Návrat k legendám: MSX – jak si je pořídit a jak se nám líbí

MSX je nesporně zajímavou platformou, u nás málo známou. Pořídit si jej není zas takový problém a stojí to obvykle za to – i po třiceti letech tyto počítače budí pozornost.
Kapitoly článku

Pořídit si počítač MSX je třeba v zahraničí, tedy primárně na eBay. Naše Aukro v tomto ohledu obvykle nepomůže. I na zmiňovaném eBay není MSX zrovna běžným strojem, ale obvykle se tam nějaké vyskytuje. Musíte ale přece jenom rezignovat na volbu přesně konkrétního typu. Pravda, některé jsou celkem běžné, třeba konkrétně mé Sony HB-75P Hit Bit, jiné budete shánět bez naděje na úspěch.

P1230835.JPG
Sony HP-75P Hit Bit

MSX počítače jsou velice často prodávány zcela holé, bez návodu a softwaru. Někdy má člověk ale štěstí, že původní majitel bral tento počítač trošku vážněji, takže k němu nějakou tu literaturu a původní návod zachránil. V takovém případě můžete mít štěstí i na nějaký ten originální software. Zde je občas chybičkou, že se velice často jedná o magentofonové kazety. Zásuvné moduly s hrami jsou výrazně vzácnější, a pokud se na eBay objevují, tak se obvykle prodávají zvlášť a přijdou na desítky eur. Zároveň můžete zapomenout na to, že byste stroj MSX zakoupili v původním balení, protože co eBay sleduji, něco takového jsem neviděl. Ovšem zázraky se někdy dějí.

IMG_2453.jpg
Toto je obvyklé "originální balení" dnes pořízeného MSX

Pro některé stroje první generace (konkrétně právě výše zmíněný Hit Bit) je velmi vhodné pořídit disketovou jednotku, které tyto počítače nemají zabudovanou. Bohužel, pokud o něco takového stojíte, existuje v podstatě jediná možnost – koupit toto příslušenství dohromady s počítačem. Sehnat nějaké originální periférie zvlášť je opravdu dílem značného štěstí. Platforma je tady v Evropě mnohem vzácnější. Možná by bylo lepší zkusit to na nějakém japonském aukčním serveru.

 IMG_2456.jpg
Jedna z originálních her pro MSX

MSX se v Evropě prodává nejvíce v Holandsku či Španělsku, občas v Německu, zkoušet britskou eBay je většinou ztráta času. To samé platí o Americe, tedy té severní. Možná by stálo za to zkusit Ameriku jižní, ale přiznám se, že mne ovládání systému ve španělštině neláká. 

Tím je víceméně řečeno vše, co o originálních strojích řečeno být může. MSX je platforma vzácnější, na periférie raději zapomeňte a softwaru je za rozumné peníze zatraceně málo.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,