Návrat k legendám: Objevte kouzlo retro počítačů

Seriál o legendárních počítačích, o jejich historii, používání, originálních i moderních perifériích. Seriál pro všechny, kteří by snad pocítili touhu pořídit si je vyzkoušet.
Kapitoly článku

Atari 800XE. Amiga 500. Atari 520 STE. Sinclair ZX Spectrum+3. Sinclair QL. Commodore C128. Archaické počítače, mnohými už zapomenuté. Sednete si k jejich klávesnici, nahrajete z disket či kazet staré programy a hry a najednou máte pocit, jako byste se vrátili zpět. Už není jednadvacáté století, už neletí tablety či chytré telefony. Cítíte se jak na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Komunismus je čerstvým nebožtíkem a bůhví, zda mu to vydrží.

Nikdo v Československu ani jinde ještě netuší, co to jednou bude ten Internet či třeba dotykový displej. Nikdo v té naší postkomunistické zemi nemá doma ani myčku na nádobí, ani mikrovlnnou troubu, o mobilních telefonech sice už ti znalejší slyšeli, ale jak tato technologie jednou změní náš život, to nikdo neví. Sedíte u těch starých vykopávek, v ruce myš či joystick, a necháváte na sebe tu dávnou dobu působit. A pak že prý neexistují stroje času! Kdepak, stále jsou kolem nás a každý, pokud bude chtít, si je může pořídit. O tomto návratu k dávným legendám si nyní budeme vyprávět.

Odebírejte seriál Návrat k legendám prostřednictvím RSS


Když jsem byl malý, tak jsem každé léto trávil u babičky. Jako asi každý zvídavý kluk jsem babiččin dům prosmýčil od půdy až po sklep a nalezl spoustu „pokladů“. Nicméně, to nejzajímavější měla babička přímo v obýváku – rádio z první republiky a starý gramofon z časů „před LP“. Gramofon, pravda, ten už Hitlera nepamatoval, protože se nenatahoval klikou, nýbrž disponoval elektromotorem. Desky ovšem hrály neskutečně krátkou dobu, byly masivní a zvuk dost nekvalitní. Pojem „stereo“ opravdu neznaly.

Co jsem se s těmi přístroji nahrál, co jsem se jich nazkoumal! Stačilo nahlédnout pod ochranný kryt a člověk jen valil oči, co si dříve před desetiletími představovali pod pojmem „elektrotechnika“. Oba přístroje tam dodnes jsou. Zda fungují, to nevím. Přes dvacet let je nikdo nespustil. Ale co by se s nimi mohlo stát? I můj syn bude mít tedy možnost podívat se na techniku dávno minulou. Samozřejmě, může si o tom nechat vyprávět, prohlédnout si staré fotky. Osobní zkoumání je ale k nezaplacení.

 Atari 800XE s disketovou jednotkou XF551 v porovnání s PC AT klávesnicí. Vpravo nahoře růžek Macu mini 2012 - dva světy, které dělí více než 20 let
Atari 800XE s disketovou jednotkou XF551 v porovnání s PC AT klávesnicí. Vlevo nahoře růžek Macu mini 2012 – dva světy, které dělí více než 20 let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,