Návštěvnost českého internetu bude měřit ComScore (oživeno)

Stěžejním měřítkem návštěvnosti českého internetu je statistika NetMonitor vedená Sdružením pro internetovou reklamu (SPIR). Samotné měření pro NetMonitor zajišťuje polská společnost Gemius. Ještě letos však podle informací webu Mediář.cz změní SPIR poskytovatele měření, kterým se stane americká společnost ComScore. Rozhodlo o tom dnešní hlasování představitelů SPIR.

ComScore je největším světovým poskytovatelem měření internetu, působí ve více než 170 zemích. Nabízí pokročilé technologie měření a metodiky zpracování dat. Se statistikami ComScore se můžete občas setkat i na Živě.cz, kde se na ně občas obracíme při sledování globální návštěvnosti největších webů.

Mediář dále upřesňuje, že ComScore začne měřit český internet na podzim a spolupráce se SPIR je dohodnuta prozatím na tři roky, tedy do roku 2014.

Oživeno:

Hlasování SPIR rozhodovalo o výběru pouze mezi dvěma uchazeči o poskytování sčítání návštěvnosti českého internetu. Jedním z nich byl stávající poskytovatel Gemius, druhý ComScore. Výsledek hlasování se nedal dopředu příliš odhadnout, proto oba uchazeči ještě těsně před hlasováním upravili ceny svých nabídek. Nakonec ale bylo vítězství ComScore docela jednoznačné, z patnáctičlenné rady bylo 12 hlasů pro ComScore, jen dva pro Gemius a jeden hlasující chyběl.

Gemius sčítal český internet pět let, ale získané zkušenosti se obrátily proti němu. Dopouštěl se častých chyb, například v prosinci loňského roku vydal špatná data a následná oprava opět obsahovala chyby. Správná byla až třetí verze. Také docela pasivně přistupuje k měření přístupů z mobilů a tabletů, což by mohlo do budoucna znamenat značné zkreslení dat.

ComScore mělo v nedávné minulosti zájem o koupi Gemiusu. Z obchodu nakonec sešlo, ovšem v průběhu vyjednávání dostali zástupci ComScore k nahlédnutí smlouvy, které Gemius uzavřel. Pro ComScore to nyní byla velká výhoda, protože věděl, jakou cenu pro výběrové řízení SPIR nasadit. Je také velmi pravděpodobné, že ComScore po vítězství v České republice získá také Slovensko.

Doplňující informace jsme získali od důvěryhodného zdroje, který si přál zůsta v anonymitě.

Diskuze (10) Další článek: Computer 9/11: Hvězdou sociálních sítí

Témata článku: , , , , , , , , ,