuji někam ťuknout).
jenže
1. je potřeba mít vyřešené klikání (nohou ne, rukou jo)
2. za chvili z toho bolí stehno, čili opravdu jen jako doplněk...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
05. 11. 2014 00:09

ta mys vypada jako peenis, ze by to byla dalsi jablecna vychytavka od te buzzny s rolakem ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor