Návrat k legendám: Jak si dnes koupit historické Atari ST

Chcete si užít pořádné retro? Kupte si Atari ST. Staré počítače se nabízí na aukčních webech a pokud nechcete nějaké vzácné modely, vyjdou na pár drobných.
Kapitoly článku

Jak je vidět z minulého vyprávění o historii Atari ST, pokud zatoužíte po nějakém z počítačů této platformy, lze si vybírat z mnoha typů. Je třeba přitom zdůraznit, že pokud nechcete něco opravdu velmi speciálního, nabídka je pestrá a vaše kapsa bude ušetřena vysokých nákladů.

Nejdražší a pro normální smrtelníky asi nesmyslná volba je buď Atari Falcon či Atari TT. Zde se připravte na výdaj mnoha stovek eur, v případě TT může cena u vybaveného systému překročit i tisícovku. Bohužel, je to daň za fakt, že se těchto počítačů příliš nevyrobilo. Kromě toho, co si budeme povídat, jsou to počítače svým výkonem stále ještě použitelné a sběratelsky ceněné.

Mega STE stojí na pomyslné mezi – není zas tak moc drahé, ale i těchto počítačů bylo vyrobeno málo, takže zachovalý exemplář je žádaný. Cena vybaveného exempláře se přiblíží až dvěma stovkám eur. O něco málo lacinější budou klasické Mega ST. Zde může být občas problém, že sestavy jsou nekompletní – bez klávesnice či myši, bez monitoru, což může být u počítače bez modulátoru problém.

P1210212.JPG
Atari STE se počátkem devadesátých let prodávalo v setech s programy a hrami

No a pak tu máme plebs. Amatérské počítače 520/1040 ST/STE. Zde vše záleží na výbavě a dalších komponentech, můžete stroj pořídit za pár desítek eur, ale i za stovku, vše je jen na vás. Tyto počítače jsou nejlacinější v Německu, bohužel, nákup zde má jeden háček. S největší pravděpodobností totiž zakoupíte počítač s německou klávesnicí (což by se dalo přežít) a německou verzí systému (to už je horší). Pokud vám tento fakt stejně jako mně vadí, nezbývá vám než poohlédnout se v Albionu, což bohužel s sebou nese vyšší cenu a vyšší poštovné.

Kupovat tyto počítače na našem Aukru není příliš výhodné – je zde minimální nabídka a obvykle jsou i ceny přestřelené. Za srovnatelné peníze si na Ebay pořídíte lepší stroj a ještě si můžete dopřát luxus volby.

P1210213.JPG
Originální obal Atari 520 STE

Pokud by se vám ovšem zachtělo mít TOS v češtině, už před léty byl přeložen a je tedy možné jej od nadšenců získat. V případě snahy o počešťování je ale vhodnější německý stroj, protože český TOS zachová německé rozložení klávesnice (nikoliv anglické).

P1210432.JPG
Získat český systém spočívá ve výměně dvou ROM za českou variantu, kromě toho u některých strojů je třeba změnit propojení místo odporu W102-104 

Jaký si vybrat? Záleží na vašem vkusu. Já osobně bych zavrhl nejstarší 520ST, protože nemá integrovanou disketovou mechaniku, takže to znamená pořídit další „krám“ navíc. Kromě toho dle literatury u těchto nejstarších 520/1040ST počítačů není u strojů bez modulátoru dobře zapojen port na monitor (počítá se s připojením pouze monochromního monitoru), takže na nich nemusí dobře fungovat moderní kabel propojující tento konektor přímo na kompozitní videovýstup.

Atari 520STE

Hardwarová konfigurace mnou pořízeného počítače

CPU: MC68000 / 8 MHz
ROM: 256kB (TOS 2.06)
RAM: 4 MB
Záznamové médium: 3.5” disketa – kapacita 720 kB
Grafika: Grafický čip ST Shifter. Celkem 3 grafické módy, 320×200 v 16 barvách, 640×200 ve 4 barvách, 640×400 monochromaticky. Paleta 4096 barev.
Zvuk: 3×zvukový a jeden šumový kanál jak u původního ST, 2 PCM DMA kanály pro přehrávání samplů
I/O porty: 2×joystick, 2×analogový joystick, 1×cartridge port, 1×sériový port, 1× paralelní port, ACSI port, externí FDD port, Midi In a Out, výstup na monitor a stereozvuk

Z těchto důvodů jsem dal přednost stroji 520STE, protože u této řady máte jak standardní disketovou jednotku, tak standardní modulátor, nehledě na možnost vyzkoušet si STE specifické programy, pokud na nějaké narazíte. Stroje STE (jako právě ten můj) mají kromě toho obvykle rozšířenou paměť na maximální 4MB. Pravda, zprvu jsem to považova

l za zásadní, ale je fakt, že pro hraní a lehké zkoumání platformy je to dost k ničemu. Operační systém je pouze jednoúlohový, takže většina paměti je tomu jednomu právě spuštěnému programu ihned k dispozici – no a jen málokterý ji využije. Zkrátka, z dnešního pohledu se opravdu jedná o bonus navíc, který sice dobře vypadá, ale pro pobavení s daným počítačem není vůbec podstatný.

Standardní příslušenství k počítači je myš (lepší nahradit moderní, jak si ještě povíme), manuál, bez něhož se klidně obejdeme, návod pro ST Basic a v případě počítače STE ještě STE addendum k manuálu. No a klasický napájecí kabel, stejný, jako k moderním počítačům.

 P1210496.JPG
Standardní příslušenství k počítači STE - konverze na VGA nahoře není příslušenstvím originálním, ale je velmi potřebná

Samotný počítač (hovořím o amatérské variantě, kterou vlastním) sice působí křehkým dojmem, ale je to jen zdání. Vzhledem k integrovanému zdroji zjistíte, že zdání mate, sotva jej vezmete do rukou. Atari je znatelně těžší než má bývalá Amiga, které měla zdroj externí. Výhoda integrovaného zdroje je ale jasná – k připojení k síti vám stačí klasický kabel, jako k dnešním PC.

P1190597.JPG
Atari 520STE s harddiskem - pohled zezadu. Standardní napájecí kabel je dobře viditelný

Toto je velké pozitivum ve chvíli, kdy kupujete počítač například ve Velké Británii – můžete zahodit původní „šňůru“ a připojit naši dobrou milou českou s konektorem, pro který nebude třeba konverze.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,