Operační systémy | Windows 10

Nefunguje vám vyhledávání ve Windows? Nejste sami. Poradíme, jak ho opět zapnout

Vyhledávání ve Windows 10 aktuálně přestalo některým uživatelům fungovat. Prozatím to vypadá, že se chyba týká nejnovějších verzí a je způsobena propojením systému s Bingem. Poradíme, jak vše opravit.

Chyba se prozatím objevila u uživatelů jak v zámoří, tak i u nás v redakci a vypadá to, že zastihla Windows 10 od verze May 2019 a novější. Starší fungují prozatím bez problému. Po otevření vyhledávání se zobrazí pouze prázdné okno, které nereaguje na žádný vstup.

145518a8-42ae-4026-a343-78047517804e 
Místo vyhledávání se zobrazí prázdné okno.

Jak to vypadá, chyba je způsobená integrací Bingu v rámci vyhledávání. Nás se to příliš netýká, protože funguje hlavně v angličtině, občas ale zobrazil rozšířené vyhledávání včetně doprovodných informací z internetu apod., ne jen lokální výsledky.

Stačí jeden záznam v registru

Oprava, dokud Microsoft nevydá záplatu, je prozatím jednoduchá – stačí vypnout právě toto propojení vyhledávání ve Windows s Bingem. To je nutné udělat za pomoci úpravy v registru. Za pomoci zkratky Win+R spusťte regedit.exe. Následně zamiřte do HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search, kde klikněte pravým a zvolte Nový Hodnota DWORD (32bitová). Jako název uveďte BingSearchEnabled.

9fb04eed-f949-4056-ab74-a645cd45915c 
Vytvořte nový záznam v registrech a následně restartujte počítač.

Po uložení stiskem klávesy enter záznam otevřete a Údaj hodnoty nastavte na 0. Proveďte také kontrolu, že záznam CortanaConsent má také hodnotu 0. Pokud jej nemáte, stejným způsobem jej vytvořte. Nyní můžete úpravu registru zavřít a stačí restartovat počítač. Následně by mělo být vyhledávání již funkční.

Můžete si stáhnout námi vytvořený konfigurační soubor, který úpravy v registru provede za vás. Stačí jej stáhnout a spustit.

Touto změnou neprovádíte žádné velké zásahy do systému, mějte ale na paměti, že si dotčenou funkci vypnete. V případě, že ji budete chtít znovu zapnout, stačí nově přidanou hodnotu BingSearchEnabled smazat, či nastavit na hodnotu 1.

Jak zkrotit Windows Update? Poradíme:

Zdroj: Windows Central, How to Geek

 
Diskuze (22) Další článek: Ceny operačních pamětí letos porostou, říká šéf Adata. Koronavirus ale může vývoj ovlivnit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,