Návrat k legendám: Jak si pořídit a užít si Atari Portfolio

Ten počítač je roztomilý. Takový je asi první dojem, který z něj dnes máme. Dodnes umí zaujmout, svou titěrností je úžasným svědkem faktu, že miniaturizace tu byla i před čtvrtstoletím.
Kapitoly článku

Už jsme si vysvětlili, jak je na tom Portfolio se spouštěním softwaru psaného přímo pro PC. Vcelku je spolehnutí na běh command line utilitek, ale aplikace s celoobrazovkovým výstupem mají problémy. I kdyby se je podařilo spustit, jejich ovládání s pomocí přesouvání výřezu okna nebude asi moc použitelné. Vcelku se tedy nenaplnil původní záměr vytvořit počítač kompatibilní s PC, protože i když tu ta kompatibilita je, nelze ji moc využít.

P1250193.JPG
Norton Commander 1.0 se sice jakoby spustí, ale nefunguje

Na druhé straně, existují programy psané přímo pro Portfolio. Není jich moc, ale existují. Lze je získat například na následujících stránkách:
http://www.atari-portfolio.co.uk/library/tx-downloads.html
http://www.umich.edu/~archive/atari/Portfolio/
http://files.pofowiki.de/
http://portfolio.wz.cz/sw.htm či http://mbcorp.wu.cz/atari/hry.htm

Je sice otázkou, kolik softwaru pro Portfolio existovalo v době jeho slávy, nicméně dnes je softwaru vcelku slušné množství a lze si pro základní použití vybírat. Samozřejmě, AutoCAD na Portfolio ještě nikdo neudělal a jen těžko někdy udělá, ale pokud zůstaneme při zemi, software existuje.

P1250190.JPG
Úvodní obrazovka Portfolio Commanderu

Vznikla třeba databáze jako Adr Book, kterou jsem sice nezkoušel, ale prý jsou schopnosti této aplikace slušné. Stejně tak je k dispozici lepší textový editor QEdit, který mne moc nezaujal, jelikož je dost veliký, takže jeho použitelnost je dost omezená. Pro práci se soubory je tu velmi slušný PofoCommander, který stejně jako jeho vzor nabízí dva panely a možnost jednoduché organizace disku.

P1250191.JPG
Portfolio Commander

Vznikly dokonce i hry. Většinou se jedná o dost primitivní hříčky, ovšem nejlepší, Folidash, je velmi zdařilým pokusem přenést na Portfolio klasický Boulder Dash. Je také skvělou ukázkou, že i počítač, který by teoreticky neměl umět rychle překreslovat grafiku, toto dokáže, pokud jej šikovně naprogramujete.

11_folidash.jpg
Folidash na Portfoliu (zdroj: http://mbcorp.wu.cz/atari/hry.htm)

Kompatibilita aplikací z klasického PC je sporná a je vlastně otázkou, zda jde o výhodu, protože výstup kompatibilních datových formátů nabízely i přenosné počítače jiných platforem. Nicméně v jednom ohledu je toto řešení výhodné velice. Jednoduše lze totiž pro tento počítač aplikace vyvíjet a to s pomocí osvědčených vývojových nástrojů na PC. Můžete použít Turbo C, případně Turbo Pascal (zde je nutná upravená knihovna crt), v touze po Basicu lze vyzkoušet už pozapomenutý Turbo Basic, jehož výsledkem je kompilovaný program.

P1250184.JPG
Marný pokus o spuštění Turbo C na Portfoliu

Další možností je použít Visual Pascal, což je interpretovaný Pascal, ovšem spustitelný na Portfoliu. Podobného druhu je PowerBasic, který taktéž umí běžet přímo na tom malinkém počítači a obsahuje i kompilátor. Je možné použít PowerEditor, což je editor PowerBasicu, fungující na stolním počítači, pomocí kterého můžete program pohodlně zapsat na velké klávesnici a posléze převést na Portfolio. A existuje i assembler a86, v němž můžete též tvořit přímo na této platformě.

P1250183.JPG
Programování v C na Portfoliu

S jazykem C je to trošku složitější. Existuje Personal C Compiler (PCC), což je kompilátor C, který běží na Portfoliu a ještě ke všemu produkuje úžasně úsporný kód (obvykle menší, než Turbo C). Zdrojový soubor editujete v zabudovaném editoru, následně spustíte kompilátor a výsledkem je spustitelný soubor. Bohužel, mám s tímto řešením malý problém, neboť ve chvíli, kdy použiji include, tak mi kompilátor připojovaný soubor nenalezne, ačkoliv zcela stejně nastavené prostředí s tím samým zdrojovým souborem funguje na klasickém PC bezchybně.

Každý zkompilovaný spustitelný soubor je následně vhodné „prohnat“ přes PKLITE, což je komprimovací utilitka, která vám soubor sice zapakuje a významně zmenší jeho velikost, zároveň je ale stále plně spustitelný. Pro Portfolio je něco takového nutnost, protože boj s místem je věčná řehole.

Je ovšem třeba říci, že vývoj přímo na Portfoliu je opravdu jen pro nadšence, protože na té miniaturní klávesnici a především velmi omezeném displeji se tvoří fakt blbě. Naprogramovat nějaký delší program, to je úkol pro masochistu, který má spoustu času. Vzhledem k výše uvedeným možnostem používání osvědčených nástrojů od Borlandu je asi jasné, že to moc nemá smysl.

Snímek obrazovky 2014-06-27 v 7.51.24.png
V Turbo C se programuje výrazně lépe...

Portfolio jsme si představili do podrobností, které jsou maximální pro zaměření naší pouti po starých platformách. Není samozřejmě problém nalézt na netu další kvantum velmi detailních informací, takže ti, kdo se s tímto prvním dosovským subnotebookem budou potýkat, mají kde brát moudra a rady. Portfolio je krásnou ukázkou počátku cesty malých počítačů kompatibilních s IBM PC. Ten začátek nebyl vůbec lehký a je značně omezující, ovšem ta cesta pokračovala a dospěla až k vrcholu jménem HP 200lx, který si možná někdy příště představíme...pokud si jej tedy pořídím.

Nyní nám začínají prázdniny, takže se odpočineme od starých počítačů a vrátíme se k nim po dvou měsících - podíváme se spolu na stroj Apple IIgs. Přeji všem hezké léto!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,