Návrat k legendám: Software a programování na BBC Micro

Co mohl počítač BBC Micro nabídnout z hlediska softwaru? Především zajímavé výukové programy, ale také spousta her a jiných programů. Na ty vlastní byl BBC Basic.
Kapitoly článku

Základním programovacím jazykem byl BBC Basic, to je jasné. Nemá smysl opět opakovat, že se jednalo o velice kvalitní jazyk, který jste dodatečnými ROM moduly mohli ještě významně vylepšit, přidat lepší editaci atd. V BBC Basicu bylo možné programovat strukturovaně, ovládat grafiku i zvuk počítače a dokonce programovat i v assembleru. Basic byl také velice rychlý, takže i když existovaly kompilery – mně je známý Accelerator – nebyl tento typ softwaru zas tak obvyklý, jako třeba na Spectru či Atari. I s Basicem se dalo v rozumných mezích vystačit.

Kromě Basicu jste na BBC Micro mohli programovat i v dalších jazycích. Existovalo několik variant Pascalu, Forth, Lisp, Logo, Fortran a dokonce i několik kompilátorů jazyka C. Většina těchto jazyků byla distribuována ve formě ROM modulů a za většinou stála firma Acornsoft. Některé náročnější (například Pascal a C) sestávaly i z diskety s knihovnami, případně z více ROM modulů. Bohužel, je třeba říci, že dnes se tyto jazyky špatně zkouší, neboť jsou obvykle uživatelsky značně nepřívětivé, ovládají se s pomocí příkazů a klávesových kombinací a bez manuálu, jenž se těžko shání, si neškrtnete.

Stejně jako u jiných platforem jsem vyzkoušel své primitivní testovací programy s následujícími výsledky:

Program ZX Spectrum Atari BBC Micro Apple IIgs
Test 101 134 (34) 20 20
Test zkompilován 92 33  17 16
Test bez výpisu 96 128 (28)  19 19
Test bez výpisu zkomp. 87 27  16  
Math 677 860 (199) 102 135
Math zkompilován 622 186  94 110
Graph 35 67 (60)  13 8
Graph zkompilován 22 57  11 4

Výsledky celkem jednoznačně ukazují, že BBC Micro evidentně překonává všechny své přímé osmibitové soupeře a v rychlosti matematických operací dokonce i značně výkonnější Apple IIgs. Testy rychlosti prováděl v roce 1984 časopis Practical Microcomputing a zde BBC Micro poráželo i IBM PC. Ukazuje se, že tvrzení o rychlosti BBC Micra není vůbec přehnané a Sophie Wilson při tvorbě jeho Basicu odvedla skvělou práci.

BBC Micro bylo skvělým počítačem, primárně určeným pro výuku informatiky, případně pro použití náročnějšími amatéry ve výzkumu či laboratořích, neboť jeho dostupná rozhraní nabízela spousta možností dalšího rozšiřování. Je to počítač, který v mnoha ohledem předstihoval většinu svých osmibitových současníků. Je nesporně škoda, že se mimo domovskou Anglii nikde moc neprosadil a širší veřejnosti v jiných zemích zůstal neznámý. Ale historie je zkrátka taková. Na rozdíl od sportu v reálném životě rozhodně neplatí, že by ten nejlepší měl vítězství zajištěné.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi pomohli tento seriál realizovat, především Logoutovi, Dexovi a Swarmovi za recenze těchto i dalších textů a samozřejmě i mnohým dalším. Přeji všem pohodové Vánoce a vše nejlepší do Nového roku, no a jak bude hotový další povídání, opět se s ním zde setkáte. Další platforma na řadě je Acorn Archimedes.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,