Návrat k legendám: Jak dnes koupit počítače Sinclair

Zatoužíte-li po dávce nostalgie a jako prostředek si vyberete nějaký hardware od Sira Clivea, máte několik možností. Tou nejdostupnější je ZX Spectrum, jsou ale i raritnější kousky.
Kapitoly článku

Dva roky po původním gumáku přišel Clive Sinclair s vylepšeným ZX Spectrum+. Jeho konfigurace je naprosto stejná, jako ve výše zmíněné tabulce, počítač se liší pouze klávesnici a tlačítkem Reset, které se dost hodí. Já si jej pořídil proto, že u gumáka se mi při mnoha experimentech podařilo nějak poškodit videoobvod, či ULA – obraz je celý do zelena a zatím jsem problém nedokázal odstranit.

P1240236.JPG
ZX Spectrum+

Vše, co bylo zmíněno o původním Spectru, platí i o jeho plusovém bratříčkovi. Nabídka je stejně pestrá a ceny se taktéž pohybují v závislosti na sestavě od 30 – 100 EUR. Není žádný problém sehnat počítač v originálním obalu, s manuálem a všemi kabely. Rozšíření pro původní Spectrum fungují úplně stejně, takže ani v tomto bodě není třeba zachovávat opatrnost.

ZX_Spectrum128K.jpg
ZX Spectrum 128 (zdroj: Wikipedia)

Poslední počítač z dílny Sinclair Research byl ZX Spectrum 128. Ten byl vydán v roce 1985 a krátce nato převzal firmu Amstrad. Vzhledem k relativně krátké výrobě se počítačů mnoho neudalo, a proto je celkem vzácný. Na ebay se špatně shání, třeba budete mít větší štěstí, než já – za celou dobu, co zdejší vody sleduji, jsem jej tam neviděl. Ebay se vám místo něj bude snažit vnutit sice Spectra, ale už ne „pravá“, nýbrž ta vyráběná za éry Amstradu.

Původně jsem uvažoval, že si pořídím ZX Spectrum +2 – důvod spočíval v integrovaném magnetofonu. Vzhledem k tomu, že už žádný takový přístroj nevlastním, tak jsem chtěl touto variantou vyzkoušet nahrávání na Spectru. Postupně jsem ale studiem na internetu zjistil, že něco takového je dnes zcela zbytečně, protože – jak si ještě řekneme – dnes lze nahrávání z magnetofonu do reálného počítače (pokud tedy máme touhu toto vyzkoušet) simulovat s pomoci propojení s PC.

www.1000bit.it.jpg
ZX Spectrum +2 ve dvou verzích (zdroj: www.1000bit.it)

A tak jsem Spectrum +2 zavrhl a nadchl se touhou vyzkoušet disketovou mechaniku v Sinclairu +3. Oba zmíněné stroje na ebay pořídíte taktéž bez problémů, i když +3 je přeci jen znatelně vzácnější a dražší. Je třeba hledat a nespokojit se s první nabídkou. Vcelku jedinou možností je pořízení z Albionu, protože jinde v Evropě jde o vzácnější verzi. Ceny se pohybují od 40 – 100 liber, opět v závislosti na přibalených periferiích, hrách, původní krabici, návodu atd.

ZX_Spectrum_Plus3.jpg
ZX Spectrum +3 (zdroj: Wikipedia)

Pochopitelně, můžete vyzkoušet nejen stroj z dílny Sinclair Research či Amstradu, ale i nějaký ten klon. Zde se v prvé řadě nabízí produkce firmy Timex, která vyráběla klony Sinclairů v USA a její výtvory jsou někdy lepší, než originál (a stejně se na náročném zámořském trhu neprosadily).

P1230945.JPG
Diskový interface Diskface Plus

U nás pak nelze zapomínat na známý Didaktik v jakékoliv z několika verzí. Je to ale možná zajímavé, koupení Didaktiku je obvykle finančně náročnější, než pořízení originálního Spectra. Přeci jen Didaktiků nebylo vyrobeno tolik, takže jsou sběratelsky zajímavější. Vcelku pochopitelně se Didaktik bude spíše vyskytovat na našem Aukru, než na ebay.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,