Návrat k legendám: Zrození subnotebooků – Atari Portfolio

Na svou dobu to byl neuvěřitelný stroj - malý, mobilní, kompatibilní s PC a levný. Používal ho i John Connor než zachránil svět před Terminátory. Koupit si ho můžete i teď.
Kapitoly článku

Portfolio získalo zasloužený obdiv a zájem a to nejen mezi počítačovou veřejností, ale i v populární kultuře. Známý je kultovní hit Terminátor 2, kde mladý John Connor použije tento tehdy futuristicky vyhlížející počítač k hackování platebního terminálu a později k získání kódového klíče k sejfu laboratoře. Řekněme si upřímně, že použití Portfolia k tomuto účelu vcelku ladilo s fantazií tvůrců filmu i v ostatních oblastech. Pokud by v reálném čase hodlal mladý zachránce lidstva použít právě Portfolio, bylo by třeba v promítání filmu udělat několikadenní přestávku.

johnconnor - http-hyperbate.fr.jpg
Záběry z filmu Terminátor 2 (zdroj: hyperbate.fr)

Dodnes je Portfolio zajímavým počítačem a to především pro svůj minimalistický hardware, pro který je jistou výzvou psát software, jelikož na rozdíl od dnes oblíbeného přístupu programátorů dle slavného předvolebního hesla „Zdroje jsou“, u Portfolia toto neplatí. Napsat užitečný program, který bude využívat jen pár kB paměti a jehož velikost také nepřekročí velmi skrovné možnosti Portfolia, to opravdu chce jisté úsilí. Na druhé straně, můžete k tomuto účelu použít klasické PC s velmi kvalitními nástroji firmy Borland, takže pro návrat do dob devadesátých, k slavnému Turbo C či Borland C neexistuje lepší motivace.

P1240947.JPG
Originální návod

Portfolio tedy slavilo úspěch a vcelku dobře se několik let prodávalo, ačkoliv velmi rychle přestalo být jediným subnotebookem na trhu a stalo se spíše miniaturní hračičkou s dost omezeným hardwarem. Je opravdovým paradoxem, že za tento fakt se zasloužil jeho hlavní otec Ian Cullimore. Ve stejném roce, kdy bylo Portfolio přestaveno, totiž založil firmu Poqet Computer Corp., která dala světu první opravdu použitelný sub notebook – Poqet PC.

poqet-pc-hand.jpg
Poqet PC (zdroj: http://oldcomputers.net)

Ten byl sice větší než Portfolio, ale měl mnohem větší displej se schopností nejen zobrazit textový mód 80x25 znaků, ale i emulovat CGA rozlišení 640×200. Navíc měl 512 kB paměti a možnost používat PCMCIA karty (pouze typu I), takže se opravdu jednalo o zcela funkční nástroj. Bohužel, jeho cena $2000 odradila mnoho kupujících, díky čemuž jde o stroj oproti Portfolio značně vzácný, který jsem viděl pouze na obrázku, jelikož setkat se s ním v reálu je málo pravděpodobné. Ian Cullimore tedy stvořil hned dva stroje, které stály na začátku revoluce v miniaturizaci PC kompatibilních počítačů. Filozofie obou byla málem protikladem, ovšem díky nim se nakonec zrodily malé lehce přenosné počítače, které jste si mohli vzít kamkoliv a používat je k práci i zábavě. Bylo by hloupé na zásluhy doktora Cullimorea zapomínat.

Příště si popovídáme vše, co lze o Portoliu dodat – jak si jej pořídit, jak na nás působí, jak se ovládá a jak do něj nahrát nějaký ten software.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,