Návrat k legendám: Software a programování pro Macintosh

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 2

Názory k článku

19. 11. 2014 16:05

PageMaker byl sice známý, ale pro praktické použití poněkud neohrabaný. V praxi ho u nás zcela zastínil skutečně profesionální program pro elektronickou sazbu QuarkXPress. Dnešní InDesign je v podstatě stejný, hlavní rozdíl je ve jménu výrobce (Quark vs. Adobe).
Co všechny DTP programy na Apple stavělo o několik úrovní nad obdobné programy pro PC, byla dokonalá implementace prepress funkcí. Nejednalo se tedy o žádné hračky, ale profesionální nástroje, které umožňovaly plně profesionální práci. Od úpravy fotografií, tvorby vlastních grafických návrhů, až po sazbu knih, novin a časopisů. Stránka pro noviny v dvojnásobném formátu proti dnešním (deník Prostor) se dala zalomit za 20-30 minut a to včetně hlídání "detailů", jako je jednotné účaří atp. To vše se spolehlivým postscriptem a možností si ve studiu připravit soubory, které pak osvitová jednotka naprosto hladce převedla na filmy pro profesionální tisk.
Naprosto geniální doplněk pro malé monitory byl "roletkář", který umožňoval poklepáním na lištu záhlaví okno minimalizovat do lišty a tyto lišty si pomocí snap-funkce uspořádat podle potřeby.
Za zmínku stojí to, že Systém byl už navržen tak, aby bylo možné hladce implementovat národní jazyky, včetně třeba abecedního třídění (české ch, a dvouprůchodové třídění baba, bába, babička atd. vše bylo připraveno a šlo jenom o to,to v Systému při lokalizaci jednoduše nastavit).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 11. 2014 09:40

Pěkný článek.Máte duplicitní odstavec o Illustratoru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor