Návrat k legendám: Kupujeme Sinclair QL

Sinclair QL je unikátní historický počítač, nicméně sehnat ho ani dnes nepředstavuje velký problém. Stačí se rozhlédnout po aukcích ve Velké Británii.
Kapitoly článku

Na rozdíl od ostatních doposud uvedených platforem je nákup Sinclairu QL specifický tím, že si nemůžete vybírat mezi různými typy (existuje pouze jediný), kromě toho v podstatě jediné místo, kde lze pořídit, je Velká Británie. Navzdory faktu, že se jedná o minoritní platformu, nepředstavuje jeho nákup zas takový problém, jak by se z počtu prodaných kusů mohlo zdát.

Ten důvod – proč lze QL pořídit většinou v dobrém stavu a nabídka je solidní – spočívá patrně ve faktu, že na rozdíl od osmibitových strojů už šlo o počítač poněkud dražší, takže se k němu jeho majitelé podle toho chovali. Nehledě na fakt, že se stal předmětem zájmu nadšenců firmy Sinclair, jejichž snaha o hýčkání této technologie se na dnešní nabídce taktéž podepisuje.

Článek navazuje na seriál Návrat k legendám

Pokud se v kteroukoliv denní a noční dobu podíváte na anglickou Ebay, uvidíte tam minimálně dva až tři QL. Některé budou nabízeny v originálním obalu, jiné i s některými rozšiřujícími kartami či softwarem. Většina je stále funkční. Cena se v závislosti na přídavných kartách a obalu pohybuje od 60 liber výše.

P1190811.JPG
Sinclar QL v původním obalu

QL se dováželo i do dalších zemí, takže jej velmi zřídkakdy lze pořídit i například v Německu. Je zde ovšem velké riziko, že si zakoupíte stroj s německou klávesnicí a poněmčeným systémem. Podobná potíž hrozí při koupi stroje z Francie i Španělska. Vzhledem k tomuto faktu a vzhledem k naprosto minimálním počtům počítačů v těchto zemích je nejjednodušší zakoupení QL přímo z Albionu. Až na nepraktickou zástrčku, což vyřeší konverze za pár korun, je vše bez problémů a nemusíte se trápit jazykem, který počítačům není vlastní.

ql1_f.jpg
Krabice s QL (zdroj: http://msmemorial.if-legends.org)

Je samozřejmě velkou otázkou, co vše se vám podaří sehnat. Samotné QL si lze pořídit bez problému, ovšem ve chvíli, kdy zatoužíte po něčem navíc, už problémy mít budete. Proto je dobré si velmi dobře rozmyslet samotný nákup počítače, jelikož mnozí vlastníci jej nabízejí už s rozšiřujícími kartami či se softwarem, což vše budete následně shánět s velkými obtížemi.

Některé nabídky obsahují nejen počítač, ale i jeho velmi rozsáhlý manuál s detailním popisem programování v SuperBASICu a ovládání přiloženého kancelářského softwaru. Manuál se dost hodí, jelikož QL se ovládá přeci jen jinak, než jak jsme dnes zvyklí, či jak si ti starší pamatují z časů MS-DOSu. Nicméně, pokud manuál neseženete, nevěště hlavu – z adresy zde lze stáhnout spoustu dokumentace včetně manuálu. Celé tyto stránky jsou pro zkoumání QL zásadní, jelikož takové množství dokumentace, softwaru atd. nikde jinde neseženete.

Sinclair_QL_mp3h0654.jpg
Přibalený původní software (zdroj: Wikipedia)

Je možné se poptat i v naší pobočce SinTech Shopu (kamenná prodejna ve Veselí nad Moravou), kde mají jednak dodnes nabídku membrán ke klávesnicím firmy Sinclair a kde jsou schopni na objednávku QL sehnat a vyzkoušené prodat, nicméně jedná se samozřejmě o běh na delší čas. Cena takového počítače je vyšší, než na aukcích, ale zase máte záruku funkčnosti a pokud se bojíte Ebay, tak je to možná varianta, ovšem je nutné se poptat, protože QL standardně není nabízeno.

Další varianta, kde je občas možné QL pořídit je buď Retrotrader, případně SellMyRetro. Především na SellMyRetro prodává RWAP Software, což jsou nadšenci, kteří se na počítač QL specializují a nabízejí spoustu zajímavého hardwaru i softwaru pro tuto platformu. Je ovšem pravda, že minimálně u nás není jejich pověst bez úhony a někteří neváhají s označením „mafie“, jelikož jejich praktiky nakupování licencí ke starému softwaru a jeho následném prodeji za v podstatě původní ceny, toto je u takto staré platformy...řekněme zvláštní.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,