Návrat k legendám: Moderní periférie k Atari

Dnes je k osmibitovému Atari možné zakoupit dokonalejší periférie, než v časech jeho slávy. Především nahrávání dat je dnes možné s pomocí technologií, o kterých se dříve ani nesnilo.
Kapitoly článku

Další variantou je SIDE2. Tento speciální zásuvný modul funguje podobně, jako níže uvedený Ultimate Upgrade, ale nepotřebujete k tomu žádné pájení. S jeho pomocí získáte v podstatě „harddisk“ ve formě CF paměťové karty, na kterou může nahrát libovolné množství softwaru. Kromě toho máte k dispozici asi nejlepší DOS jménem SpartaDOS X, hodiny a nějaké ty další drobnosti jako 256kB flash paměti, kam čistě teoreticky můžete zapsat nějaký velmi používaný program. To je ovšem dost riziková operace, kdy lehce přepíšete i to, co by tam mělo zůstat, takže toto nedoporučuji.

P1190498.JPG
SIDE2

V podstatě jediné, co tento modul nenabízí, je rozšíření základní paměti, což je škoda. Další drobnou, leč nemilou skutečností, je fakt, že co se nahrávání programů týče (her, jak jinak, co si budeme povídat), zvládne pracovat pouze se spustitelnými soubory, nikoliv s obrazy disket ATR jako SIO2SD. Obrazy disket umí zpracovat pouze, pokud je v počítači nainstalován i Ultimate Atari. Stejně je třeba dodat, že práce ve SpartaDOSu je bez rozšíření paměti velmi omezující a některé příkazy v současné době pro nedostatek paměti (na klasickém 800XL či XE) nepracují – konkrétně třeba FDISK pro vytvoření tabulky oddílů na CF kartě, což je docela problém.

Musím se přiznat, že tato cartridge mne poněkud zklamala, protože si sice můžete na obrazovce pomocí loaderu velmi elegantně vybrat, jaký soubor z karty spustit, ale vzhledem k nemožnosti práce s ATR soubory je toto dost omezené. SpartaDOS X je sice skvělý systém, ale pokud chcete primárně nějaké zařízení na nahrávání souborů do Atari, tak existují lepší řešení.

P1190499.JPG
Vnitřek SIDE2 - je neuvěřitelné, že těch pár "švábíků" zvládne mnohem více, než třicet let stará technologie

Pokud se podíváme na nabídku firmy Atarimax, tak zde jsou k mání dvě opravdu zajímavá zařízení. První je Maxflash USB Cartridge Programmer a k tomu příslušné 1MB či 8MB zásuvné moduly. Software je naprosto dokonalý, protože si pěkně v klidu na moderních Windows sestavíte celou kolekci programů (je možné užít jak spustitelné exe soubory, tak ATR obrazy disket), můžete si pohrát i s grafikou úvodního menu atd. Tuto kolekci posléze nahrajete na zásuvný modul, který v případě 8MB varianty nabízí místo až pro nějakých 128 her, no a pak lze velmi lehce a rychle vše do Atari nahrát. Soudím, že pro případné předvádění dětem neexistuje snazší a „dítěodolnější“ možnost, jak je potěšit.

maxflash_family_large.jpg
Maxflash USB Cartridge Programer a příslušné moduly (zdroj: atarimax.com)

Druhou variantou je MyIDE-II CompactFlash Interface Cartridge, což je asi ta nejšikovnější možnost, jak do Atari nahrát nějaký software. Obsahuje nejen 512kB flash paměti, kam můžete nahrát programy pro okamžité použití, ale i 512kB klasické SRAM paměti, kterou rozšíříte paměť svého Atari – zde je tato paměť k dispozici jako ramdisk. To nejdůležitější je ale čtečka CF karet a především skvělý Loader, tedy úvodní menu, kde můžete na televizní obrazovce (tedy ne na dvouřádkovém displeji) procházet obsah karty a nahrát potřebné.

hqdefault.jpg
MyIDE-II loader (zdroj: atarimax-com)

Modul umí pracovat s jakýmkoliv formátem, tedy i ATR, ačkoliv tedy na rozdíl od zmíněného SIO2SD neumí plnou emulaci disketové jednotky, takže daný program na ATR diskovém obrazu rovnou spustí a nelze jej tedy nějak zkopírovat na klasickou disketu v disketové jednotce. Toto bohužel vede k jisté komplikaci při práci s ATR soubory, pokud potřebujete pracovat s programy (či hrát hry) s větším počtem disket. Někdy je totiž celkem problém disketu ve virtuální mechanice vyměnit.

P1190812.JPG
MyIDE-II zasunuté do Atari 800XE - velmi efektivní řešení pro nahrávání dat

Pokud ale s Atari hodláte pracovat, je tento zásuvný modul přímo ideální variantou, jelikož práce s „disketami“ je úžasně svižná – nejste omezeni standardní pomalou rychlostí SIO, ale zásuvný modul reaguje mnohem rychleji. Na druhé straně, pokud opravdu stojíte o naprostou kompatibilitu a jistotu, že načtete jakýkoliv obraz diskety a budete s ním moci manipulovat či jej dokonce přesouvat na fyzické médium, nezbývá vám než výše zmíněné SIO2SD. Nebo - SDrive.

P1210297.JPG
SDrive - nejjednodušší řešení pro nahrávání dat do Atari

Je příjemné se zmínit, že snad nejlepší zařízení pro emulaci disketové mechaniky vzniklo v českých luzích a možná i nějakém tom háji. Robert Petružela a Radek Štěrba vymysleli nesmírně chytrou a přitom levnou krabičku, která zastane to, co výše uvedený SIO2SD, ovšem za méně peněz.

Zařízení sice nemá dvouřádkový displej, na druhé straně si ale po spuštění Atari samo nahraje ovládací program z diskového obrazu na kartě SD a pomocí něj je možné snadno na obrazovce Atari nastavit, jakou disketu chcete vložit do té které emulované disketové mechaniky. Máte k dispozici celou obrazovku a ne dvouřádkový displej, což je příjemnější (pro SIO2SD ale taktéž takový ovládací program existuje, displej je v tomto případě takový bonus navíc). Zařízení je možné zapojit i s klasickou mechanikou a použít k nahrání diskového obrazu na disketu. Toto propojení fungovalo alespoň při mých testech mnohem spolehlivěji, než u SIO2SD.

Má to vlastně jen jednu malou decentní chybičku - nejsme bohužel takovým podnikavým národem, jako naši severní sousedé, takže tu nikdo nefunguje jako pan Lotharek a onu chytrou krabičku si tedy musíte postavit. Detailní návod najdete zde. Naštěstí, blýská se na lepší časy a výrobu připravuje Ctirad Feřtr, který pracuje i na některých dalších vylepšeních (např. tavvva mouse pro Atari ST).

P1210299.JPG
Kopírování diskového obrazu na disketu s SDrive

Poslední zařízení, o němž jsem se doslechl, je IDE 2+, profesionály nejvíce doporučované. Jedná se o PBI kartu, kterou připojíte k zadnímu expansnímu portu a pomocí níž lze pracovat s klasickým 2,5” harddiskem. Jedná se ale o zařízení určené primárně pro práci, takže pro nás, amatéry, toužící Atari pouze vyzkoušet a sem tam nahrát nějakou tu hru či program vhodné není.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,