Návrat k legendám: software a programování na Apple IIc

Apple II se stal kvůli ceně strojem pro náročnější uživatele. Na hry či zábavu si tento počítač pořídil jen málokdo. Poměr počtu dostupných her a užitečných programů je proto neobvyklý.
Kapitoly článku

S nástupem Macintoshe se ale i pro Apple II začaly objevovat grafické nástavby operačního systému, ba dokonce operační systémy celé, případně programy, které si s myší od přírody rozuměly. K těm patřil například textový editor MouseWrite, který nabídl to, co dnes tak nějak zcela samozřejmě očekáváme – menu, ukazatel myši, kterým se program ovládá, umožňuje snadno zvolit část textu, na níž lze pak některé volby aplikovat, program zná schránku pro snadné kopírování atd.

Ke stejnému druhu programů patří Instant Pascal, výtečné programovací prostředí, které se ovládá zcela moderním způsobem s pomocí menu, oken atd., nabízí komfortní dialogová okna pro nahrávání či ukládání souborů a mnoho více. Jediná nevýhoda spočívá v tom, že jde o program pro školy, takže nevytváří spustitelný kód.

Snímek obrazovky 2014-01-22 v 22.29.15.png
AppleDesk - jednoduchý grafický spouštěč aplikací

Grafické nástavby mohly být jednak velice primitivní pouhé spouštěče aplikací – takovým je například AppleDesk, ale existovaly i jiné na stejném principu. V dialogovém okně se vám ukáže obsah disku a zvolíte si program, který chcete spustit. Vše má svůj háček – prostředí je nástavbou ProDOSu, takže si nerozumí s DOSovskými disky.

Snímek obrazovky 2014-01-22 v 22.18.02.png
GEOS pro Apple II

No a jako vrchol pak přichází GEOS, komplexní grafický operační systém, který na svou dobu nabízí skutečně velmi kvalitní možnosti ovládání a práce s aplikacemi, zvláště v kontextu faktu, že jde spustit na osmibitovém značně pomalém počítači. GEOS vznikl na C64 a byl portován i na Apple II. Už v základu jste měli k dispozici kvalitní textový procesor. Zatímco na C64 se z něj stal v podstatě „must have“ pro ty, kteří s počítačem chtěli pracovat, na Apple II se příliš neujal, protože uživatelé si již zvykli na ProDOS či DOS 3.3, měli v nich spoustu aplikací, které s GEOSem nebyly kompatibilní.

Snímek obrazovky 2014-01-29 v 19.36.53.png
Nejstarší verze GSOS pro Apple IIgs

Pro Apple IIgs později nabídl Apple velmi moderní grafický operační systém (jak si připovídání o tomto počítači řekneme), ten ale již nebyl určen pro Apple IIc či IIe. Tyto počítače si musely vystačit s příkazovou řádkou či spouštěčem aplikací v ProDOSu.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,