Návrat k legendám: Software na Acornu Archimedes

Ačkoliv patřil Acorn Archimedes k nejvýkonnějším platformám své doby, po stránce softwaru si uživatelé nemohli vybírat tolik, jako jinde. Softwaru bylo málo, ale naštěstí byl docela kvalitní.
Kapitoly článku

První aplikace, které pro Archimeda vznikaly, měly velmi základní ovládání pomocí kontextového menu. Abych tedy byl přesný, ty opravdu úplně první aplikace ani nevyužívaly GUI a grafiku si řešily po svém či využívaly GUI pouze částečně, ovšem tyto nejstarší programy byly posléze nahrazeny modernějšími. V podstatě je nelze získat, představu si lze učinit jen ze zmínek v dobových časopisech. Zde je vychvalován například Image Writer a zmiňován fakt, že v této dřevní době hodně uživatelů na Archimedovi používalo textové editory z BBC Micro jako View či Wordwise.

V této době byly programy pro Archimedes tak nedostatkové, že časopisy věnované této platformě uveřejňovaly rozsáhlé výpisy programů v Basicu, které vám měly pomáhat s ovládáním – například Risc User Memory Editor či CMOS Ram Manager. Kód některých (Archimedes Disc Menu) byl dokonce uveřejňován na pokračování. Programy i hry pro tuto platformu se dodnes špatně shání. Zatímco pro jiné populárnější počítače je možné na internetu stáhnout stovky aplikací a tisíce her, na Archimeda je dost obtížné získat cokoliv.

IMG_2093.JPG
EasyWord

Poté, co se objevil RiscOS, situace se změnila a programů přibývalo. Mezi prvními byly jednoduché textové editory, které silně připomínaly ty, známé z osmibitů či z tehdejšího MS DOSu. Neuměly žádné speciální fonty, nastavování velikosti textu atd., prostě jste si museli vystačit s písmem tučným, kurzívou, podtržením, horním a dolním indexem, čímž variabilita skončila. Zástupcem takové aplikace pro Archimedes je například EasyWord, který tu jednoduchost má i v názvu.

IMG_2094.JPG
Ovation

Jakmile se objevilo použitelné grafické rozhraní, vznikaly první DTP programy. Archimedes měl v tomto zpoždění za Macintoshem či Atari ST, takže ty jeho se objevily až v devadesátých létech. Ovation bychom dnes nazvali textovým editorem, ovšem tehdy se jednalo o jednoduché DTP. Impression Publisher či Impression Style už jsou velice kvalitní programy, které umí vše, co dnes bereme jako samozřejmé – používání různých fontů, stylů, kombinování textu s obrázky atd.

IMG_2095.JPG
Impression Publisher

Ovládaly se v podstatě moderním způsobem pomocí toolbaru, který celkem dost připomíná dnešní Ribbon, ovšem s omezenou funkcionalitou. Funkčně poněkud omezenějším byl textový editor Wordz, ovšem i ten nabídl moderní zpracování textu a byl by zcela použitelný i dnes. Aplikace TechWrite pak umožňovala psát vzorce a mohla docela dobře sloužit pro vědecké či vysokoškolské účely.

IMG_2098.JPG
Wordz

Existovaly pochopitelně i různé podpůdné utilitky – kontrola anglického pravopisu Spell, kalkulačka s vědeckými funkcemi SciCalc a pochopitelně různé programy pro komprimaci či pro používání modernějších souborových systémů na pevném disku a to dokonce i šifrovaných.

IMG_0026.JPG
SciCalc

Z databázových programů stojí za zmínku Squirrel, což je SQL databázový engine. Ačkoliv nabízí hezké grafické vytváření databázových tabulek a pohledů, nedá se ani v nejmenším srovnávat s tehdejšími databázovými programy na jiných platformách.

IMG_0032.JPG
Vytváření frotendu ve Squirrel

V oblasti tabulkových procesorů už nabídka byla zjevně horší. Zkoušel jsem jedinou aplikaci, kterou znám - Eureka, ale byl to problém, jelikož můj Archimedes má příliš málo paměti. Opět je to má chyba, protože tento program pro A3020 není určen, což vám sám ale neřekne, pouze svou nespokojeností naznačí. Bylo třeba změnit rozlišení obrazovky na více šetřivé.

IMG_0027.JPG
Eureka

To samé se týká i kreslícího programu ArtWorks, který má také jako minimum stanovené 2MB. Bohužel, jak již bylo řečeno, software pro Archimedes se velmi špatně shání a v některých základních typech aplikací jste rádi, když získáte vůbec nějaký ten program na vyzkoušení.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,