Nebojte se monitorů s vysokým rozlišením

Jednou z nejdůležitějších věcí, která má vliv na uživatelský komfort při práci s počítačem, je rozlišení displeje a velikost grafických prvků. Velmi oblíbené jsou monitory s většími obrazovými body. Pojďme se zamyslet nad tím, jestli jde opravdu o nejlepší volbu a zda jde i u monitorů s vyšším rozlišením dosáhnout uspokojivého výsledku v případě, že jste zatížení na větší písmenka.
Kapitoly článku
  • Úvod
  • Větší komfort s ClearType a vyšším dpi

Větší změna v tom, co je po instalaci přednastaveno, se udála až v nových Windows Vista. A všimnete si jí okamžitě při spuštění systému. Systémové fonty jsou o něco větší a vůbec celé rozhraní je mnohem lépe čitelné i na displejích s větší hustotou obrazových bodů. Podívejte se na srovnání standardní instalace Windows XP a Windows Vista. Na LCD panelu s rozlišením 1024×768 pixelů dostanete tyto obrázky. Pro jistotu jsem ještě doplnil standardní téma Windows XP a Windows XP se zapnutým ClearType:

   

Ostré písmo, které dostanete při prohlížení stránek v Internet Exploreru ve Windows XP, je na hony vzdálené tomu, na co jsme zvyklí ze čtení tištěných textů. Vyhlazování písma ClearType musíte zapnout ručně - skrývá se na záložce Vzhled pod tlačítkem Efekty v ovládacím panelu Zobrazení - vlastnosti. Ve Windows Vista dostanete písmo vyhlazené pomocí standardně zapnutého ClearType. Celé rozhraní i stránka působí na pohled mnohem lépe. Ale existuje i opačný názor – totiž že se oko více unavuje, protože se snaží na softwarově rozmazané písmo zaostřit a zbytečně se namáhá. Univerzální pravdy se asi nedobereme - vyzkoušejte pár dní, co vám více vyhovuje, jde spíše o individuální záležitost.

Když už jsme u Internet Exploreru a webových stránek – s příchodem kaskádových stylů se výrazně zlepšila možnost měnit velikost písma při prohlížení webu. Nepředpokládám, že vám unikla možnost velmi snadno měnit velikost fontu pomocí kombinace klávesy Control a kolečka myši. Přesto mi nedá tuto důležitou vlastnost nezmínit. Mám-li mluvit za sebe, je to zřejmě funkce, kterou v dnešní době při surfování po různých stránkách používám asi nejčastěji a zcela automaticky. Uživatelé Internet Exploreru 6.0 na tom byli doposud hůře – tento prohlížeč se držel nadefinovaných stylů více, než je zdrávo, zato v Opeře a Firefoxu lze už této možnosti využívat do sytosti. Mnohem lepší je to i v Internet Exploreru 7. Tato zkratka funguje ve stále více aplikacích a pokud ji ještě nemáte zažitou, doporučuji si zvyknout. Při surfování, v kancelářských programech či v grafických aplikacích je zoomování nenahraditelné.

Dvě základní rozlišení, tedy 96 a 120 dpi, která byla k dispozici ve Windows XP, zůstala bohužel i pod Windows Vista. Při použití vlastního nastavení jsou na tom přesto aplikace dodávané se systémem docela dobře, problém jsou programy třetích stran – při ruční volbě se totiž občas netrefíte, a může se stát, že dostanete mnohem hůře čitelný text ne nepodobný obrazu při interpolaci rozlišení.

Pro představu ještě pár sejmutých obrazovek při různém dpi ve Windows Vista. U nich už se právě na komfortu práce s LCD panely zapracovalo. Kvůli velikosti obrázků je nastaveno nižší rozlišení 1024×768 bodů.

   
Takto vypadá spuštěný Word 2007 ve Windows Vista při rozlišení 96, 104, 111, 116...
  
.. 120, 130 a 144 dpi

Jak vidíte, s drobnou změnou rozlišení, při kterém se ale velikost písem změní, už se některé programy dokáží vyrovnat docela slušně. Spíše pro zajímavost ještě jeden snímek - 300% velikost písma a 288 dpi při rozlišení 1600×1200. Uživatelskému rozhraní už příliš nesedí, ale to by tolik nevadilo - doba, než budeme něco takového potřebovat, je ještě hodně daleko. Zkuste si ale představit, jak ostrý by byl obraz, kdyby podobně velké fonty dokázaly monitory zobrazit ve stejné velikosti, jako je tomu u dnešních panelů.

Bez vyhlazování písma je prakticky nemožné, abyste dosáhli u systémových fontů stejně kvalitní čitelnosti a přehlednosti, nežli dostanete u fontů při rozlišení, na které jsou písma konstruovaná. Problém je i s rozpalem písmenek - mezery mezi nimi jsou velmi nepravidelné. Podívejte se na příklad z programu Total Commander:

Se zapnutým ClearType je již výsledek mnohem použitelnější, i když i zde jsme se trefili do rozlišení, které se za snadno čitelné označit nedá.

Všechna písmenka jsou totiž rozmazaná. Všimněte si ještě další drobnosti, totiž že v připravované verzi Total Commandera už nedochází k přepočítávání ikon v liště:

Zajímavá je i možnost upravit tloušťku písma ClearType třeba pomocí prográmku TweakVI. Stejně jako ve většině ostatních případů bohužel platí: restart systému nutný.

Proč neexistuje ideální řešení? A kde je tedy problém? V příliš velkých obrazových bodech. Dokud budou tak velké, že oko rozezná jednotlivé čtverečky, nedá se s ostrostí vyhlazovaného písma příliš dělat. Sám jsem se často přistihl, že mi na LCD panelu připadá přes všechny snahy fotografie příliš neostrá přesto, že byla zaostřená dobře - při bližším pohledu jsem ale zjistil, že to, co se zdá jako nezaostřená fotka, je ve skutečnosti to nejlepší, co panel dokáže zobrazit - a to používám již ve srovnání s ostatními monitory celkem jemné rozlišení širokoúhlého dvacetipalcového panelu.

Velikost úhlopříčky je zbytečné donekonečna zvyšovat - když už to má člověk před hlavou, je něco mezi dvaceti a pětadvaceti palci tak akorát na to, aby vše zvládal sledovat. Ideální by byl tedy jen trochu větší monitor s mnohem vyšším rozlišením. Nové širokoúhlé monitory už mají blíže k malým bodům, ale jak se zdá, stále velká poptávka po devatenáctipalcových monitorech donutila výrobce, kteří se k monitorům s vyšším dpi již uchylovali, k uvedení větších panelů se stejným rozlišením. K 20" LCD s rozlišením 1680×1050 bodů tak přibývají 21" a 22" monitory, které se krom větší úhlopříčky ničím neliší. Obdobné je to i u 24" monitorů s rozlišením 1920×1200 bodů – objevilo se už pár 27" modelů s většími body rozlišením čtyřiadvacítky – i když u nich už jde spíš o sledování HDTV videa s o něco větší úhlopříčkou. Bohužel se tak pomalu vracíme zase zpět.

Co tedy doporučit? Při pořizování monitoru zvažte, zda je opravdu nutné dosáhnout většího písma jen výběrem monitoru s většími body a větší úhlopříčkou. Nebojte se experimentovat s vlastním nastavením rozlišení – po pár restartech se určitě trefíte do něčeho, co vám bude připadat mnohem použitelnější, nežli standardní nastavení. Malé systémové fonty někdy unavují oči, jindy zase člověk potřebuje o něco více místa. Ideálního stavu dosáhneme až v okamžiku, kdy nebude uživatelské rozhraní programů a rozmístění ovládacích prvků postavené na pixelech, ale spíše na relativních souřadnicích a půjde dle libosti zvětšovat a zmenšovat podobně jako dnes webové stránky. Jenže k tomu ještě vede dlouhá cesta.

  • Úvod
  • Větší komfort s ClearType a vyšším dpi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,