Android

Nebaví vás Windows? Tak zkuste na počítači Android 8.1 Oreo!

O tom, že Android nemusí být jen operační systém pro mobilní zařízení, svědčí hned několik projektů umožňujících jeho instalaci na běžné počítače a notebooky. Jedním z těch úspěšnějších je Android-x86, který počátkem týdne vypustil nové sestavení, vycházející z poslední verze 8.1 Oreo.

V rámci úplnosti je vhodné hned na začátek podotknout, že se nejedná o finální stabilní sestavení, ale takzvaný „release candidate“, to jest „kandidáta na vydání“. Z otevřeného projektu Android-x86, který je neoficiálním portem systému od Googlu, vycházejí i některé komerční deriváty, jako třeba AndEX.

Nenechte se zmást označením x86 v názvu – systém je totiž k dispozici jak ve 32bitové, tak i 64bitové verzi. Součástí je grafická knihovna Mesa 18.1.2, umožňující hardwarovou akceleraci OpenGL ES 3.x na procesorech Intel, grafikách AMD Radeon, a Nvidia, jakož i virtuálních strojích VMWare a QEMU. Podpora grafiky Vulkan je zatím pouze na softwarové bázi, což může způsobovat zpomalení a další problémy.

Zkuste na počítači Android 8.1 Oreo!
Zkuste na počítači Android 8.1 Oreo!

Dalším pozitivem Androidu-x86 8.1 je možnost nainstalovat ho a používat i na nepodporovaných grafikách. Jde to díky implementaci softwarového vykreslování pomocí OpenGL ES 2.0. Navíc slibuje podporu hardwarově zrychlených kodeků pro rodinu grafických karet Intel HD a Intel G45.

Aktuální verze zavádí podporu Secure Boot na počítačích s UEFI a podporou instalace operačního systému na pevné disky založené na UEFI/GPT. K dispozici bude grafický i textový instalační program a nechybí možnost automatického připojení externích USB flash disků a paměťových karet.

V neposlední řadě můžeme zmínit plnou podporu zařízení s vícedotykovou obrazovkou, zvukových karet, Wi-Fi, Bluetooth, senzorů, webových kamer a síťových adaptérů (v případě ethernetu však jen s DHCP). Vyřešeno je i zobrazování a práce s aplikacemi, určenými nativně pro provoz v režimu na výšku, na běžných počítačových monitorech.

Protože počítač má jiný způsob ovládání než třeba tablet či telefon, je součástí instalace také vlastní launcher Taskbar, obsahující nabídku Start s aplikacemi a seznam posledních spuštěných programů v horní části obrazovky.

Instalační balíček lze stáhnout ve formě obrazu ISO v 32bitové i 64bitové variantě z oficiálních stránek projektu Android-x86.

Hlavní novinky Androidu P:

Diskuze (34) Další článek: Z tisíců aplikací na iOS a Android unikají citlivá data, tvrdí bezpečnostní firma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,